Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Miałem dwie pryzmy kukurydzy ,jedną właśnie kończę skarmiać.Mam też bele ,których do tej pory poszło niewiele.Mam taki dylemat czy zaczynać drugą pryzmę i skarmić ją do wiosny a bele zostawić na następny rok czy też lepiej zrobić odwrotnie,bele skarmić a kiszonkę z kukurydzy zostawić na następny rok?Chodzi mi o to która z tych paszy lepiej się przechowa aby się nie zmarnowała.Bydło na wiosnę wypędzane jest na pastwisko i wtedy nie potrzebują tych pasz aż do póznej jesieni.Proszę o wasze doświadczenia i opinie.

Opublikowano

ogólnie to jest tak, że jak nie będziesz miał zbilansowanej paszy pod względem energii(kiszonka z kukurydzy,mielone ziarno kukurydzy,kiszone ziarno kukurydzy,wysłodki buraczane itp.) i białka(sianokiszonka, śruty wszelkiego typu m.in. sojowa i rzepakowa) to będziesz miał słabą wydajność pod względem litrów mleka oraz parametrów. Już o zdrowotności i płodności bydła wspominać nie będę.

jeżeli chodzi o przechowywanie się paszy bela czy pryzma. Wszystko zależy od tego jak przygotowałeś pryzmę i sianokiszonkę(ilość warstw). Jeżeli pryzma jest obsypana ziemią(najlepszy zakiszacz) o grubości chociaż 20cm i nie spłynęła ta ziemia łącznie z deszczem to spokojnie może czekać na otwarcie za rok. Z folią od bel jest taki problem że narażona jest na promienie UV i taka folia po długim czasie traci swoją szczelność. Oczywiście te 1,5 do 2 lat od czasu owinięcia nie powinno się beli nic stać, ale bądźmy szczerzy pryzma przy wzorowej konserwacji i opsypaniu grubą warstwą ziemi nie powinna ci się zmarnować na pewno przez 2 lata chyba że zwierzęta jak psy albo myszy lub szczury narobią w ziemi dziur

Opublikowano

Parametry mleka raczej nie mają znaczenia w moim przypadku,ponieważ trzymam mamki z cielakami ,a potem sprzedaję odsadki.Na pewno mniejszy zysk niż z mleka ale i mniej obowiązków.Właśnie jak kolega wspomniał obawiam się gryzoni ,bo w pierwszej pryzmie zagościły i kilka dziur w foli zrobiły.Czy pryzma zaczęta musi być do końca skarmiona ? Czy istnieje możliwość gdy np.połowę ''zużyję'' drugą połowę zabezpieczyć folią,czy pleśń będzie tylko np.1metr w głąb, a dalej będzie dobra?

Opublikowano
10 godzin temu, karol091193 napisał:

ogólnie to jest tak, że jak nie będziesz miał zbilansowanej paszy pod względem energii(kiszonka z kukurydzy,mielone ziarno kukurydzy,kiszone ziarno kukurydzy,wysłodki buraczane itp.) i białka(sianokiszonka, śruty wszelkiego typu m.in. sojowa i rzepakowa) to będziesz miał słabą wydajność pod względem litrów mleka oraz parametrów. Już o zdrowotności i płodności bydła wspominać nie będę.

jeżeli chodzi o przechowywanie się paszy bela czy pryzma. Wszystko zależy od tego jak przygotowałeś pryzmę i sianokiszonkę(ilość warstw). Jeżeli pryzma jest obsypana ziemią(najlepszy zakiszacz) o grubości chociaż 20cm i nie spłynęła ta ziemia łącznie z deszczem to spokojnie może czekać na otwarcie za rok. Z folią od bel jest taki problem że narażona jest na promienie UV i taka folia po długim czasie traci swoją szczelność. Oczywiście te 1,5 do 2 lat od czasu owinięcia nie powinno się beli nic stać, ale bądźmy szczerzy pryzma przy wzorowej konserwacji i opsypaniu grubą warstwą ziemi nie powinna ci się zmarnować na pewno przez 2 lata chyba że zwierzęta jak psy albo myszy lub szczury narobią w ziemi dziur

Po co aż 20cm ? O.o a żeby deszcz ziemi nie spłukiwał wystarczy położyć drugą folię i przysypać ją lekko ziemią lub oponami przydusić :)

Opublikowano

Też nie raz zamykalem pryzmy to je ladnie oczyszczalem boki materiału poczym naciagalem folie i grubo ziemi żeby docisnąć a jak chciałem otworzyć to brałem z 2 końca i tyls strat praktycznie nie było :)

Opublikowano
Dnia 15.02.2018 o 00:02, RafaKdziela napisał:

Damian w jaki sposób zamykasz pryzmę  kukurydzy ,że nie masz strat ???

Wyrównuję czoło pryzmy nie wzruszając głębszych warstw kiszonki, naciągam folię którą odkryłem, zasypuje ziemia i tyle. 

Dnia 15.02.2018 o 07:47, Rolnik7343 napisał:

wystarczy położyć drugą folię i przysypać ją lekko ziemią lub oponami przydusić :)

Piękne warunki do rozwoju myszy, szczurów i innych. 

Opublikowano

Ja robie tak : przykrywam folią  obrzucam piaskiem dookoła delikatnie potem na tą kładę drugą folie i przykrywam piaskiem . Straty tylko latem ponieważ za mało skarmiam . 

Opublikowano
14 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Piękne warunki do rozwoju myszy, szczurów i innych. 

Czekałem na taki komentarz ;) od kilku lat co roku przykrywam tak kopce i nie ma problemu z myszami :) czasami zdarzy się jedna czy 2 dziury w folii ale patrząc na to że kopiec jest cały przykryty cienką warstwom ziemi i deszcz tego nie ruszy to te 2 dziur to jest dni jak dla mnie :)

Opublikowano

Ja przykrywam jedna folia i ziemia niezbyt grubo na ile rzuci obsypnik

Nie stosuje zadny specyfikow do zakiszania

Dopiero jak się zrobi naprawdę cieplo to trochę się psuje bo nie mam az tyle bydla.

Ale jak kiszonka jest dobrze ugnieciona i przykryta ze powietrze nie dojdzie nigdzie i dokładnie folia przylega do kopca to nie ma prawa się psuc

Marko0809 lepiej skarmij kukurydze a potem się weź za sianokiszonke jak folia na niej cala szkoda żeby generować straty

Opublikowano

Nawet jakby mi zapłacili to bym nigdy na folie i piasek nie położył następnej folii jeśli nie byłaby przysypana.

Kiedyś mi folie przeszkadzały to ładowaczem przeżuciłem na pryzme z qq. Potem pryzme odkrywam zabieram folie a tam na kawałku 3 m x 3 m z 10 dziur. Było to lato i czas z 2 msc.  Nie chce wiedzieć jak by to wyglądało jesienią/zima