Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
tomgt    0

Panowie wrzucam link do filmu z łądowaczem na podnośnik, zrobiłem identyczny, zamontowałem siłownik od Tura1 i słabo podnosi. 

W czym może być problem?

link do filmu https://www.youtube.com/watch?v=tl2V1OEtruY

Poziom oleju  w skrzyni jest ok, latem podnosiłem wywrotkę ze zborzem i nie było problemu a teraz podłączyłem jeden siłownik i nie może podnieśc np. takaiego kawałka drzewa jak na powyższym filmie.

Co moż być przyczyną? zimny nie rozgrzany olej, uszkodzony rozdzielacz a może to kwestja siłownika, może ten od tura jest za słaby?

Dodam, że do siłwonika dałem wąż hydrauliczny średnica wewnętrzna: 08 mm, Ciśnienie robocze: 35,0 Mpa / 350 bar, zakucie 1/gwint: Proste/nakrętka M16x1,5, Zakucie 2/gwint: Kątowe 90 stopni/nakrętka M16x1,5

ZYLA    680

Może za duża dźwignia, może siłownik za cienki, może za ciężki ten "kawałek drzewa"

Podczep coś do podnośnika cięzkiego i sprawdź wpierw może czy hydraulika sprawna.

AlaCapone    5015

Napisz coś więcej.
Jakie masz podłączenie? Gdzie podłączasz siłownik? Jaka pompa? Podaj wymiary siłownika.

Gdzie mierzyłeś i wyszło Ci ciśnienie 350 bar?!?!

"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Wiadomość z agroFakt.pl

tomgt    0
3 godziny temu, AlaCapone napisał:

Napisz coś więcej.
Jakie masz podłączenie? Gdzie podłączasz siłownik? Jaka pompa? Podaj wymiary siłownika.

Gdzie mierzyłeś i wyszło Ci ciśnienie 350 bar?!?!

podłacznie do rozdzielacza na błotniku, standard w C330M, pompa jeszcze oryginalana,  ciągnik z 1991r od nowości ma zrobione max 5 tys mth, siłownik skok 630, średnica tłoczyska 40 mm

NIe mierzyłem ciśnienia, i nie bardzo wiem jak to zrobić. Nie mam zegara z taką skalą żeby zmierzyć

AlaCapone    5015

OK.
Siłownik dwustronnego działania? A jaka jest średnica tłoka (80)?
Oryginalnie ciśnienie hydrauliki było ustawione na 110 bar.

Jeśli ciśnienie jest dobre (110 bar) i średnica tłoka wynosi 80 mm to teoretycznie powinien podnieść 5600 kg. Sprawdź ciśnienie na złączu na błotniku.

"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

tomgt    0

siłownik jest jednostronny, jutro potwierdzę dokładnie jaka jest średnica tłoczyska i zewnętrzna siłwonika bo nie jestem pewien, 
powiedz mi czy ma znaczenie jakiej średnicy jest przewód hydrauliczny? założyłem taki http://allegro.pl/przewod-waz-hydrauliczny-l1500-m16x1-5-ak-warynski-i7137593363.html

druga sprawa próbę robiłem na zimnym silniku, olej też pewnie był gęsty i to mogło być przyczyną. jutro sprawdzę wrzucając drzewo na belkę czy podniesie. 

jak obliczasz udźwig biorąc pod uwage wartośc ciśnienia i parametry siłownika? 

AlaCapone    5015

Ważne są tylko trzy parametry: średnica tłoka, tłoczyska i ciśnienie. Średnica przewodów nie ma tu aż takiego znaczenia, wpływa jedynie na szybkość napełniania siłownika i powinna być dopasowana do niego (jeśli gwinty się zgadzają to i średnica także). Oczywiście średnica nie może być zbyt mała, bo będzie stawiała niepotrzebny opór dla pompy hydraulicznej. Niska temperatura oleju w tym przypadku jest na plus. Przy oleju o słabej klasie jakości po rozgrzaniu go hydraulika działa "gorzej" tzn. wolniej i mniej wydajnie a także mniej podniesie. Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, gdyż zbyt gęsty olej będzie miał problemy z przedostawaniem się przez filtr.

Nie ma co wyważać "otwartych drzwi". Są odpowiednie strony do obliczeń. Podaje się średnicę tłoka i tłoczyska oraz ciśnienie a program sam wylicza i podaje wynik. Jak choćby tu: http://www.artom.com.pl/In/002.htm

tomgt    0

Dziękuję za info, sprawdziłem i siłownik ma średnicę 70 mm a tłoczysko 40mm

Pozostaje tylko sprawdzić ciśnienie, może uda mi się pożyczyć zegar do pomiaru.

AlaCapone    5015

Już wiesz, jak obliczyć udźwig. ;)
70 mm to średnica zewnętrzna siłownika?

tomgt    0

bardzo dobra strona

tak, 70 mm to zewnętrzna średnica siłownika, teraz z tego co widzę na allegro to siłowniki do tura1 sprzedają 60mm i 40mm tłoczysko

orientujesz się może jakie ciśnienie powinno być w C360? tam to już mam totalny meksyk z podnośnikiem. muszę rozebrać wszystko, wymienić pompę, uszczelniacze w rozdzielaczu i uszczelnienie tłoka.

Edytowano przez tomgt

AlaCapone    5015

Jeśli tak to średnica tłoka wynosi 60 mm - udźwig będzie miał tylko 3100 kg mierzone na uchu siłownika, zaś na końcu ładowacza (tego z filmu) tylko połowę, czyli 1550 kg - więc przy większych kłodach może być problem.

Dla Ursusa C-360 oryginalnie ustawione ciśnienie wynosi 120 bar.

tomgt    0

Jest tak jak piszesz, kłoda drzewa położona na belce idzie bez problemu do góry a na tym wysięgniku już tylko 30-40 cm i dalej stoi. 

Nie mam teraz możliwości sprawdzić ale jak myślisz, jakbym zrobił ucho do podnoszenia krócej przy samym siłowniku to dźwignie więcej?

Czy może poszukać mocniejszego siłownika?

Skoro C330 nie daje rady to wymieniam pompę w C360 i może pójdzie. Powiedz mi jeszcze czy te wzmacnianie pompy też dają 120 bar czy tylko są trwalsze?

Edytowano przez tomgt

Gość   
Gość
Wzmacniania pompa ma większą wydajność. Hydraulika działa szybciej. Ciśnienie w układzie zależy od ustawienia zaworu w rozdzielaczu (w c 360 zawór jest obok pompy). Oczywiście jeśli pompa jest zużyta i ma przecieki wewnętrzne to nie wytworzy odpowiedniego ciśnienia. A jeśli założysz nową, to i tak będzie takie ciśnienie, jakie jest ustawione na zaworze.

tomgt    0

sprawdzę jakie ciśnienie dają teraz obie pompy i dopiero cos kupię, w C360 przy pompie można wynienić włąsnie ten zawór. Dostępne są pompy Hylmetu z zaworem bezpieczeństwa do 17,7 MPa. To już powinno robić robotę. 

AlaCapone    5015
4 godziny temu, tomgt napisał:

Jest tak jak piszesz, kłoda drzewa położona na belce idzie bez problemu do góry a na tym wysięgniku już tylko 30-40 cm i dalej stoi. 

Nie mam teraz możliwości sprawdzić ale jak myślisz, jakbym zrobił ucho do podnoszenia krócej przy samym siłowniku to dźwignie więcej?

Czy może poszukać mocniejszego siłownika?

Skoro C330 nie daje rady to wymieniam pompę w C360 i może pójdzie. Powiedz mi jeszcze czy te wzmacnianie pompy też dają 120 bar czy tylko są trwalsze?

Im bliżej siłownika będzie ucho tym wartość udźwigu wzrośnie.

Mocniejszy siłownik to w Twoim przypadku większa średnica tłoka oraz tłoczyska. Średnica tłoka odpowiada za wartość udźwigu, zaś średnica tłoczyska za jego wytrzymałość. W skrajnie cienkim tłoczysku zrobisz z niego "banana". :D
Wzmacniane pompy - wszystko tak, jak napisał kolega @TomaszStach.

9 minut temu, tomgt napisał:

sprawdzę jakie ciśnienie dają teraz obie pompy i dopiero cos kupię, w C360 przy pompie można wynienić włąsnie ten zawór. Dostępne są pompy Hylmetu z zaworem bezpieczeństwa do 17,7 MPa. To już powinno robić robotę. 

Oryginalnie zawór przelewowy ustawiony jest na 120 bar, zaś zakres roboczy tegoż zaworu: 120-160 bar. Im większe ciśnienie tym większy udźwig (więcej podniesie).

• Like 1

Tomasz78    1029

pompa hylmet to dobry wybór  i do tego zawór od zetora ,standardowo ustawiony na 170bar  dobra robotę robi ,z doświadczenia na moim turze ,jednak sprostowanie do kolegi TomaszStach pompa nie podniesie wydajności układu ,jest to jedynie odczuwalne na wolnych obrotach ,co przemawia na plus dla niej ,nic po za tym

Tomasz78    1029

ta druga opcja jest najlepsza jeśili chcesz pracowac na wolnych obrotach silnika ,zawór może i mozna skręcić na max i podoła ,choc takiej wiedzy nie mam o jego przepustowości ,ja u siebie nie kombinowałem tylko wymieniłem na nowy ,a to nie majątek więc po co cudować i rozbierać dwa razy

• Thanks 1

AlaCapone    5015

Nie znam się na C-360, ale skoro kolega @Tomasz78 napisał, że testował to można mu zaufać i oprzeć się na jego zdaniu. ;)

Mogę jedynie dodać, że nie przesadzałbym z wydajnością pompy i podkręcaniem ciśnienia - jeśli wykorzystujesz oryginalną instalację hydrauliczną, czyli rozdzielacz i przewody. Druga sprawa: obecny siłownik a lepiej powiedzieć "siłowniczek" jest delikatny. Uważaj na niego i nie rób tak, jak ten gość na filmie - nie szarp z podniesioną kłodą, aby nie uderzyć w tłoczysko. Poruszaj się ciągnikiem powoli i płynnie, bez bujania. :D

tomgt    0

Jak już uda się podnieść to jak z "jajkiem" :) zatsnawiam się czy na tym filmie gość nie ma wzmocnionej pompy bo z dużą łątwością podnośi ten kawałek a siłowik jest podobny do tego który ja zamonotwałem 

Tomasz78    1029

słuszna uwaga Al co do podnoszenia kłód ,

co do ciśnienia ktore wyżej podałem i wydajności pompy  to sprawny uklad to wytrzymuje bez problemu ,u mnie to sie sprawdza ,a pomysł zaczerpnąłem od sąsiada ,a właściwie to testowaliśmy takie rozwiązanie na wspólnie zbudowanym turze u niego ,pózniej powstała kopia u mnie i oba działają bez zarzutu ,więc dzielę sie doświadczeniami ,lecz jest różnica między siłownikiem nurnikowym a dwustronnym ,u kolegi na orginalnych od tura podnosi max 700kg dokładnie 715 a na moim zamontowałem od nujn 100 i dzwida dwa big bagi oczywiście to byly tylko próby bo rozsądek i podpowiada że to za dużo na 60tkę a i przy tej wadze sterowność przy moich mięśniach stracił :P;)

tomgt pisze o modyfikacjach w 60tce  ,co do 30nie mam pojęcia o hydraulice w nim

Edytowano przez Tomasz78

AlaCapone    5015

Może nie "jak z jajkiem", ale tak, aby nie uszkodzić siłownika. Prawdopodobnie ma wzmocnioną pompę i podkręcony zawór.

tomgt    0

Panowie dziękuje za wszelkie informację, w C330 sprawdzę ciśnienie ale wydaje mi się że wszystko będzie ok. 

Natomiast w C360 kupię pompę, sprawdzę oringi w rozdzielaczu, i wumienię uszczelnieniacze na tłoku. 

Tomasz78    1029

na tloku od podnośnika ?,jesli tak to zaczni wszystko od tylu tego co napisałeś  ,manszety od silownika podnośnika  rozdzielacz i oringi na łączniku most plecak ,złóż górę i wypróbuj w pracy jesli pójdzie dobrze, pompe i zawór zostaw ,bo szkoda kasy na zbędny wydatek ,jeśli nie poradzi dalej w pracy dopiero rozbierz dól

sprawdz filtr czy aby drozny i jak trzeba to wymieniaj pompe i zawor ,,sprawdz przy okazji mostek załączający pompę jak ma luzy to tez wymień ,bo zostawiając zuzyty szybko się rozleci 

tomgt    0

Robiłeś kiedyś rozdzielacz? Gdzieś czytałem, że lepiej go nie ruszać. Chciałbym wymienić tylko oringi, ewentualnie co tam można w domowych warunkach zrobić?

Znalazłem taki zestaw naprawczy Zestaw naprawczy rozdzielacza

Jeszcze coś powinienem kupić?

Edytowano przez tomgt

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez pablo21
      Ostatnio przeglądałem katalog częci z Grene i widziałem pompę hydrauliczną do c-330 wzmocnioną czym ona różni się od zwykłej, jaki ma wydatek, i co da jej założenie w ciapku(będzie szybciej podnosił?)

Od kiedy to się pisze pąpa?
    • Przez SebastianP
      Chciałbym samodzielnie zamontować wspomaganie do c330 napędzane z rozrządu. Oś okrągła. Montował ktoś? Jaki zestaw polecacie? Mile widziane linki, oceny i opis problemów przy montażu. Pozdrawiam.
    • Przez marioc14
      Witam
      Jakiś czas temu zaczął wyciekać mi olej spod zaworu rozdzielczego ( ten pod siedzeniem) więc wymontowalem go I wymieniłem te nieszczęsne uszczelnienie ale po zamontowaniu zauważyłem że podnośnik nie ma siły podnosić cięższych maszyn sprawdziłem ciśnienie na pompie poprzez podpięcie manometry z tylu na kiper daje 15Mp ale po puszczeni dźwigni szybko spada ciśnienie z manometru tak jakby coś gdzieś przypuszczalo co może być przyczyną? Dodam że pionową rurkę z uszczelnieniami wymieniłem jakieś sugestie co może być przyczyną?

• Przez Piotr2211
      Witam mam problem w ciągu mtz 82 chodzi o siłownik podnośnika w którym Niedziala powrót(wychodzi a nie wraca) jaka moze byc przyczyna ?
    • Przez adamkucharski_128298
      witam cieknie mi olej z tylnego podnośnika w deutz fahr 4.50,zuważyłem luz na tulejach i musze je wymienić,powiedzcie proszę jak sie do tego zabrac
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj