roporolnik

Tur polmot wolno podnosi

Polecane posty

roporolnik    1

Witam. Jestem posiadaczem zestawu Case jx 60+tur4 polmot biedaszki od 9 lat. Podczas ostatniego wywożenia obornika wynikła następująca awaria: pierwsza, druga i trzecia sekcja bardzo wolno działa, na wolnych obrotach pod obciążeniem praktycznie wcale nie podnosi. Opada szybko.  Stan oleju sprawdzany. Filtr wymieniony. Wczoraj sprawdzałem ciśnienie hydrauliki i wynosi ono poniżej 100 bar. Objawy to spieniony olej, małe ciśnienie i podczas podnoszenia pompa hydrauliczna głośno chodzi tak jakby miała jakiś dodatkowy opór. Co wy na to?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

AlaCapone    5003

Spieniony olej wskazuje na nieszczelności w układzie ssącym lub samej pompie a także zapowietrzenie układu.

Jaki był stan oleju? Czy dolewałeś go? Gdzie sprawdzałeś ciśnienie? Co z zaworem przelewowym w rozdzielaczu ładowacza?


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roporolnik    1

stan oleju między minimum a maksimum, dolewałem kilka litrów niedawno, ciągnik zalany agrolem, ciśnienie sprawdzane na końcówkach hydraulicznych z tyłu ciągnika, sprawdzałem także zawór bezpieczeństwa w rozdzielaczu ładowacza i sprężynka cała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Co to znaczy:

2 minuty temu, roporolnik napisał:

stan oleju między minimum a maksimum, dolewałem kilka litrów niedawno

Rano jest max a wieczorem min? Stan oleju powinien być 2/3, aby przy pochyłościach nie zasysało powietrza.

Jak podłączony jest rozdzielacz ładowacza? Pod szybkozłącza ciągnika z tyłu?


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roporolnik    1

ciagnik trzyma stan oleju, nie ma wycieków. no właśnie tu sprawa jest trochę dziwna bo patrząc po przewodach to wyszło mi na to że przewód wysokiego ciśnienia od pompy podłączony jest bezpośrednio do rozdzielacza od tura  a od rozdzielacza tura idzie do rozdzielacza hydrauliki ciągnika . Jak wczoraj położyłem się pod ciągnik to zobaczyłem że przewód wysokiego ciśnienia od pompy jest na złączach mokry , ale nie wydaje mi się żeby to było przyczyną. Podczas owego ostatniego wywożenia obornika zdarzyło się że przez około minutę tur pracował tak jak trzeba i po chwili kaput

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

I tak powinno być podłączone. Te przewody o których wspominasz nie mają znaczenia.

Jaką masz pompę hydrauliczną, dwusekcyjną? Wspomaganie działa poprawnie?


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roporolnik    1

pompa hydrauliczna to zespolenie dwóch pomp, jedna odpowiada za hydraulikę ( tur podnośnik i gniazda) a druga za wspomaganie. Mają wspólne zasilanie z jednego filtra. Wspomaganie na zimnym oleju działa średnio, ale jak ciągnik pochodzi kilka minut to już jest dobrze, nie odczułem rzadnych zmian w zakresie wspomagania

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ursusc385    650

Takie ciśnienie to przy jakich obrotach silnika jest ?  Uszkodzony zawór, bądź pompa jeśli ciśnienie zmienia się pod wpływem obrotów silnika.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    5003

Sprawdź ciśnienie na ładowaczu szybkozłącze 3 sekcji.


Jeśli problem następuje natychmiast podczas pracy oznacza to nie mniej, nie więcej tylko awarię mechaniczną.

22 godziny temu, roporolnik napisał:

Podczas owego ostatniego wywożenia obornika zdarzyło się że przez około minutę tur pracował tak jak trzeba i po chwili kaput

Może to oznaczać uszkodzenie sekcji pompy hydraulicznej odpowiadającą za hydraulikę zewnętrzną.


"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roporolnik    1

ciśnienie 90 około 90 bar, nie zmienia się podczas zwiększania obrotów silnika. No i jak podepne zegar do szybkozłączy i wcisnę dźwignie od danej pary złącz to wskazówka zegara wolno sie podnosi, a to powinien być strzał, dlatego te zegary są zalane glikolem...

Dodam jeszcze że temperatura nie gra roli, czy olej jest zimny czy ciepły to zegar pokazuje poidobne odczyty

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez SebastianP
      Witam.
      W maju zakupiłem ładowacz Agromax. z którego jestem nawet zadowolony.
      Posiada on 3 sekcje, jednak panowie monterzy podłączyli go pod rozdzielacz na błotniku, gdyż tak wskazuje producent w instrukcji.
      Niestety podczas pracy ładowaczem często "brakuje rąk", gdyż trzeba obsługiwać oba rozdzielacze na raz.
      Dodam także, że ciągnik nieraz współpracuje z przyczepą wywrotką i muszę mieć wolne wyjścia.
      Czy ktoś mógłby mi wskazać gdzie który wąż podpiąć i co będę musiał zakupić?
      Niedługo dodam zdjęcia.
       
      Dziękuję i pozdrawiam




    • Przez Filipson
      Witam.  Mam John Deera 2850 z turem JD 640A. Problem polega na tym że tur strasznie trzęsie przy podnoszeniu jak również przy opuszczaniu, nie można normalnie nim pracować.  Obie pompy były wymieniane (ta w środku i ta na zewnątrz).  Tura dokupowałem i podłączyłem zasilanie z tyłu na wyjściu hydrauliki (na zdjęciu nr 1), a powrót wkręciłem w górną pokrywę skrzyni (widoczny na zdjęciu nr 2). Olej strasznie się nagrzewa. Rozrusznik ma ciężko zakręcić jakby w obiegu ciągle trzymało ciśnienie bo poszedł mi wieniec już drugi raz. 
      I stąd pytanie co może być powodem moich problemów ?  Źle podpięty TUR czy coś z jakimś zaworem ? 
       
      Zamieszczam zdjęcia podłączenia TURa
    • Przez noris2000
      Witam! Mam nie lada problem po kilku latach od zamontowania ładowacza w mf 255, do tej pory wszystko było ok raptem pojawił się problem ładowacz nie chce opuszczać, a im większe obciążenie tym gorzej. Poprostu się zacina i stoi w miejscu. Siłowniki od pierwszej sekcji są jednostronnego działania, wszystko podłączone przez rozdzielacz pod siedzeniem i spływ bezpośrednio do skrzyni.  Pozostałe sekcje działają idealnie, rozdzielacz zwykły 3-sekcyjny. Pomoże ktoś? Może potrzebna jakaś regulacja. Z góry dziękuję za pomoc.
    • Przez darek8405
      Witam mam problem z hydrauliką w john deere 940 a konkretnie nie podnosi hedra ani motowideł na wolnych obrotach na wysokich jest juz ok, co możne być tego powodem? gdzie w tym modelu znajduje sie filtr hydrauliki bo nie mogę go znałeś?
    • Przez Oliwier1234321
      Dlaczego tylni podnośnik unosi mi do połowy zamiast do końca. dzieje się tak od miesiąca, czasami tylko załapie do końca
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.