Skocz do zawartości
wariatpolowy

Ursus wyrzuca wodę z chłodnicy...

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Ursus
locke    291

noo nie można mieć takich drastycznych planów wobec ciągnika :D

Trzeba wszystkie przyczyny wyeliminować i będzie chodziło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    988

jak będziesz chciał ją wywieźć na złom, to ja po cenie złomu odkupie... ;) a nawet troszku więcej... ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

locke    291

ale ja byłem pierwszy i mam pierwszeństwo pierwokupu... ;)

 

 

 

hehehhehehhe :) Ale nawet nie miałbym go gdzie postawić :P W Szczecinie pod blokiem nie będę trzymał,bo mi go "pożyczą" jeżeli znajdzie się jakiś kumaty który będzie wiedział jak go odpalić :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80

Głowica była robiona ostatnim razem tak na tip top. Jak widać nie wiele to dało bo 3 lata i znowu powtórka z rozrywki. Ten tłok mnie zastanawia i otwory pod pierścieniem olejowym nikt nie ma zdania a ten temat. Zawsze ale to zawsze a tym była jakaś komedia. Przy poprzedniej wymianie uszczelki okazało się że są pogięte popychacze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    988

ale jakie otwory?? masz jakieś zdjęcie?? Popychacze moga się pogiąć , przy nie prawidłowym ustawieniu, złym montażu...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Może chodzi o otwór w którym siedzi sworzeń którym za pomocą osadzony jest korbowód w tłoku.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sadek    446

ale jakie otwory?? masz jakieś zdjęcie?? Popychacze moga się pogiąć , przy nie prawidłowym ustawieniu, złym montażu...

 

Mi kiedyś pogiął się popychacz bo zatarł się zawór.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Raczej o otwory od spływu ole z tłoka pod pierścieniem zgarniającym gdzie olej spływa na główkę korbowodu.One mają być drożne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
FINN    988

no to zmień na taki który ma dobrze wywiercone te otwory...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
leszekd    80

Już włożony nowy tłok. Jutro odpalamy.

Silnik odpalony ale dopiero czas pokaże jak będzie.

Ostatnie pytanie co z termostatem czy powinien być w nim otworek temat jest taki że nie da się nalać płynu układ zapowietrzy --- nowy termostat niema otworu.

Edytowano przez leszekd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nitek    0
Napisano (edytowany)

-- połączono --

 

Witam, mam problem ze swoim 1614, jadąc na pusto temp. idzie na 100,

- uszczelka zmieniona, ze wszystkimi otworami

- głowica splanowana i sprawdzona

- pompa wodna dobra

- termostat jest- nowy

- mały obieg drożny

- chłodnica ok,

- korek od chłodnicy też

- wskaźnik i czujnik nowy

Remont był robiony pół roku temu ( całość ), i podczas remontu, mechanik założył uszczelkę pod głowice bez otworów wodnych, i wkońcu ją wydmuchało, teraz po zmianie uszczelki, i splanowaniu głowicy ( skrzywiła ją temp. ) traktor jadąc na pusto nagrzewa się do 100 st.,

co jeszcze mogłem przeoczyć ?

Edytowano przez Marcin91
dublowanie tematów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ML1224    10

myślę że mogło by pomóc wyciągnięcie termostatu. U nas w 3P to pomogło. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Za takie porady powinno się dostawać Bana.

Silnik ma mieć termostat i już. Także powinien z nim pracować prawidłowo. Więc coś go boli i trzeba znaleźć przyczynę, a nie iść na łatwiznę. Wyjęcie termostatu tylko w przypadkach awaryjnych. Brak termostatu powoduje więcej szkód dla silnika.

 

Układ paliwowy-wtryskowy robiony?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ML1224    10
Napisano (edytowany)

u nas w 3P taki manewr pomógł więc powiedziałem co miałem na myśli więc nie widzę tu powodu aby robić problemy :)

a może po prostu ten nowy termostat jest wadliwy

Edytowano przez ML1224

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Wyrzuca wodę? Wyjmij termostat i zobacz czy chodzi...I wrzuć go do wrzątku i zobaczysz czy się otworzy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nitek    0

temp. łapie po może 15 min, jazdy na pusto, zawory ustawiałem sam na 0.35, rozrząd nie wiem, siłę ma, nie jest przesadnie zrywny,

wody nie wyrzuca, mogę przy uruchomionym silniku odkręcic korek i nic nie ucieka, nie ma bąbli, dosłownie nic się nie dzieje, jakby nie ganiał wody, a pompa jest dobra na 100 %,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

a jak odkręcisz korek to widać jak woda płynie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×