Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hurra!!! Kolejne dopłaty!!! Szwagier mi się ostatnio pytał czy rolnicy na poranną kawę też dostają dopłaty... paranoja. Wczoraj minister mówił, że rolnicy muszą nauczyć się tłumaczyć nierolnikom dlaczego otrzymują dopłaty

Opublikowano

hmmm . Czyli doszło już do tego , że sami musimy się z dopłat tłumaczyć . Kuźwa to jakaś kradzież i hańba ? No brawo propaganda . Sam jak słucham ile na wieś dają , to się zastanawiam którą ścianę teraz mam kasą tapetować .

Opublikowano

Bo nikt nie wytłumaczył społeczeństwu jak to działa. Sam do niedawna nie wiedziałem dlaczego tak jest.

i jak już zrozumiałem to teraz nie rozumiem dlaczego dopłaty są do hektara a nie do produkcji ;) 

a te debile w Brukseli znowu na lata 2021-27 zostawili system dopłat do ha. 

• Haha 1
Opublikowano

Tak to prawda . U mnie tata wziął w latach 90 solówkę "wapna" koloru rudego jak kizeryt , a okazalo sie ze to zmielony kamien ktory pewnie do dzis sie w glebie nie rozpuscil ...

Ja zaliczkę dostalem 2 dni temu . gosp około 10 ha , produkcja zwierzeca , bedzie tego z 70 % .

Teraz dylemat czy zamrozic kase w nawozach czy w nosie miec propagandę podwyzek i czekac do wiosny ...

Opublikowano

nie wiem czy wiecie ale my w Śląskim mamy cały czas dofinansowanie do wapnowania zwracają 50%  ciekawe czy limit przeniosą ja już swój na następne 4 lata wykorzystałem  

Opublikowano
33 minuty temu, sumek666 napisał:

Bo nikt nie wytłumaczył społeczeństwu jak to działa. Sam do niedawna nie wiedziałem dlaczego tak jest.

i jak już zrozumiałem to teraz nie rozumiem dlaczego dopłaty są do hektara a nie do produkcji ;) 

a te debile w Brukseli znowu na lata 2021-27 zostawili system dopłat do ha. 

Jak dopłaty były by do produkcji to dawno poszed,,lbyś z torbami

Opublikowano
2 godziny temu, szczypka napisał:

nie wiem czy wiecie ale my w Śląskim mamy cały czas dofinansowanie do wapnowania zwracają 50%  ciekawe czy limit przeniosą ja już swój na następne 4 lata wykorzystałem  

Tak wiem że na śląsku macie dopłaty do wapna, ze względu na duże zanieczyszczenie powierza co w efekcie daje zakwaszenie gleb. I teraz powiedz nam czy RCW u was kosztują drugie tyle więcej niż w mazowieckim i czy za wapno musicie płacić drożej?

Staszek, dopłaty do produkcji w samej PL byłyby zbawieniem dla rolników. No chyba nie sądzisz że PL jest w stanie zalać mlekiem, zasypać zbożem i zapchać mięsem świat czy chociażby samą europę.

Opublikowano

jak na razie mamy ceny w kopalniach takie jak wszyscy ale po wprowadzeniu dofinansowania do wapnowania w całym kraju  na pewno wszędzie wapno podrożeje badania gleb pewnie też  

Opublikowano
12 godzin temu, pawlus224 napisał:

Tak to prawda . U mnie tata wziął w latach 90 solówkę "wapna" koloru rudego jak kizeryt , a okazalo sie ze to zmielony kamien ktory pewnie do dzis sie w glebie nie rozpuscil 

Oprócz kredy jeziornej to każde wapno jest mielonym kamieniem. A kolor świadczy że był to dolomit. Więc tu nic dziwnego.

Opublikowano

Panowie jak dobrze zrozumiałem ARiMR przelewa do 70% czyli nie musi to być 70% bo coś wydaje mi się że nie dostałem 70. Jak u was to się przedstawia z przelewami z ARiMR?

Opublikowano (edytowane)

Kurde ile to jest w końcu do hektara średnio bo mi coś mało wyszlo, dostałem niby te 70 % ale to wychodzi jak by było 50 zgłosiłem ok 14 ha i powinienem mieć dopłatę za młodego rolnika bo rodzice przepisali w tym roku na mnie + onw i nie wiem w końcu ile powinienem dostać brak jakich kolwiek decyzji teraz ... ? Łódzkie jak coś 

Edytowane przez Damianhy1
Opublikowano
1 godzinę temu, Damianhy1 napisał:

Kurde ile to jest w końcu do hektara średnio bo mi coś mało wyszlo, dostałem niby te 70 % ale to wychodzi jak by było 50 zgłosiłem ok 14 ha i powinienem mieć dopłatę za młodego rolnika bo rodzice przepisali w tym roku na mnie + onw i nie wiem w końcu ile powinienem dostać brak jakich kolwiek decyzji teraz ... ? Łódzkie jak coś 

Udać się do agencji poprosić o wystawienie decyzji , wszystko napisane a nic , nie kosztuje , po co te domysły , ja składam co roku o decyzje .

Opublikowano

A po za tym nie rozumiem jak można nieumieć policzyć sobie wysokości przysługujących dopłat. 

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

A po za tym nie rozumiem jak można nieumieć policzyć sobie wysokości przysługujących dopłat. 

Policzyłem sobie przecież ile powinno być tych 70% i mi nie wychodzi takto bym się tutaj nie pytał ...

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Udać się do agencji poprosić o wystawienie decyzji , wszystko napisane a nic , nie kosztuje , po co te domysły , ja składam co roku o decyzje .

Jeśli decyzja w spawie przyznania dopłat uwzględnia w całości żądanie rolnika i nie określa zmniejszeń, wykluczeń  lub pozostałych kar administracyjnych to jest doręczana tylko na żądanie rolnika . Jeśli Damianhy , nie dostał decyzji to znaczy że wszystko we wniosku jest okay . Sam dostałem 25 % i spokojnie czekam na resztę .

Opublikowano
5 godzin temu, łorawiok napisał:

Jeśli decyzja w spawie przyznania dopłat uwzględnia w całości żądanie rolnika i nie określa zmniejszeń, wykluczeń  lub pozostałych kar administracyjnych to jest doręczana tylko na żądanie rolnika . Jeśli Damianhy , nie dostał decyzji to znaczy że wszystko we wniosku jest okay . Sam dostałem 25 % i spokojnie czekam na resztę .

Dlaczego tylko 25 % jak wszyscy dostają po 70 % jak to wyjaśnić z twej strony .

Opublikowano (edytowane)

? . Z  tego , co czytam nie wszyscy , no ale tego rekordu chyba nikt już nie pobije . W zeszłym roku dostałem równe 70% . 

Edytowane przez łorawiok
Gość Damian1994rolnik
Opublikowano

Ja co roku decyzję dostaje na bezpośrednie onw i rolno każda osobno 

Opublikowano

Tak bez żądania ? . Pewnie masz jakieś zmniejszenia .