Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.05.2018 o 21:40, grezak napisał:

Mam pytanie do kolegów doradców.

Załączacie informację o wymogach w pakiecie 4 lub 5 PRSK jeżeli exspert nie zaznacza X w oświadczeniu.

Czy załączacie oświadczenie. Aplikacja woła załącznik o wymogach. Według mnie powinna wołać oświadczenia exsperta.

pozdr

Może  ktoś się wypowie jak praktykuje to w 2018 roku. ( Oświadczenie exsperta + wymogi ). Czy tylko oświadczenie lub tylko wymogi.

I czy dołączacie od razu strony z planu?

pozdr

Opublikowano

a ja mam znów maleńki dylemat - koniczna posiana, nostrzyk dziś/jutro ale mam takie 20arów których nie udało i nie uda się przez 3-4 tygodnie zrobić, orka odpada, jedynie talerzówka. W sumie część to był jakiś nieużytek z krzakami część łąka. Pytanie - jak to zadeklarować? Ugór i talerzować za 3-4 tygodnie i tak zostawić a w żniwa obsiać koniczyną??
Jesienią będzie mokro, wiosną też a muszę to jakoś zadeklarować do wniosku. Co radzicie i ewentualnie jak zadeklarować.

Opublikowano

od paru godzin probouje ogarnać to EFA, ale nie moge, zaznaczam miedzyplon scierniskowy na polu po pszenicy ozimej, w trybie EFA i niby wszystko pieknie ladnie ale jak chce wybrac 2 rosliny na nim to nie moge wybrac tego elementu dwuklikiem, natomiast w trybie normlanym deklarowanie tak roslin działa. Nie moge rowniez usunac tego EFA, klikam kopiuj geometrie element podswietla sie na szaro klikam usun object, wyskakuje potwierdzenie czy napewno chce usuwac wybieram tak i jeb EFA nadal sobie zostaje. W trybie upraw wszystko trybi normlanie.

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje pomocy. Mam dwa pola na których rosna samosiejki głównie brzozy i olchy. Nie jest nigdzie zgłoszone. Czy mogę wpisac to we wniosku jako JPO i co ewentualnie moge wybrać jako rośliny?? Ugór?? Prosze o pomoc. Pierwszy raz składam jakikolwiek wniosek i nie wiem czy moge to jakos ugryżć.

Z góry dzięki za każda pomoc.

Opublikowano
1 godzinę temu, majkel1224 napisał:

od paru godzin probouje ogarnać to EFA, ale nie moge, zaznaczam miedzyplon scierniskowy na polu po pszenicy ozimej, w trybie EFA i niby wszystko pieknie ladnie ale jak chce wybrac 2 rosliny na nim to nie moge wybrac tego elementu dwuklikiem, natomiast w trybie normlanym deklarowanie tak roslin działa. Nie moge rowniez usunac tego EFA, klikam kopiuj geometrie element podswietla sie na szaro klikam usun object, wyskakuje potwierdzenie czy napewno chce usuwac wybieram tak i jeb EFA nadal sobie zostaje. W trybie upraw wszystko trybi normlanie.

Spróbuj usunąć najpierw uprawy międzyplonu a później usuń obiekt.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

a ja mam znów maleńki dylemat - koniczna posiana, nostrzyk dziś/jutro ale mam takie 20arów których nie udało i nie uda się przez 3-4 tygodnie zrobić, orka odpada, jedynie talerzówka. W sumie część to był jakiś nieużytek z krzakami część łąka. Pytanie - jak to zadeklarować? Ugór i talerzować za 3-4 tygodnie i tak zostawić a w żniwa obsiać koniczyną??
Jesienią będzie mokro, wiosną też a muszę to jakoś zadeklarować do wniosku. Co radzicie i ewentualnie jak zadeklarować.

No i ze mnie się śmieją, że szerszą drogę gruntową chcę wciągnąć , aby więcej mamony zgarnąć 😂. Nie wciągać jak nic nie rośnie lub nic nie będzie w tym roku rosło. Zawsze można zrobić ugór na nieużytku, ale wpierw trzeba uprawić jakoś, chociażby poryzować.

1 godzinę temu, kubapa napisał:

Witam,

Potrzebuje pomocy. Mam dwa pola na których rosna samosiejki głównie brzozy i olchy. Nie jest nigdzie zgłoszone. Czy mogę wpisac to we wniosku jako JPO i co ewentualnie moge wybrać jako rośliny?? Ugór?? Prosze o pomoc. Pierwszy raz składam jakikolwiek wniosek i nie wiem czy moge to jakos ugryżć.

Bez uprawy toto chyba nie przejdzie (ewentualnie jako TUZ, jednak na własną odpowiedzialność, bo mogą sprawdzić czy np jest to wykorzystywane rolniczo). Jeżeli by drzewa graniczyły z gruntem uprawnym lub znajdowały się na nim to takie drzewa można wpisać do EFA. 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
2 godziny temu, machtomi napisał:

Spróbuj usunąć najpierw uprawy międzyplonu a później usuń obiekt.

Wlasnie nie mozna nawet dodac upraw do efa i tez takie efa bez upraw wisi sobie na różowo i nie da sie tego usunac. Cos jest chyba popieprzone z tym, jak @freetaxi pisał

Opublikowano
16 godzin temu, zetorki12 napisał:

Czy wydłużono termin składania wniosków , czy to tylko plotki ?

Dziś rozmawiałem z odr, to niby agencja dostała już z góry dokumenty i jest przedłużony. Kiedy poinformują oficjalnie to już inna sprawa. Pewnie będą trzymać do końca, żeby jak najwięcej osób składało, bo tak jak dadzą teraz juz, że przedłużony termin, to spora część sobie odpuścić i znów na koniec terminu będzie kongo.

Opublikowano
6 godzin temu, majkel1224 napisał:

3 godziny temu, freetaxi napisał:

Nie działa dodawanie upraw w EFA. Trzeba poczekać na rozwiązanie problemu.

Potwierdzam problem, już myślałem, że to tylko z moim kompem coś nie tak, ale tak jak wyżej nie wyskakuje lista wyboru roślin do EFA14a, która powinna pokazać się po dwukliku na końcu rysowania. A miało być tak pięknie, nawet w tygodniu minister chwalił jak to aplikacja działa bezbłędnie.

Opublikowano

Wypełniłem wniosek mam pobniżej 10 ha ornych i na niektórych działkach mam po 2 uprawy i wybrałem uprawe mieszaną (tak na szkoleniu w arimr się dowiedziałem) i teraz pytanie czy dobrze to zrobiłem?

Opublikowano
2 minuty temu, michal12301 napisał:

na 3 działkach pokazuje mi mko 0,00 ha. Co z tym zrobić?

jak chcesz zadeklarować do płatności to wyrysuj uprawę + dodaj rozbieżność.

8 godzin temu, kubapa napisał:

Witam,

ugór -

Zgodnie z definicją, pod pojęciem gruntu ugorowanego należy rozumieć:

• grunt niepokryty roślinnością, bez jakichkolwiek upraw;
  • grunt pokryty roślinnością, która wyrosła w sposób naturalny i którą można wykorzystać jako paszę lub zaorać;
  • grunt obsiany wyłącznie do produkcji zielonek (grunt ugorowany zielony).

Przepisy nie definiują jaką roślinnością może być pokryty ugór. W związku z powyższym, ugór zielony może być pokryty trawą, pod warunkiem, że nie jest ona wykorzystywana do produkcji. Dopuszcza się również wysiew mieszanek nasion roślin polnych w celu ochrony i poprawy różnorodności biologicznej.

za taką deklarację brzozy i olchy  to dostaniesz sankcje. pojedzie kontrola i masz pewne dr18.

poczytaj

http://www.arimr.gov.pl/uploads/media/zal-2_do-umowy_Instrukcja_realizacji_kontroli.pdf

strona 89 - punkt 7.1

Cytat
W przypadku stwierdzenia na obszarze całej kontrowanej działki rolnej zaniechania prowadzenia działalności
rolniczej, tj. działka rolna w całości nie była przedmiotem użytkowania rolniczego na
przełomie kilku
ostatnich lat, tj. co najmniej w roku bieżącym i w roku poprzednim, np. działka rolna porośnięta kilkuletnimi
samosiewkami drzew i wieloletnimi chwastami należy zastosować kod DR18.

Opublikowano

Odnośnie sankcji obszarowych to jeśli przekroczy się powierzchnię zadeklarowaną o 3-20% to zabierają dwukrotność różnicy powierzchni przedeklarowanej a jak przekroczy się 20% to zabierają całość od danej działki czy od całości wniosku?

Opublikowano

Witam

A ja dziś się loguję a tam ani nowego wniosku nie mogę zrobić ani nie ma wersji roboczej wniosku.... Ok pytanie jak już wyprostują z wnioskiem to mam przez przypadek 4 działki więcej ale powierzchnia wyskakuje 0,00 ha i na nich nic nie rysowałem i w pkt VII Oświadczeniu o sposobie wykorzystania działek ich nie ma, Zostawić tak?

Opublikowano

Jeżeli wysłałem wniosek nr 1, kilka dni potem wysłałem wniosek nr 2 (zmianę do wniosku), a tydzień później edytowałem wysłane dane z wniosku 2, zapisałem w kopiach roboczych, ale nie wysłałem (zapisuje mi jako wniosek nr 3) to urzędnicy będą brali pod uwagę tylko wniosek nr 2? Dobrze rozumuję?

Opublikowano

Mieliście tak że po usunięciu obiektu i dodaniu dwóch nowych jednego nie widać a całe JPO jest OK

B JPO 1,80  
B1 TUZ 0,86
B2 GRUPA_RODZAJ_UPRAWA owies 0,34

Dodatkowo powinna być jeszcze:

B3 GRUPA_RODZAJ_UPRAWA żyto 0,60

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, marko-kolo napisał:

Da sie,  tylko trzeba doczytac instrukcje ...

próbowałem na kilka sposobów - w jednym miejscu się dało, w dwóch pozostałych nie.

co do ugoru

• grunt obsiany wyłącznie do produkcji zielonek (grunt ugorowany zielony).

Co do podanej przez ciebie definicji ugoru to teoretycznie równy podmokły teren który raz w roku przejadę talerzówką i posieję np trawę, koniczynę czy mieszankę dla pszczół się w tym łapie. Ktoś to raz w roku skosi i zbierze.

Edytowane przez Nikita_Bennet