Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siostra była dziś u człowieka który wypełnia wnioski i jest taka kwestia. Ma ogród przydomowy około 5 arów a obok trawę na gruntach ornych. Facet ten ogród podciągnął jej pod trawę bo twierdzi, że działki mniejsze jak 10 arów nie przejdzie teraz. Czy w razie jakiejś kontroli nie będzie miała problemów?

Opublikowano

"Opcja WYCOFAJ służy do wycofania całego wniosku w przypadku, gdy rolnik nie zamierza ubiegać się o płatności w roku 2018 . W przypadku konieczności zmiany lub poprawy danych w wysłanym wniosku należy przejść na zakładkę „NOWE ” i wybrać „Wniosek o przyznanie płatności 2018”. Aplikacja umożliwi edycję danych we wniosku wysłanym do ARiMR. Po poprawieniu danych należy wysłać wniosek do ARiMR. Będzie on traktowany jako zmiana do wniosku/wycofanie części wniosku w zależności od zmian wprowadzonych w stosunku do pierwotnego wniosku." Czyli będzie ważny.

Opublikowano (edytowane)

Nie no będzie, to jest cytat z instrukcji wypełniania, jak Ci tak wyskakuje to tak musi być.

Niepotrzebnie w sumie wycofywałeś , trzeba było wejść w zakładkę NOWE i wybrać "Wniosek o przyznanie płatności 2018' i mógłbyś edytować już ten wysłany.

Edytowane przez Sean
Opublikowano
44 minuty temu, thor1984 napisał:

Siostra była dziś u człowieka który wypełnia wnioski i jest taka kwestia. Ma ogród przydomowy około 5 arów a obok trawę na gruntach ornych. Facet ten ogród podciągnął jej pod trawę bo twierdzi, że działki mniejsze jak 10 arów nie przejdzie teraz. Czy w razie jakiejś kontroli nie będzie miała problemów?

W gospodarstwach powyżej 10 ha ornych małe działki przechodzą. Ogród zapisać jako uprawa mieszana. Sam mam działkę podrzędną 7 arów i zlicza ją

Opublikowano
Dnia 15.04.2018 o 22:29, agropomiary napisał:

Witam wszystkich. Moje zdanie nt. aplikacji to może za rok, dwa będzie super. Bo koncepcja jest dobra, tylko to praca na żywym organiźnie. Dziś my testujemy aplikację, zgłaszając błędy do wykonawcy ją naprawiamy. Ja ostatnio napotkałem na taki problem:

Wypełniłem wniosek załóżmy 20 działek rolnych. EFA spełnione, program nie wyrzuca żadnych błędów. Ale przeglądając wniosek, który przed wysłanie wygenerowałem sobie w PDF dostrzegłem błędy (błędy też są oczywiście w wersji elektronicznej z formularza):

1. Rozbieżności między powierzchnią hektara kwalifikującego się ogółem a powierzchnią gruntów ornych - kiedy działka rolna składa się z 3 ewidencyjnych, np. A 10 ha (ew. 5ha, 3ha i 2ha). Powierzchnie hektara kwalifikujacego sie ogołem to 5, 3, 2 a powierzchnie gruntów ornych dla tych ewidencyjnych to 10, 10 i 10. Ewidentny błąd, nie można tego poprawić. System nie wyrzuca błędu.... to co mam wysłać z błędem??

2. Złe zliczanie powierzchni działek rolnych w przypadku kiedy składa się z kilku ewidencyjnych

3. Powierzchnia EFA Ugór. Wyrysowałem 3 działki rolne z ugorami. 1 działka po MKO czyli bez zmian i 2 działki poprawiłem MKO zgłosiłem rozbieżności do powierzchni. W podsumowaniu EFA system zaliczył mi tylko 1 działke z ugorem, pozostałych 2 działek mi system nie zalicza!! Ręcznie nie mogę ich dopisać. Co z tym zrobić?

Jeśli macie jakieś inne ciekawe przykłady absurdów chętnie poczytam, zapraszam do dyskusji

Bez tytułu.jpg

U mnie jest tak samo. Wysłałem jak jest chyba nie będę odpowiadał za ich błędy.

Pojawił się następny problem gdy dodałem działki jako rozbieżność. W wyniku podziału innej działki. Wszystko wygląda OK, ale nie mogę wydrukować wniosku lub nawet podejrzeć w PDF. Ta funkcja wówczas nie działa. A lepiej by było oglądnąć przed wysłaniem.

Opublikowano

A mi nadal aplikacja nie działa komunikat: Nie udało się odczytać danych wniosku. O zaistniałym problemie proszę poinformować ARiMR poprzez portal POMOC.ARIMR.GOV.PL

Zgłaszałem internetowo problem ze 3 razy i nic, w BP też byłem ze 3 i nie potrafią pomóc. Pierwszy raz składam na dopłaty, dla taty 2 razy już składałem internetowo i było dobrze Nie wie ktoś jest szansa na złożenie wniosku na papierze?

Opublikowano

Sean napisał:

Nie no będzie, to jest cytat z instrukcji wypełniania, jak Ci tak wyskakuje to tak musi być. Niepotrzebnie w sumie wycofywałeś , trzeba było wejść w zakładkę NOWE i wybrać "Wniosek o przyznanie płatności 2018' i mógłbyś edytować już ten wysłany. wiem, ale zacielo mi się całkowicie i jakoś naciskalem i wycofałem trochę przez przypadek.

Opublikowano

Jak usunąć drzewo w EFA dodane przez agencje na podstawie ortofotomapy,krzaki z miedzy  dały chyba wielki cień i pierdykneli drzewo 5m od miedzy w polu :D

EFA tak czy siak spełniam,ale w razie czego nie chce mi się tłumaczyć że jakieś drzewo wycięte zostało.

Opublikowano

Koledzy mam mieszanke zbożowa skladajaca sie z 3 rodzajow  roslin , gdy wybieram we wniosku Mieszanka 3 i zaznaczę te rosliny nie mam mozliwosci  zaznaczenia płatnosci JPO... moze cos zle robie?? mial ktos podobny problem?

Opublikowano (edytowane)

@tktom Zaznaczasz uprawę "mieszanka zbożowa" i tam już masz JPO i ONW, a Mieszanka 3 może oznaczać całkiem co innego. Dla niewtajemniczonych dzisiaj dowiedziałem się że 6 razy można wycofać wniosek po wysłaniu aby go edytować.

Edytowane przez kierowiec
Opublikowano

Ci co jeszcze nie złożyli wniosku denerwują się bo nie wiedzą jak to zrobić a Ci co złożyli też się denerwują bo nie wiedzą czy dobrze wypełnili gdyż nie ma żadnego potwierdzenia od agencji. A czasu coraz mniej o czym codziennie przypomina Agrobiznes. Co za patologia xD

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, adam131 napisał:

Jak usunąć drzewo w EFA dodane przez agencje na podstawie ortofotomapy,krzaki z miedzy  dały chyba wielki cień i pierdykneli drzewo 5m od miedzy w polu :D

EFA tak czy siak spełniam,ale w razie czego nie chce mi się tłumaczyć że jakieś drzewo wycięte zostało.

To co masz zaznaczone na mapach to tylko propozycja EFA, jezeli nie zaznaczysz tego we wniosku to Ci sie nie liczy. Trzeba tylko uważać bo rośliny wiążące azot samo dodaje do efa 

Edytowane przez Zordi
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, mazowsze napisał:

Ci co jeszcze nie złożyli wniosku denerwują się bo nie wiedzą jak to zrobić a Ci co złożyli też się denerwują bo nie wiedzą czy dobrze wypełnili gdyż nie ma żadnego potwierdzenia od agencji. A czasu coraz mniej o czym codziennie przypomina Agrobiznes. Co za patologia xD

Jakiego potwierdzenia od agencji. Myślisz, że tam na bieżąco sprawdzają wnioski i bezpośrednio będą informować o prawidłowo wypełnionym wniosku?  :tw_bawling: