Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, withanight napisał:

Wreszcie ktoś wyjaśnił , bo Stasiu już kolejnych kartek nadrukował :D

oczywistym było , że tylko ludzie "z zewnątrz"

Wiesz,Staszek  mieszka na takim zadupiu że słońce to tam przywożą w słoikach więc jemu żadna różnica czy wpisuje wszystkich czy czy tylko tych co powinien-bo i tak rejestr będzie miał pusty ;----00000

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, withanight napisał:

Wreszcie ktoś wyjaśnił , bo Stasiu już kolejnych kartek nadrukował :D

oczywistym było , że tylko ludzie "z zewnątrz"

Nie do końca wyjaśnił,drugi zeszyt musi być i w nim ma być na bieżąco rozpisany stan ilościowy grup:knur,lochy ,prosięta,warchlaki,tuczniki.Stan musi się zgadzać ze stanem  w chlewni w dniu kontroli i to jest podane w dzienniku ustaw

Opublikowano (edytowane)

A podane jest kiedy prosiak staje się warchlakiem , a kiedy już tucznikiem ? A taka locha , staje się lochą w dniu zaproszenia , czy po oproszeniu ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano
Przed chwilą, ws71 napisał:

Nie do końca wyjaśnił,drugi zeszyt musi być i w nim ma być na bieżąco rozpisany stan ilościowy grup:knur,lochy ,prosięta,warchlaki,tuczniki.Stan musi się zgadzać ze stanem  w chlewni w dniu kontroli i to jest podane w dzienniku ustaw

Ale my tutaj mówiliśmy o zeszytach w których rejestrujemy wejścia do chlewni i wjazdy na posesję. Resztę zeszytów podałem w linku na poprzedniej stronie . W sumie ma  być chyba ich 4 lub pięć xD Co ja dla mnie jest patologią :D

Opublikowano

Ja im mogę nawet książkę napisać , aby tylko kontrola się wcześniej zapowiedziała .:D Na pewno dzięki tym zeszytom ASF zniknie . Z biurokracją wirus nie ma szans .:D

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

A podane jest kiedy prosiak staje się warchlakiem , a kiedy już tucznikiem ? A taka locha , staje się lochą w dniu zaproszenia , czy po oproszeniu ?

zaskoczę Cię ale jest :D załącznik 7 w linku na poprzedniej stronie .

Opublikowano

A jest . To jak zapisać młodego samca jeszcze nie wykastrowanego , jako warchlak , czy jako knur ? O.o

Opublikowano
9 minut temu, withanight napisał:

Ale my tutaj mówiliśmy o zeszytach w których rejestrujemy wejścia do chlewni i wjazdy na posesję. Resztę zeszytów podałem w linku na poprzedniej stronie . W sumie ma  być chyba ich 4 lub pięć xD Co ja dla mnie jest patologią :D

To Wam naprawdę przekazała IW na spotkaniach bo widzę że albo żyjemy w innym kraju,albo ktoś popłyną, u nas 2 zeszyty[wejść na teren chlewni,stan aktualny zwierząt],maty,zabezpieczenie chlewni przed innymi zwierzętami wolno żyjącymi , i dopóki nie będzie strefy to wszystko

Opublikowano
34 minuty temu, kopin napisał:

Wiesz,Staszek  mieszka na takim zadupiu że słońce to tam przywożą w słoikach więc jemu żadna różnica czy wpisuje wszystkich czy czy tylko tych co powinien-bo i tak rejestr będzie miał pusty ;----00000

Ty naprawdę masz problemy z czytaniem zacytuj gdzie pisałem że wszystkich trzeba wpisywać?

Opublikowano
20 minut temu, ws71 napisał:

Kolejna pierdoła

Opublikowano
2 minuty temu, withanight napisał:

warchlak , jako knurka mozesz go sobie wpisac od 10 tygodnia :) jak jeszcze mu jajców nie utniesz :D

Żartuję , bo do tego te ich wytyczne się tylko nadają . Krasam i tak 10-cio dniowe . Ale to co tu niektórzy wypisują , to nawet urzędnikom do tych pustych łbów nie wpadło .B|

Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

To Wam naprawdę przekazała IW na spotkaniach bo widzę że albo żyjemy w innym kraju,albo ktoś popłyną, u nas 2 zeszyty[wejść na teren chlewni,stan aktualny zwierząt],maty,zabezpieczenie chlewni przed innymi zwierzętami wolno żyjącymi , i dopóki nie będzie strefy to wszystko

ARTYKUŁ Z 23 MARCA BR.

W związku z wejściem w życie w dniu 28 lutego 2018 r. przepisów rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 lutego 2018 r. (Dz. U. z 2018 r. poz. 360), określającego dodatkowe wymagania dla hodowców świń na terytorium kraju znajdującym się poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF, Główny Lekarz Weterynarii opracował następujące dokumenty, które mogą stanowić materiał pomocniczy dla hodowców trzody chlewnej w realizacji wymagań określonych przepisach powyższego rozporządzenia:

• ulotkę informacyjną; dokument pt. „Przestrzeganie zasad bioasekuracji zawartych w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, położonych na terytorium Polski poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym)";
  • wzór dokumentacji przeglądu zabezpieczeń budynków przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych (załącznik nr 1);
  • wzór rejestru wjazdów środków transportu do gospodarstwa (załącznik nr 2);
  • wzór rejestru osób wchodzących do budynków, w których utrzymywane są świnie (załącznik nr 3);
  • lista preparatów do dezynfekcji rąk dostępnych do obrotu w Polsce (załącznik nr 4);zasady prawidłowego
  • oczyszczania i dezynfekcji środków transportu, obuwia i pomieszczeń (załącznik nr 5);
  • wzór dokumentacji czyszczenia i dezynfekcji w gospodarstwie (załącznik nr 6);wzór spisu świń (załącznik nr 7).

W pierwszych wierszach plików "mienionych w załącznikach 1-3 oraz 6-7, wskazano przykładowy sposób wypełniania tej dokumentacji. GLW zaznacza, że dokumenty wymienionych w załącznikach nr 1-3 oraz 6-7 stanowią przykładowy wzór i nie powinny być traktowane jako wymóg obligatoryjnego ich prowadzenia dokładnie w takiej formie. Wzory powyższych dokumentów zostały opracowane w związku z pojawiającymi się pytaniami ze strony hodowców trzody chlewnej o sposób prowadzenia dokumentacji.

1 minutę temu, zetorki12 napisał:

Żartuję , bo do tego te ich wytyczne się tylko nadają . Krasam i tak 10-cio dniowe . Ale to co tu niektórzy wypisują , to nawet urzędnikom do tych pustych łbów nie wpadło .B|

Używasz moze tego stojaka do  kastracji ? 

Opublikowano
Ostatnio za brak tych księżek 100wka mandaciku wpadła.. Wujo do nich ze już się chyba nie zobaczymy w takich okolicznościach oni go pocieszyli, że w ciagu tych 3-4 lat jeszcze kilka razy tu będą... Męczą tych małych rolników ... w tamtym roku był powiatowy i z agencji.. W tym pewnie powtórka :/
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

withanight    Nie . Pomada druga osoba .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

Ja narazie czekam na kontrole to wtedy powiedzą co trzeba zrobić maty mam a reszte bede robił jak przyjadą.

Miałem kontrol z agencji w tamtym roku to o żadne zeszyty sie nie pytali tylko o książke z rejestrem świń czy stan w książce zgadza sie z tym co w budynku i u nich w agencji

Edytowane przez Y635
Opublikowano
A dużo masz szt? No i jak chowasz? ruszta czy sciólka? U nas w koło zostałem tylko ja i gdzieś tam daleko kolega.. dwóch nas w gminie, wczoraaj przyjechał samochód zabrał od niego wszystkie swinie i ode mnie kilka... Niedługo przyjeżdza po resztę. Nie ma co.. puki" asf" nas nie dosięga
Opublikowano

Ja drobny hodowca to zbytnio się nie interesowałem . Kiedyś znajomy pokazywał mi samoróbkę , ale to była trochę inna zasada działania . Polecam krasanie małych nawet tak do 3 tygodni . Po co się szarpać z dużymi .

5 minut temu, withanight napisał:

A słyszałeś o tym jakieś opinie , sprawdza się to ? bo myśle czy sobie to zrobić czy nie , bo kastrujemy wieksze , ale robi się to męczące..

Opublikowano
4 minuty temu, withanight napisał:

A słyszałeś o tym jakieś opinie , sprawdza się to ? bo myśle czy sobie to zrobić czy nie , bo kastrujemy wieksze , ale robi się to męczące..

My kastrujemy na 3-4 dzień razem z żelazem,kiedyś jak wet starej daty mi to robił to w 4 tygodniu się szarpałem z kabanami,teraz i robota lżejsza i rany mniejsze

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Dodaj nową pozycję...
v