Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Trojak    22
9 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy czym wy sie przejmujecie  to jest POLSKA raz cie sprawdzom( jak z zaleceniami to dwa) a potem w h*ja beda lecieć  tak jak z ptasia grypom ( jakoś kurników pozamykanych nie widziałem) ewentualnie dasz w łapę weterynarzowi i tyle.

Obawiam się że ta metoda nie  przejdzie :D , ponieważ Niemiaszki trzymają na tym łapę ... z ptasią grypą było inaczej oni ją mieli a my się przed nią bronili i nie było to w ich interesie abyśmy  się obronili i taka smutna ta nasza prawda :(

Edytowano przez Trojak
  • Haha 1

thefarmer    191

Ja jestem z Wlkp, i potwierdzam to co mówi @tomek niby zagłębie trzodowe, ale praktycznie 100 % gospodarstw utrzymujących trzodę w małych ilościach tzn do tych 500 sztuk rocznie nie spełnia żadnych wymogów bioasekuracji, i teraz co na bydło się przerzucić to potrzeba przeróbek budynków potrzeba łąk i potrzeba lat zanim zaczniesz zarabiać, a teraz wydawać kilkanaście tysięcy czy więcej na przystosowanie do bioasekuracji, i każdego dnia wstawać rano i zastanawiać się czy inwestować dalej w tą gałąź produkcji czy jutro czasem asf nie wykryją gdzies w pobliżu to uważam że naprawdę dużo hodowców znowu wypadnie z rynku, a ich miejsce zajmą warchlaki z dani tuczone w ,,hotelu,,w wielkich fermach bądź gotowe półtusze z niemieckich ubojni.... przykre to ale  zamiast leczyc przyczyne( zmniejszanie populacji dzika) to pan doktor jurgiel leczy skutek (ograniczanie produkcji trzody).

• Like 2
  • Thanks 1
  • Sad 1

kopin    3820
10 godzin temu, tyran3 napisał:

Koledzy czym wy sie przejmujecie  to jest POLSKA raz cie sprawdzom( jak z zaleceniami to dwa) a potem w h*ja beda lecieć  tak jak z ptasia grypom ( jakoś kurników pozamykanych nie widziałem) ewentualnie dasz w łapę weterynarzowi i tyle.

Czasem się z Tobą zgadzam,ale to co tutaj napisałeś to marzenie sciętej głowy ,żaden weterynarz niie weżmie w łapę i nie podbije Ci że masz np,ogrodzone gospodarstwo.

Bo jeśli by coś wykryto i się wysypało to nie dosyć że straci robotę to go zamkną.

Z ptasią mógł napisać ze kury są zamknięte ,bo je mogłeś wypuścić po jego wyjeżdzie.

Na pewno będzie tak że jeden będzie mniej a drugi bardziej upierdliwy,ale podstawowe rzeczy trzeba będzie zrobić  bo nam się do d*py dobiorą.

• Haha 1

sumek666    5096

W mojej okolicy a jestem z centrum wlkp jest kilkaset tysięcy jak nie milion i więcej kur niosek. Także jak była ptasia grypa kilka km od nas i zaczęły padać łabędzie to wyglądało jakby epidemia zombi była ;) ale kontrole były tylko w tych największych fermach a tacy "producenci" jak ja mając 20-30 kur to nawet nikt nie przyjechał zapytać. 

jaco25    300

Skoro dyskusja o wymaganiach dotyczących asf to w moim przypadku, trzodę mam samą bez innych zwierząt, słomę mam na strychu to też kolejny problem odpada, paszę mam zamkniętą ale czy wróbel czy mysz tam nie wlezą wątpię, obok chlewni pomieszczenie jest na to by się teoretycznie przebrać, matę dezynfekcyjną z gąbki się zrobi, ale czy kot do chlewni nie wlezie to nikt takiej gwarancji nie dostanie, wszystko zależy kto i w jaki sposób będzie kontrolował...

• Like 1

Posiadam 60ha z czego 57ha zajmują grunty orne. Uprawiam pszenicę ozimą, rzepak ozimy, jęczmienie ozimy i jary, owies oraz soje. Zajmuję się również chowem trzody chlewnej.

kuba24051    490
najgorsze te ogrodzenie. u mnie 50k nie starczy zeby gosp ogrodzic betonowym plotem na fundamencie.....

leszek1000    1840

No to jesteś w miarę przygotowany jak będzie kontrola to wszystko ci powiedzą czy jeszcze coś poprawić

Gość ozzborn   
Gość ozzborn

te debile z budynków dla trzody chcą zrobic szpital zakazny ....

jaco25    300
30 minut temu, kuba24051 napisał:

najgorsze te ogrodzenie. u mnie 50k nie starczy zeby gosp ogrodzic betonowym plotem na fundamencie.....

ale w rozporządzeniu nie ma nic o betonowym płocie, hodujesz świnie na wolnym wybiegu???

Posiadam 60ha z czego 57ha zajmują grunty orne. Uprawiam pszenicę ozimą, rzepak ozimy, jęczmienie ozimy i jary, owies oraz soje. Zajmuję się również chowem trzody chlewnej.

Nowy81    73

Ja jak jaco z tym że, już maty ma z rok czasu i dwa ręczne opryskiwacze (zalane sodą) i kwatera do przebrania, osobne miejsce do śrutowania i składowania paszy .

Cykl zamknięty około 12loch. A co to będzie to się okaże. Do ogrodzenia to sporo bym miał. Silosów brak. Podobno od 27 ruszają w teren, był gość z koncentratem i mówił...

jaco25    300

a kiedy OSN wchodzi na teren całego kraju i do kiedy trzeba mieć gnojownie wybetonowaną? jest juz takie rozporządzenie??

Gość   
Gość

Nie trzeba grodzić tylko prysznic w chlewni i basen do dezynfekcji odziey jak w szpitalu

kiko80    26
1 godzinę temu, ozzborn napisał:

te debile z budynków dla trzody chcą zrobic szpital zakazny ....

kolego w szpitalu tak sterylnie nie bedzie  jak w chlewni,a ksztusiec panuje w  warszawce .

gigi    1

A jak pozbyć się kotów humanitarnie???Mam 7 więc wrzuce na pake jak przyjadą na kontrol i niech je zabiorą

turtojs    447
A nie wystarczy miec ogrodzenia z siatki leśnej o drobnych oczkach i podmurowka 30 cm (zwykła płyta betonowa)? swoją drogą ja mam zboże w stodole i tam mam mieszalnik obok, srutownik, i silos w rogu wszystko a obok kilka metrów dalej murki i zboże tam jest to co by im tam przeszkadzało w tym że tak trzymam pasze i sporządzam ją tam??

tomek321455    9

To im będzie przeszkadzać ze do paszy mają dostęp dzikie zwierzęta typu koty psy i inne które wejdą do stodoły.  Panowie zrozumcie ze jak będą mieli przykaz to nie przepuszcza nikomu i wszyscy będziemy likwidować hodowle nie ma.sie co oszukiwać nikt nie spełni wymogów bioasekuracji

Gość   
Gość

pasze mają być odizolowane od zwierząt wolno żyjących czyli nie mogą mieć kontaktu z pieskiem,kotkiem,liskiem,zasran.. wróblami itd. jak masz szczelną to nikomu to nie powinno przeszkadzać 

Edytowano przez szczypka

Gość   
Gość

jak wszyscy się na jajka przerzucą to gdzie ja jajka od swoich kur  będę sprzedawał 

Gość   
Gość
1 godzinę temu, gigi napisał:

A jak pozbyć się kotów humanitarnie???Mam 7 więc wrzuce na pake jak przyjadą na kontrol i niech je zabiorą

Utyliacja najbardziej humanitarna w końcu jak każą prośne lochyz abijać to i koty wyżej nie są :D

sumek666    5096
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Utyliacja najbardziej humanitarna w końcu jak każą prośne lochyz abijać to i koty wyżej nie są :D

Ale kotki są takie słodkie i kochane :D

kopin    3820
Przed chwilą, sumek666 napisał:

Ale kotki są takie słodkie i kochane :D

Z kotami to ch.j ale mojego wilka bym nie oddał ;-)

Gość   
Gość
57 minut temu, tomek321455 napisał:

To im będzie przeszkadzać ze do paszy mają dostęp dzikie zwierzęta typu koty psy i inne które wejdą do stodoły.  Panowie zrozumcie ze jak będą mieli przykaz to nie przepuszcza nikomu i wszyscy będziemy likwidować hodowle nie ma.sie co oszukiwać nikt nie spełni wymogów bioasekuracji

Ja tam  zboże którym karmię świnie am pod plandeką na przyczepie a to co w stodole to na sprzedaż ;)

Przed chwilą, kopin napisał:

Z kotami to ch.j ale mojego wilka bym nie oddał ;-)

A ta ustawa że nie wolno na łańcuchach trzymać już weszła? Ja bym jeszcze wprowadził zakaz trzymania zwierząt w blokach i rybek w akwarium :ph34r:

Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

• Podobna zawartość

• Przez lukasz222
      Witam serdecznie
      Chciałbym bardzo prosić o wypełnienie mojej ankiety, która będzie podstawą do stworzenia pracy inżynierskiej. Ankieta dotyczy postępu technicznego i technologicznego w chlewniach macior w latach 2004-2012 w woj. śląskim (jednakowoż zachęcam także rolników z okolic mojego województwa). Ankieta jest przystępna, większość to pytania testowe, więc nie powinna zająć więcej niż 5-10 minut, a jest to dla mnie bardzo ważne by zebrać jak najwięcej informacji na ten temat. Każdy kto cokolwiek robił i modernizował przy swoich maciorkach niech poświęci parę minut podczas wieczornego odpoczynku i pomoże mi w stworzeniu czegoś, co może stanowić o tym jak potoczy się moja kariera w przyszłości.
      Ankieta jest w pełni anonimowa. Podaję link do niej:

http://moje-ankiety....pond-43841.html

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i pozdrawiam!!

Ponawiam prośbę o Wasz udział w ankiecie
    • Przez 14tija14
      Czy ktoś współpracuje z jakąś firmą zajmującą się tuczem kontraktowym np. agri plus ?
      Chciałabym się dowiedzieć jakie trzeba spełnić warunki i czy to jest opłacalne lub przy jakiej ilości ?
    • Przez Lukasz210692
      Co sądzicie o stosowaniu żyta hybrydowego dla tuczników. W odpowiednim składzie procentowym oczywiście z innymi zbożami.
      Czy to będzie opłacalne i czy nie ucierpią na tym tuczniki.?
    • Przez TomaszWoniak
      Witam Firma Agri plus jake ma wymagania budynków poniewaz chciałbym podjąć wspołprace z ta firmą ale na poczatek chciałbym sie dowiedziec jak muszą wyglądać budynki

prosze o pomoc

pozdrawiam
    • Przez ZETOREXX85
      Witam.
      Wymieniam swój stary śrutownik na coś innego. Myślałem nad śrutownikiem Bąk. Zamieszczam aukcję na której można kupić nowego Bąka: http://allegro.pl/pt-nowy-srutownik-rozdrabniacz-bijakowy-talex-i5015335177.html
      Co o nim myślicie? Będę go używał do żywienia macior. Jaką wydajność ma taki Bąk? Miałem okazje zobaczyć u wujka jak on rozdrabnia.Ziarno jest dobrze zmielone                         

• Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj