Przez
rolnik115
Zakładam ten post bo chce poznać wasza opinie i porady dotyczące mojego pomysłu. A mianowicie. Hoduje 30 krow mlecznych w starej oborze w 3 rzędach. Pasze zadaje ręcznie. Chcę sobie usprawnić zadawanie paszy. Wpadłem na pomysł żeby zaraz za Obora wybetonowac stół paszowy dla krow . Mucki od maja do listopada chodzą po pastwisku. Wybetonowalbym stół paszowy na tym pastwisku, które jest zaraz za Obora, kupiłbym woz paszowy i zadawał pasze na ten stół. Krowy oczywiście nie chodziłyby już po całym pastwisku lecz odgrodzilbym im pół ha z dostępem do wody. Główną paszą byłby wtedy tmr. Zostaloby mi wtedy 5 ha łąki kosnej. Dodam też , że krowy gdy chodziły po pastwisku to dostawały rano qq na oborze i siano lub sianokiszonke, czyli oszczędzam 5 ha łąki . Zimy w Polsce stają się coraz lagodniejsze, więc Mucki mogłyby chodzić prawie całym rokiem na dworze. Naganiane byłyby tylko do dojenia. Co o tym sądzicie? Mam też w planie przerobić stodole na bydło opasowe ok 30 sztuk bykow mięsnych. Pasze również zadawalbym paszowozem. Proszę o wasze porady
Rekomendowane odpowiedzi
Opasy a stół paszowy
wóz paszowy Alimamix 8m³