Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja przy 2 tysiącach na odbiór mam już czwarty miesiąc 1.47 tak mi zapewniali i tak jest . Pieniądze zawsze na czas więc jestem zadowolony. 

Opublikowano
5 minut temu, Cry85 napisał:

Ja przy 2 tysiącach na odbiór mam już czwarty miesiąc 1.47 tak mi zapewniali i tak jest . Pieniądze zawsze na czas więc jestem zadowolony. 

Codziennie u ciebie są?

Opublikowano
21 godzin temu, Pablo16 napisał:

Sobie po szukajcie jak płaca tu na forum dostawcom którzy dłużej od stawiają to będziecie wiedzieć dokładnie jak to u nich jest

Polmlek ma tyle ceników ile ma dostawców. Cena zaleze od konjuctura, wielkosci dostawa, czy inne mleczarnie przemuje na dane teren, czy władze polmleku mają zamiar rozwalic mleczarnia na dane teren. Ogolnie mozna powiedzyc z płacą jak najmniej ale na tyle duze zeby nie dostac wypowiedzenia od rolnika. Najgorze jest z kiedy odstawic do polmleku z trudno zmienic mleczarnia bo inne mleczarnie boją sie przejmowac dostawców po polmleku. Jest niestete pewne układ miedzy mleczarniami co do kto które rolnik/teren moze doic. Chory ale niestete, moze PIS pomoze kiedys

Opublikowano
Dnia ‎15‎.‎05‎.‎2018 o 10:41, pedro2 napisał:

Jakoś kilku tutaj pisało ze się przeniosło w czasie kiedy mleczarnie przyjmowały. To będziecie czekać aż nie będzie wypłaty za mleko i w końcu kiedyś pierdzielnie na dobre? Gdziekolwiek uciekać gdzie jest w miarę bezpiecznie

Grzesiu a co za ratunek dla dostawców nawet jak by i posadzili panią prezes? Ztegoco pisal jakiś sudowiak tutaj mają taki sam cennik, z początku przez rok chyba mniej dostawali. A płachta na byka dlatego, że obaj mają manię wielkości/wyższości,oba zakłady dużo inwestują teraz mlekowita przejmie Kalisz to naszemu gula rośnie. Oczywiście względy finansowe na pierwszym miejscu, nie jest chłop aż tak glupi. Ale ambicje też swoje robią i myślę, że kombinuje jak by to ugryźć

Pewnie że prezesowi z Mlekpolu gula rośnie, że Mlekowita się powiększa i bierze bardzo ładnie odremontowany przez Łowicz Kalisz, ale rolnicy z Kalisza pojechali najpierw do Grajewa, ale w Grajewie bardzo wolno takie sprawy są załatwiane, a jak będzie z Mlekowitą to zobaczymy, bo Sapiński nic nie obiecał nawet dobrej ceny według mnie trzeba było ten nowy zarząd w Łowiczu pogonić i nową radę powołać. Łowicz ma przecież bardzo dużo kapitałów własnych. Zakłady doinwestowane. Błąd zrobiła rada, że poprzedni zarząd odwołała jak mleczarnia byłą na plusie i płaciła nam tyle wówczas co Mlekowita. Co roku był zysk, dopiero za tych nowych pod koniec zeszłego roku pojawiła się strata i w tym roku to już równo na minusie. podobno w maju wszystko się wyjaśni więc musimy z decyzjami poczekać do końca maja bo jak gdzieś pójdziemy to nie wiadomo jak będziemy traktowani z tego co widzę na forum to te ceny nie dla wszystkich w tych mleczarniach są równe,

Opublikowano
11 godzin temu, PiotrRula napisał:

Pewnie że prezesowi z Mlekpolu gula rośnie, że Mlekowita się powiększa i bierze bardzo ładnie odremontowany przez Łowicz Kalisz, ale rolnicy z Kalisza pojechali najpierw do Grajewa, ale w Grajewie bardzo wolno takie sprawy są załatwiane, a jak będzie z Mlekowitą to zobaczymy, bo Sapiński nic nie obiecał nawet dobrej ceny według mnie trzeba było ten nowy zarząd w Łowiczu pogonić i nową radę powołać. Łowicz ma przecież bardzo dużo kapitałów własnych. Zakłady doinwestowane. Błąd zrobiła rada, że poprzedni zarząd odwołała jak mleczarnia byłą na plusie i płaciła nam tyle wówczas co Mlekowita. Co roku był zysk, dopiero za tych nowych pod koniec zeszłego roku pojawiła się strata i w tym roku to już równo na minusie. podobno w maju wszystko się wyjaśni więc musimy z decyzjami poczekać do końca maja bo jak gdzieś pójdziemy to nie wiadomo jak będziemy traktowani z tego co widzę na forum to te ceny nie dla wszystkich w tych mleczarniach są równe,

Kolego co masz na myśli wolno? Bo rolnicy nie otrzymali odp w ciągu 5 min? Takich decyzji nie podejmuje prezes tylko rada! Mlekpol nie przejmuje po to by przejąć tylko trzeba rozważyć wszystkie szanse i zagrożenia. Prezes musi przeanalizować wszystkie za i przeciw musi poznać prawdziwą sytuację ekonomiczną przejmowanej spółdzielni przedłożyć to radzie przedyskutować, przedstawić swój ewentualny plan na ten zakład i dopiero wtedy rada głosuje a prezes wykonuje to co rada uchwali. W biznesie jest tak że jak rozpoczyna się rozmowy z jednym i póki nie otrzyma się odp to nie podejmuje się rozmów na innych frontach. Z tym przyłączeniem się z mlekovitą to też chyba nie było do końca tak jak mówisz ale ok. Skoro Łowicz ma tak zautomatyzowaną produkcję to dlaczego ma problemy finansowe? Ile mają dziennego przerobu na na pracownika licząc wszystkich zatrudnionych? 

Opublikowano

Pytanie do dostawców mlekovity jak to jest z czasopismem tygodnik za miastem ? Dostają to wszyscy wszędzie czy to jakaś reklama tylko na naszych stronach ? 

Opublikowano

U nas już gdzieś tak od listopada pierwsze gazetki ale nikt nic nie wie kto za to płaci i ile( dostają je wszyscy).  

Opublikowano
Grzesiu z lowiczem nie jest tak łatwo rozmawiać. do Łowicza oddaje kilka grup producenckich i tak każda grupa ma swoją radę. dodatkowo dochodzi rada mleczarni. każda z nich chce coś ugrać dla siebie i z kilkoma jest trudniej się dogadać niż z jedną. wiem że z mlekpolu tam ktoś był i chcą ich przyjąć ale to nie jest proste a tym bardziej nie podejmuje się decyzji od tak sobie. Mlekovita podobno przyjmowała mleczarnie na zasadzie spółki. jeżeli mają zysk to wszyscy dostają premię itp. ale jak są pod kreską to tylko ten oddział dostaje po dupie. tak mi tłumaczył znajomy który pracuje w mlekpolu
Opublikowano

kiedy ma być to zebranie rady,jutro? Nie wyobrażam sobie juz sytuacji,że zostaje wybrany kolejny wybawaca i jedzie następne lata na naszych plecach. Faktycznie mlekowita się rozpędza,świecie,teraz kalisz jutro kto wie co. Jeśli mlekpol myśli o wykrojeniu czegoś z tego tortu to raczej powinni się ruszać. Ale to ze ktoś łyknie całą spółdzielnię to chyba nie. a może porostu mlekpol nie jest zainteresowany.i 

Opublikowano (edytowane)

Może poprostu to się mlekpolowi nie kalkuluje. Mi się wydaję że Mlekpol odpuścił walkę z Mlekovitą na ilość i chce robić produkty z wyższej półki,średniej powiedzmy. Nie wiem, podań o przyjęcie z okolicy ponoć sterta i nie przyjmują to po co brać kolejne mleczarnie?

A flozofia na przyjmowanie nowych dostawców być może jest taka aby przyjmować pojedynczych gigantów bo np jeden z największych dostawców mlekpolu jest od ubiegłego roku dopiero.

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

Chyba sano nikt nie przebije teraz mają 50 000 co dzień.  Tam to jakaś jazda bez trzymanki.

Opublikowano
myślicie że przejąć mleczarnie jest tak łatwo? nawet nie wiadomo czy długi nie przewyższają 1 albo 2 krotnie wartości Łowicza. przecież Łowicz jest a przynajmniej był jednym z większych podmiotów skupiających mleko w Polsce i jego przejęcie może skończyć się strzałem w kolano. po co mają przyjmować pojedyncze osoby jak mogą cała mleczarnie. w sudowii przejecie tez trwalo okolo roku i kto przemeczyl sie z mlekpolem pierwszy rok i poprawił parametry mleka tj. somatyke i bakterie to teraz ma raj bo jednak dostawać 1,5zl zamiast 80gr to jest duża różnica. wszyscy boją się mlekpolu bo mają niewiadomo jakie wymagania a to są takie same wymagania jak w każdej innej mleczarni tylko że trzeba je przestrzegać a nie kombinować że słoikami. nie chwaląc się somatyke mam na poziomie poniżej 150tys średniej a ostatnio wyniki przychodzą 80-120tys. Da się? Da
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, karol091193 napisał:

myślicie że przejąć mleczarnie jest tak łatwo? nawet nie wiadomo czy długi nie przewyższają 1 albo 2 krotnie wartości Łowicza. przecież Łowicz jest a przynajmniej był jednym z większych podmiotów skupiających mleko w Polsce i jego przejęcie może skończyć się strzałem w kolano. po co mają przyjmować pojedyncze osoby jak mogą cała mleczarnie. w sudowii przejecie tez trwalo okolo roku i kto przemeczyl sie z mlekpolem pierwszy rok i poprawił parametry mleka tj. somatyke i bakterie to teraz ma raj bo jednak dostawać 1,5zl zamiast 80gr to jest duża różnica. wszyscy boją się mlekpolu bo mają niewiadomo jakie wymagania a to są takie same wymagania jak w każdej innej mleczarni tylko że trzeba je przestrzegać a nie kombinować że słoikami. nie chwaląc się somatyke mam na poziomie poniżej 150tys średniej a ostatnio wyniki przychodzą 80-120tys. Da się? Da

Ja tam byłbym w siódmym niebie gdyby chociaż zakład w Toruniu wziął mlekpol,w końcu to rzut beretem od zakładu w Bydgoszczy 😁 

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Chyba sano nikt nie przebije teraz mają 50 000 co dzień.  Tam to jakaś jazda bez trzymanki.

Nie oddają czasem do Mlekovity? Sano jest dużym dostawcom w kraju, ale są też więksi np KR Kietrz dziennie doi raz tyle ale mają większą obsadę.

Opublikowano

Z całym szacunkiem panowie, współczuję wam, ale mam w nosie ratować kolejnego topielca. Tym razem znacznie większego niż sudowia, przed wami otwierają się dobre perspektywy i bezpieczeństwo, a my cierpimy. 

Niechedzio lepiej zostawi mlekowite z jej serami od Helmuta i przerzutami, a wzoruje się na swoim podwórkowym niedoścignionym konkurencie. Znieść progi i wprowadzić indywidualną cenę, każdy zacznie dbać i może spadnie gonitwa za mega wydajnością gdzie dobrych parametrów nie da się utrzymać. Iść w jakość, ludzie są coraz bardziej wybredni i są w stanie zapłacić więcej za dobry produkt.

A czy przypadkiem nie w czerwcu zaczyna się spłata proszkowni?

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v