Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. 

Czy to normalne, że JD 6420 z systemem CR po około 10 minutach normalnej pracy nagle zmieni dźwięk silnika? Staje się taki ostrzejszy, jakby bardziej słychać zawory. Nie wywala przy tym żadnego błędu, moc normalna. Czy jest coś takiego, że celowo przestaje pracować na wszystkie cylindry? Proszę o podpowiedzi

Opublikowano
Hm jaka tam jest regulacja zaworów ? olej masz w silniku tyle ile potrzeba ? może common rail się kończy i jak rozgrzeje się ropa to wtryski szaleją błąd się nie wyskoczy ci ale na kompie będzie widać wszystko:)
Opublikowano

Dziś sprawdziłem dokładnie czas i okazało się,że przy obrotach minimalnych dźwięk zmienia się zawsze  po dokładnie 15 minutach. Co do sekundy. Ciągnik był zapalany 3 razy i zawsze tak samo. Co to może oznaczać? Jutro sprawdzę czy np przy 1200obr będzie to również 15 minut.  Spróbuję załączyć plik z tym jak to brzmi

Opublikowano

Musi się zagrzać albo serwis.... Zrób jeszcze tak, że odpalisz go, pochodzi te 15 min powiedzmy, chwilę pojeździsz na wyższych obrotach żeby go zagrzać i zgasisz. Potem po 10-20 min odpalisz jeszcze raz i zobaczysz czy chodzi tak przez 15 min czy krócej..

Opublikowano

Co masz na myśli że musi się zagrzać albo serwis? I jeśli zagrzany znów zacznie inaczej chodzić po 15 minutach to dobrze czy źle? Czy lepiej żeby ten dźwięk zmienił się po krótszym czasie? Nie mam na to pomysłu. Zrobiłem nim ponad 150 mtg i zero problemów. Żadne błędy się nie pokazały. Dopiero dziś odkryłem, że to zawsze ten sam czas.Przynajmniej na obrotach minimalnych. Skoro zrobiłem taką próbę 3 razy tzn, że za trzecim razem, skoro chodził już ponad pół godziny, był już rozgrzany. Jutro jeszcze raz przetestuję na wyższych obrotach.

Opublikowano

a latem tez tak było ? Sterowane elektronicznie silniki same sobie dawkę paliwa i kąt wtrysku dobierają na podstawie róznych parametrów jak temperatura zasysanego powietrza, temp płynu i wiele wiele innych.

Opublikowano
panowie zima jest( no przynajmniej kalendarzowa) , silniki szybko stygną. Osobiście uważam, ze jesli traktor zagrzeje sie do temperatury roboczej i potem zgasi to przy następnym odpaleniu ( po max 15 minutach) powinien miec taki sam dźwięk silnika jak na ciepłym silniku
Opublikowano
1 godzinę temu, johniy861 napisał:

panowie zima jest( no przynajmniej kalendarzowa) , silniki szybko stygną. Osobiście uważam, ze jesli traktor zagrzeje sie do temperatury roboczej i potem zgasi to przy następnym odpaleniu ( po max 15 minutach) powinien miec taki sam dźwięk silnika jak na ciepłym silniku

U mnie przy odpaleniu zawsze ma taki sam dźwięk. Zmienia się on dopiero po 15 minutach. Zawsze w tym samym czasie, co do sekundy. Jak zgaszę i odpalę ponownie, znowu 15 minut chodzi gładko, po czym zmienia dźwięk. Sam nie wiem co o tym myśleć

Opublikowano (edytowane)

Wiesz tu na odsluch ciezko cos stwierdzic bo jeden i drugi odglos wydaje sie prawidlowy 

Zadzwon na serwis i opisz jak sie zachowuje jak trafisz na kumatego to  ci  podpowie co i jak 

Nie musisz zamawiac odrazu uslugi i bedziesz wiedzial cos wiecej 

U mnie w 5r z 2009r po odpalaniu na rozgrzanym nic takiego sie nie dzieje i pracuje tak samo jak przed zgaszeniem 

Edytowane przez marko-kolo
Opublikowano

Mam tak samo w 6920s i u innych użytkowników JD zauważyłem podobne zachowanie. Może ktoś wie od czego zależy ten dźwięk i co się zmienia w ustawieniach silnika?

Opublikowano

Witam. . . Odmawiam temat. . . Mój 6920 robi dokładnie to samo po 15 minutach. . . Wiecie o co chodzi? 

Usterka zdiagnozowana?

Ps. Znajomy tak miał to wymienił czujnik od pompy cr,ale nic to nie dało. . . . Pomogło dodanie do paliwa środka do pomp cr. . . U siebie tego nie sprawdzałem . . . Jeżeli coś wiecie to proszę o pomoc. . . 

Opublikowano
Dnia 12.01.2018 o 21:10, jan222 napisał:

Mam tak samo w 6920s i u innych użytkowników JD zauważyłem podobne zachowanie. Może ktoś wie od czego zależy ten dźwięk i co się zmienia w ustawieniach silnika?

Zrobiliście coś w tej kwestii? U mnie jest ten sam problem tylko przy 6920

Opublikowano

To nie jest problem te ciągniki tak mają. Chłopaki z serwisu (podczas wymiany uszczelki głowicy) mówili, że to zmienia się coś w ustawieniach silnika gdy łapie odpowiednią temperaturę czy jakoś tak! pozdr.

Opublikowano

Może poprostu zawór egr zaczyna pracować i dlatego się zmienia dźwięk. W samochodach osobowych zawór egr otwiera się na stałe po około 2 minutach jeśli silnik stoi na obrotach biegu jałowego.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 21.12.2017 o 13:37, marcin80wlkp napisał:

Witam. 

Czy to normalne, że JD 6420 z systemem CR po około 10 minutach normalnej pracy nagle zmieni dźwięk silnika? Staje się taki ostrzejszy, jakby bardziej słychać zawory. Nie wywala przy tym żadnego błędu, moc normalna. Czy jest coś takiego, że celowo przestaje pracować na wszystkie cylindry? Proszę o podpowiedzi

Edytowane przez Kuba1234444