Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

55 metrów obora od domu sąsiada to wystarczająco według was czy za mało ? Według sąsiadki za mało i zbiera podpisy we wsi o zmianę lokalizacji budynku co o tym myślicie ?

W 2015 jak stawiałem to jak było zachowane  minimum 50m do mieszkalnego to mogli cmoknąć. Żadna zgoda nie była wymagana, tylko informację ze starostwa dostali. 

Do działki rolnej po sąsiedzku było 25m i coś tam się pipa żona właściciela burzyła, pisała o braku zgody, ale że jako rolna bez warunków zabudowy to nie miała nic do gadki i dostała kopa od starostwa. 

Tyle, że się przedłużyło chyba o miesiąc bo musieli odczekać, rozpatrzeć, i uprawomocnienie 2 tygodnie. 

Opublikowano
20 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

55 metrów obora od domu sąsiada to wystarczająco według was czy za mało ? Według sąsiadki za mało i zbiera podpisy we wsi o zmianę lokalizacji budynku co o tym myślicie ?

wszystko zależy od ilości ogonów haha ;)

Opublikowano

Robie uaktualnienie w sprawie kosiarki, rozebrana i padło łożysko w przekładni także nie ma tragedi. Tryby w listwie jak nowe, z tego co widzę przekładnia była już tykana przez poprzednika bo czarny sylikon wystaje

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mial byc nowy samasz ale nie wyszło wtedy, teraz znajomy zamówił vicona 3.2m za 58tys . Ja dałem 17tys za używana.

Ta i tak ci dłużej posłuży niż ten nowy samasz .

Opublikowano

Teraz mam 3 sezon i dopiero coś padło w niej, przejzalem wszystkie dyski to tryby wszędzie eleganckie. Jedynie zobaczymy co w przekladni siedzi jak rozbiorę. Za samasza 35tys wolali wtedy nowego z bocznym zawieszeniem 3.2m

Opublikowano

Case jx90, centralnej nie chciałem ze względu na możliwy brak stabilności na uwrociach bo ciagnik lekki. Ta fajnie sie pracuje tylko głośna ale w sumie nie mam porównania do innych. 20 w lucernie można latać, chociaż pod górki moje czasem mocy brakuje 😁 znajomy przy zbioze pod górkę do 6km/h schodził przy pełnej praktycznie przyczepie tym zestawem. Nie wiem jak by latał jak rok temu nh ja ciągał. A ludzie mówią niektórzy ze 140km takie przyczepy ciągają i idzie

20250514_045915.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Ta i tak ci dłużej posłuży niż ten nowy samasz .

Widać że  Samaszami nowszymi nie miałeś okazji robić, 4 rok robię kdt i tylko nożyki zmieniam, a tu kolega robi już drugi raz jak silikon jest a niewiele starsza kosiarka.

1 godzinę temu, ChiquitaB napisał(a):

Jeszcze nie kupiony, zobaczymy jak rok wyjdzie i czy coś lepszego rocznikowo wpadnie wtedy. Ale wybór praktycznie już padł na pume cvx albo nh t7 z ac.

W nówkę celujesz?

Opublikowano

To jest prawda że Samasz ciut więcej waży i może ciut więcej mocy potrzebuje, ale jeśli za tą wagą idą bardziej trwałe elementy które dłużej pochodzą to nie jest to jakiś ogromny problem dla mnie. Coraz więcej dużych zestawów z Samasza widać, jeśli takie gospodarstwa się na te kosiarki decydują to chyba nie są złe. No i zostaje jeszcze nie dla wszystkich ważny patriotyzm gospodarczy. Potem narzekamy że polskich maszyn nie ma, jak nie kupujemy. Zysk idzie za granicę.

• Like 2
Opublikowano

Mówisz o prasie MEtalfachu? Szwagier w tamtym roku szczęśliwie się jej pozbył. Po przesiadce na Varianta wie że żyje. Wcześniej ciągłe problemy z siatką

Opublikowano

Ale ja nie mówię że kupować wszystko jak leci, ale z doświadczenia wiem że owijarki z metal fachu czy kosiarki z samaszu w miarę dobrze funkcjonują. Przykładowo rozsiewaczy nawozów z Jarmetu polecić nie mogę

1 minutę temu, misiek napisał(a):

Mówisz o prasie MEtalfachu? Szwagier w tamtym roku szczęśliwie się jej pozbył. Po przesiadce na Varianta wie że żyje. Wcześniej ciągłe problemy z siatką

Ja mam w Rollant 44 mało mniej problemów niż ludzie z Sipmami. Pisałem wyżej że trzeba się zorientować co z polskich maszyn jest dobre a co nie, a nie kupować jak leci. Nowe zachodnie też idealne nie są, widziałem prasę Kuhna co po paru miesiącach na placu miejscami miała już rdzawy nalot.