Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, szymon09875 napisał:

Ile teraz sianokiszonka z lucerny realnie warta ? 150 zł osiągalne za 120 cm po zmiennej komorze?

U nas północne mazowieckie za 150 bela siana nie po sipmie a za dobrą kiche wołają nawet 250 sam wożę po 150zl z transportem do gospodarstwa 

Opublikowano
16 godzin temu, michalcium napisał:

Dużo zależy od listopada jak sieknie mróz bez okrywy to może wypaść 

Życica wielokwiatowa podsialem ona szybko wschodzi to może coś będzie. Bo i tak łąka do kasacji na wiosnę idzie to aż tak bardzo nie zależy mi albo się uda albo nie 😃

Opublikowano
38 minut temu, Supersebusiek napisał:

A jaką odmianę kukurydzy byście polecili zasiać po mieszance gorzowskiej , bo mam tego 11 ha i teraz to przykosiliśmy to nawet ładnie jest zielono i tak myślę jaka kukurydza dała by radę , ziemia od 4a do 5 klasy .

Ja siałem Giewont ze Smolic i w miarę dała radę mimo niewielkich opadów. Jak będzie przepadywało to plon będzie, a w koszty nie pójdziesz aż tak jak przy droższych odmianach.

• Like 1
Opublikowano

Miałem w tym roku codizouka i jakaś ze smolic po gorzowskiej to nie było widać różnicy na dołkach gdzie miała wilgoć ponad 3,5 metra wyrosła i kolba ładna a gdzie górka albo ziemia słabsza to 2-3 metry więc chyba pójdzie wszystko ze smolic 

Opublikowano
1 godzinę temu, Przemoooo napisał:

Miałem w tym roku codizouka i jakaś ze smolic po gorzowskiej to nie było widać różnicy na dołkach gdzie miała wilgoć ponad 3,5 metra wyrosła i kolba ładna a gdzie górka albo ziemia słabsza to 2-3 metry więc chyba pójdzie wszystko ze smolic 

Też chyba idę w Polskie odmiany szkoda kasy przepłacać na zagraniczne jak nie widać dużej różnicy. Jedynie zamówie może kilka jednostek skytowera z lideaseeds a tak to reszta polskich 

• Like 1
Opublikowano

Jak myślicie jak to jest z karencja na mięso, można sprzedać krowę powiedzmy 3 dni po upływie karencji leczona była mastiplane i marbofloksacyną karencja odpowiednio 4 i 6 dni. Czy może być tak jak z mlekiem że czasem wychodzi jeszcze długo po czasie?

Opublikowano
3 godziny temu, mr1997 napisał:

Jak myślicie jak to jest z karencja na mięso, można sprzedać krowę powiedzmy 3 dni po upływie karencji leczona była mastiplane i marbofloksacyną karencja odpowiednio 4 i 6 dni. Czy może być tak jak z mlekiem że czasem wychodzi jeszcze długo po czasie?

Facet od kupna bydła powiedział ,akurat u mnie biorą na ,,ciepło'' . Jeśli na opakowaniu pisze 3 dni,to trzy dni i jesteś czysty ,za pismo odpowiada producent leków . Tylko problem jest udowodnić kiedy podany jest ostatni raz ,niby jak wet ,to łatwiej ,ale czy Ty czasem jeszcze czegoś potem tam nie dołożył ? .  Jakby nie patrzeć w razie czego i tak i tak leżysz .

Opublikowano
21 godzin temu, dantur96 napisał:

Też chyba idę w Polskie odmiany szkoda kasy przepłacać na zagraniczne jak nie widać dużej różnicy. Jedynie zamówie może kilka jednostek skytowera z lideaseeds a tak to reszta polskich 

Skytower podobno ok, ale na dobre ziemie. 5-6 klasa odpada.

Opublikowano
3 godziny temu, KoneserOporu napisał:

Skytower podobno ok, ale na dobre ziemie. 5-6 klasa odpada.

Nie powiedział bym, miałem w tym roku ,,poletka doświadczalne" jeżeli można to tak nazwać 😅, bo sypałem w jedną sekcję jedną odmianę i łącznie zasiałem tak chyba 5-6ha, gdzie w połączeniu z suszą odmiany te  doskonale pokazały swoje wartości pod względem wysokości odmian. Ogólnie żeby nie skłamać, to były na działkach również takie miejsca które u nas nazywamy jako wypaliska i nie skłamię mówiąc, że w każdym miejscu pokazała swoją ,, wyższość" nad innymi odmianami. A na ziemi gdzie jest naturalnie wilgotniejsza/lepsza bez problemu przerosła jaguara 960, więc miała bite 4 metry. Od razu uprzedzam, że zamawiam w tym roku chyba na cały areał, czyli 15/16ha tą odmianę, może trochę więcej ale zależy jak nam będzie się przedstawiać wiosna i czy jeszcze dorzucę z 2ha na kiszonkę 

• Like 1