danielhaker

Luźne rozmowy producentów mleka

Polecane posty

slawek74    12780

a co wypijają 🤔 wiesz jakie kary może dostać zakład za produkt że śladowymi ilościami antybiotyku...

• Haha 1

Supersebusiek    385

Weź ty się ogarnij , jakby zaczęli badać na 100 % anty to trzeba 30 % mleka dziennie utylizować , na fatroksymine nie badają  , na gentamycynę tak samo , a płukanki krowom się tym robi .

• Like 2

slawek74    12780

może ty...masakra🤦

nie pamiętam kirdy płukankę robiłem...

w każdym samochodzie zanim mleko spuszczą robią test na anty oddzielnie z każdej komory...

soltys48    20225
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

To wiem że jak się oddaje na mięso to można słono zapłacić. Mi bardziej chodziło o to że jak w mleku wykryją. Raczej nikt specjalnie tego nie robi. Raz że rolnik nie dostanie kasy za mleko to jeszcze musi zapłać za utylizację swojego mleka jak i tych rolników których akurat było w komorze. To nie są małe pieniądze więc z jakiej paki jeszcze kara z weterynarii? 

Takie samo tłumaczenie może być w stosunku do mięsa 

michalcium    1382

Raz za mleko taki mandat bym zapłacił i na drugi dzień cielne na olx niecielne prosto do ubojni (z wyjątkiem tej na antybiotyku) i tyle z produkcji mleka. Odpukać nigdy nie poszło do mleczarni z anty raz tylko trzeba było dwa udoje wylać.

pedro2    8415

A tu oczy robili, że 2t za belę słomy wymieniałem 

Screenshot_20240831-154144.png

..

raven18    187

U nas jeden też oddawał tak obornik, i na koniec wyjechał do niemiec krowy doić 

• Like 1

konteno    2219
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, pedro2 napisał:

U mnie był qtas wredny, do wielu rzeczy w stodole się przyebał przy zbożu, ale bydlak nie jeden z jednym stał i nic nie mówił. 

ciekawe co by było u znajomego , niby etatowiec dekarz ale mięsnych troche na dodatek trzyma po starych oborach to w stodole razem z maszynami i ciągnikami śruta zbożowa na pół roku nawalona hałda w kącie bo bierze młyn na samochodzie i mu się to bardziej opłaca pomimo że wszystko w stodole uwalone w kurzu ze śruty

Edytowano przez konteno

pedro2    8415

Jutro chłopak ze żwirowni ma mi dać odpowiedź czy da radę oderwać jedną trzyośke na dzień. 

20km 

Jak transport dogadam to biere 

Towar fajny, ale szło tez siano rzeczne, szuwar także tam jest i wkładka niespodzianka 😉

..

Claas Jaguar 850+Orbis 450, podejście bardzo indywidualne. Za 7.6ha wyszło 4500zł więc ok. 600zl/ha. Akcja trwała 6 godzin. Gdyby kukurydza była wszędzie ładna, min 2.5m to 700zl/ha w tym roku.

slawek74 napisał:

axodwóz czyj 🤔

Nasze ciagniki, odwóz tradycyjny polski. Ja wożę Proxima z rozrzutnikiem Apollo 10, kuzyn c385 z d46 burty 3x50 i znajomy 3p z d46 z nadstawka objętościową 1m. Ojciec ładowarka na pryzmie. Gdybym miał wziąć odwóz to cała usługa kosztowała by 2 razy tyle. A tak sobie na spokojnie wozimy, na pryzmie nie ma zapierdzielu i po odliczeniu kosztów kierowcy i paliwa i tak jest na plus.

slawek74    12780

marne te taczki... jeden porządny więcej weźmie...u nas już takimi nie wożą .... pieniądze to nie wszystko 🙋‍♂️

• Like 1

plati    127

Ja najmuje do odwozu. Pola w promieniu 3km 

Z tego co kojarzę to 100 od kursu było w tamtym roku. 

Ja na swoją taczkę, biorę połowę tego co oni. Odwożą mi 3-4 takie zestawy plus ja. I 2 na pryzmie 

kampl    154
40 minut temu, WojtekBuawski napisał:

Nasze ciagniki, odwóz tradycyjny polski. Ja wożę Proxima z rozrzutnikiem Apollo 10, kuzyn c385 z d46 burty 3x50 i znajomy 3p z d46 z nadstawka objętościową 1m. Ojciec ładowarka na pryzmie. Gdybym miał wziąć odwóz to cała usługa kosztowała by 2 razy tyle. A tak sobie na spokojnie wozimy, na pryzmie nie ma zapierdzielu i po odliczeniu kosztów kierowcy i paliwa i tak jest na plus.

To 1 ładowarka da rady ubić w ten czas? U mnie 2 ciągniki do rozpychania i 1 do ubijania i tak na styk było. Jak były 2 na pryzmie to kosiarka stała. 

Matmen    66

Podlaskie od 1000przy słabej kukurydzy i blisko wozić do 1500 z odwozem przeważnie 2-3 wózki +100za deptane od ha 

kampl napisał:

To 1 ładowarka da rady ubić w ten czas? U mnie 2 ciągniki do rozpychania i 1 do ubijania i tak na styk było. Jak były 2 na pryzmie to kosiarka stała.

Zdąży bo na dwie pryzmy sypiemy. Ugniatanie tyle co ładowarka po rozgarnianiu wzdłuż pojeździ a ugniatanie całkowite jedynie na sam koniec i nie ma problemu z psuciem się. Folia obsypana ziemią

Działki blisko domu ok 500m to swój sprzęt się sprawdza ale jak dalej to już wolałbym nająć

kampl    154
Napisano (edytowany)

Ja w tym roku tak samo robiłem. 2 pryzmy w tym samym czasie. Koła kolejowe po wierzchu. 2 ciągniki rozgarnialy i po koszeniu jeszcze 1 ciągnik ciężki jeździł tak powiedzmy łącznie z 5h. Ujeżdżanie w poprzek i wzdłuż. Jak boki rollbiliscie? 

1 pryzma sama folia i przykryta srednio ziemia i oponami. Na następnej dodatkowo podkładowa, grubiej ziemi. Chciałbym z opon zrezygnować. I muszę z obsypnikem coś wymyślić. Ale mam taką glinę i jeszcze utwardzona kamieniami że ciekawe jak to zrobię 

Edytowano przez kampl

KoneserOporu    91

U mnie w tym roku to samo co w tamtym, czyli 1100-1200 z odwozem. W okolicy praktycznie nie widać żeby ktoś bawił się w swój odwóz, no może jeden znajomy rok czy 2 lata temu. W tym roku po jednej pryzmie robię, nikogo do pomocy, zajeździć się można...

Mateusz1q    2131
29 minut temu, KoneserOporu napisał:

U mnie w tym roku to samo co w tamtym, czyli 1100-1200 z odwozem. W okolicy praktycznie nie widać żeby ktoś bawił się w swój odwóz, no może jeden znajomy rok czy 2 lata temu. W tym roku po jednej pryzmie robię, nikogo do pomocy, zajeździć się można...

znajomych nie masz, sąsiadów? jeden u drugiego odrobi i każdy parę tys w kieszeni 

Leszy    5891

U nas i gniecenie się pomału robi standardem w zestawie, a wy jeszcze o własnym odwiezie mówicie? Zaoszczędzisz, a ile problemów masz. Awaria jakaś zawsze się może trafić, i się sam martwisz. 

• Like 1

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez edi25
      Lozysko osadzone na tuleji jest zbyt luzne i nie obraca sie prawidlowo, tylko tuleja obraca sie wewnatrz lozyska. lozysko jest ok, tylko tuleja na ktora jest zalozona jest juz wytarta.Jak osadzic to lozysko na tuleji mocno zeby sie nie obracalo?
    • Przez ttuch
      Wczoraj rano wycieliła się jałówka. Już podczas porodu kapało jej mleko więc sądziliśmy, że z tym nie będzie problemu. A tu tymczasem niespodzianka bo praktycznie nie ma mleka. Na noc została w oborze z cielakiem więc sądziliśmy, że po prostu cielak ją wydoił, na dzień została wypuszczona na pastwisko ale po powrocie z niego wymię miała dosłownie puste. Pierwszy raz taka sytuacja ma u nas miejsce, może ktoś miał u siebie w gospodarstwie podobny problem?
    • Przez Adrian3210
      Witam. Mam problem z chłodnią do mleka. Problem wygląda następująco. Agregat nie załącza się za pierwszym razem. Słychać pykanie, aż za 4 czy za 5 pyknięciem załączy się. Chłodnia to Alima Bis 400l
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj