danielhaker

Luźne rozmowy producentów mleka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
pawlak2507    299

Wiadomo w każdej prasie trochę inaczej ta siatka jest umiejscowiona no i im większą się włoży to na dłużej spokój ale ja wolę tak do 3000, różnych się używa ale najcześciej claas bodajże 2800 idzie

mx_racer    139

a ja biorę co jest i żadnej różnicy nie widzę siatka to siatka każda u mnie owija tak samo

pawlak2507    299

Każdy ma swoje zdanie ja tam widzę różnicę, a czasem i sprzęt odczuje zmianę. Miałem taką sytuację że jak kupiłem kiedyś nową prasę case i na początku założyłem nie pamiętam jaką ale jakąś najtańszą siatkę i było ok, później wsadziłem siatkę winner która jest bardzo gruba w porównaniu do innych a przynajmniej wtedy była i od razu przy pierwszej beli nóż nie chciał jej uciąć i serwis przyjeżdżał nóż wyjmował ostrzył prostował i takie tam aż obciął. Nie wiem przypadek?

danielhaker    7191
mx_racer napisał:

a ja biorę co jest i żadnej różnicy nie widzę siatka to siatka każda u mnie owija tak samo

Dokładnie tak. U mnie jedynym kryterium wyboru siatki jest cena. Producent bez znaczenia, każdą dobrze owija

Mateusz1q    2131
18 minut temu, danielhaker napisał:

Dokładnie tak. U mnie jedynym kryterium wyboru siatki jest cena. Producent bez znaczenia, każdą dobrze owija

najtańsze nie mają bocznych naciągów. można owinąć 123cm można 130 i ładnie zachodzi na boki ale no płacić za Tame to nie wiem o co chodzi

Matmen    66

Z innej beczki robił ktoś ostatnio próby glebowe jakie to teraz koszty? Bo gość mi wycenił na 170zl netto za próbkę sam pobiera i gdzieś wysyła pH, mg, K, P,Ca .  Nie za duża cena dawno nie robiłem próbek? 

kampl    154

Boże. 17 zł za 4ha. Państwowa okregowa stacja chemiczna 

dantur96    426

Siał może ktoś z was Teraz mieszankę gorzowska z dsv? Bo ja siałem w poniedziałek i jakoś wydaje mi się że bardzo dużo koniczyny jest w tej mieszance nawet chyba za dużo lepiej jak by trawy było trochę więcej 

krzys111    120
Matmen napisał:

Z innej beczki robił ktoś ostatnio próby glebowe jakie to teraz koszty? Bo gość mi wycenił na 170zl netto za próbkę sam pobiera i gdzieś wysyła pH, mg, K, P,Ca .  Nie za duża cena dawno nie robiłem próbek? 

To jakiś naciągacz, 170 zł. to za 10 próbek.

Matmen    66

No właśnie to mnie zdziwiło trochę, niby wygoda bo tylko pokazujesz pola itd i niby do jakiegoś prywatnego laboratorium bo w państwowych duże kolejki ale jak widać przegięcie pały na całej linii 

Kowalsky30    805
Dnia 1.08.2024 o 21:11, danielhaker napisał:

Zdrożało w tym roku? Zawsze było 13,12zł

Aa tylko bez Ca

Cukier w biedrze po 2 złote

ThePerkins    974
Dnia 1.08.2024 o 20:54, dantur96 napisał:

Siał może ktoś z was Teraz mieszankę gorzowska z dsv? Bo ja siałem w poniedziałek i jakoś wydaje mi się że bardzo dużo koniczyny jest w tej mieszance nawet chyba za dużo lepiej jak by trawy było trochę więcej 

Miałeś już tego nie siać bo mało oddaje xD . Ja nie sieje oryginału bo cena to przegięcie, kupiłem po 10zł/kg i rośnie tak samo ...

dantur96    426
21 minut temu, ThePerkins napisał:

Miałeś już tego nie siać bo mało oddaje xD . Ja nie sieje oryginału bo cena to przegięcie, kupiłem po 10zł/kg i rośnie tak samo ...

Połowa areału Tylko co rok temu 😂 no bo na wygląd jaki miała to mało oddała za wcześnie skosilem sama ślina była i dlatego. Też kupiłem bo 10 zł na jedną działkę a na drugą z dsv 

ThePerkins    974

a dsv po ile teraz, jak kiedyś siałem to w niej właśnie było bardzo dużo koniczyny 

Tu masz jesienny pokos z dsv spacer.png

dantur96    426

Dsv po 15 zł kupiłem. Za dużo tej koniczyny trochę mogło by być więcej trawy. W tej od gościa co ma swoje trawy to znów trawy od groma jest 

RusiL    316

nareszcie jakaś konkurencja dla federacji👍

slawek74    12780
danielhaker napisał:

Jako członek pasowałoby wejść😅 ale na razie nie planuję, bo z mleczarni mam dopłatę do oceny. Jednak będę kibicował by się udało, bo monopol nigdy nie jest zdrowy

ile mleczarnia doklada? axto przecież też ocena.. 🤔

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      Witam wszystkie Panie i Panów będących w związkach małżeńskich i nie tylko, w końcu nikt nam tu nie będzie wytykał co robimy w tematach dla Panien i Kawalerów, tu możemy swobodnie pisać o wszystkim i o niczym. Zachęcam do pisania.
    • Przez edi25
      Lozysko osadzone na tuleji jest zbyt luzne i nie obraca sie prawidlowo, tylko tuleja obraca sie wewnatrz lozyska. lozysko jest ok, tylko tuleja na ktora jest zalozona jest juz wytarta.Jak osadzic to lozysko na tuleji mocno zeby sie nie obracalo?
    • Przez ttuch
      Wczoraj rano wycieliła się jałówka. Już podczas porodu kapało jej mleko więc sądziliśmy, że z tym nie będzie problemu. A tu tymczasem niespodzianka bo praktycznie nie ma mleka. Na noc została w oborze z cielakiem więc sądziliśmy, że po prostu cielak ją wydoił, na dzień została wypuszczona na pastwisko ale po powrocie z niego wymię miała dosłownie puste. Pierwszy raz taka sytuacja ma u nas miejsce, może ktoś miał u siebie w gospodarstwie podobny problem?
    • Przez Adrian3210
      Witam. Mam problem z chłodnią do mleka. Problem wygląda następująco. Agregat nie załącza się za pierwszym razem. Słychać pykanie, aż za 4 czy za 5 pyknięciem załączy się. Chłodnia to Alima Bis 400l
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj