Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, DzikiSimental25 napisał:

W jakim wieku można sprzedać cielę z gospodarstwa ?

Musi mieć co najmniej 10 dni a w praktyce może mieć i miesiąc lub dwa ja zawsze dopiero wtedy rejestruje bo wcześniej to może zdechnąć. 

Opublikowano

Panowie i Panie takie pytanko.

Czy u Was też jest taka roznica w somatyce? U nas w lato (małe gospodarstwo, dbamy o czystość, dipping ok. 35sztuk dojnych) somatyka była na poziomie 300-500.

A teraz od powiedzmy października wyniki między 120-250 max.

Dnia 17.03.2023 o 15:50, Leszy napisał:

Bez przesady. Nie każdy tyle sypie. Jednak o trawy trzeba dbać jak się chce wykarmić bydło. 

Ziemie jak ziemie, średnie i u nas też tyle się sypie. 

Ojciec zawsze mówi, że porównując do tego co z swoim ojcem dawał X lat temu to jest nic.

Ale przy tych cenach koszt ogromny. Czasami na gorszej łące nie opłaci się zbierać a np. kupić siana od kogoś.

Opublikowano (edytowane)

Mam jakiś dziwny problem u krowy zrobiła się nagle jakaś dzika mleko odcięła odrazu rano dała jakieś 13 l a teraz na wieczór może ze 2 litry. Z oczu jej ostro lecą łzy nwm rano jeszcze była normalna . Łeb cały czas jakoś do góry ma dziwnie skierowany 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Jak leczycie krowy z komórkami somatycznymi od 300 do 600 tyś? Mam w stadzie klika sztuk które mają podwyższoną somatykę, ale nie widać ani po wymieniu, ani po mleku żeby coś było.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, PiotrZet napisał:

Jak leczycie krowy z komórkami somatycznymi od 300 do 600 tyś? Mam w stadzie klika sztuk które mają podwyższoną somatykę, ale nie widać ani po wymieniu, ani po mleku żeby coś było.

Mają podkliniczne zapalenie. Zbór test tok i zobacz która ćwiartka jest chora. Zawieź do laboratorium i zbadaj. 

1 godzinę temu, lukasz2623 napisał:

Panowie i Panie takie pytanko.

Czy u Was też jest taka roznica w somatyce? U nas w lato (małe gospodarstwo, dbamy o czystość, dipping ok. 35sztuk dojnych) somatyka była na poziomie 300-500.

A teraz od powiedzmy października wyniki między 120-250 max.

Ziemie jak ziemie, średnie i u nas też tyle się sypie. 

Ojciec zawsze mówi, że porównując do tego co z swoim ojcem dawał X lat temu to jest nic.

Ale przy tych cenach koszt ogromny. Czasami na gorszej łące nie opłaci się zbierać a np. kupić siana od kogoś.

W lato jest gorąco, w upale krowy mają ciężko i jeszcze muchy które przenoszą patogeny. Najważniejsze to dbałość o pasze. Ograniczyć grzanie się paszy, dodając konserwanty. Do tego coś na mykotoksyny i dobry dostęp do wody. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, slawek74 napisał:

możliwe że w maju miałbym ze dwie może trzy na sprzedaż...

Przed 15lat może dwie sztuki kupiliśmy. A tak po kilka sztuk jałówek zawsze się sprzedało, a od jesieni taka selekcja naturalna… do Ciebie bliżej 

Edytowane przez Dodi
Opublikowano
PiotrZet napisał:

zrób badania co to za patogen i wtedy odpowiednie szczepienie

Opublikowano
7 minut temu, slawek74 napisał:

zrób badania co to za patogen i wtedy odpowiednie szczepienie

wet powiedział żeby szczepić Mastibiovac. Działa niby na 8 różnych szczepów bakterii

Opublikowano
4 godziny temu, Dodi napisał:

Ogłaszałeś się gdzieś? Jaka cena teraz za taki towar? W ubiegłym roku sam sprzedawałem bo ciasno, a teraz kilka zdarzeń losowych i albo wystarczy sztuk, albo trzeba będzie coś dokupić z pewnego stada. 

Mam na olx ogłoszenie 8400 wystawiłem to zainteresowanie znikome , a na aukcji w Sokołach jedne poszły po 12500 a innych w ogóle nie chcieli choć też były piękne ogólnie jakoś dziwnie to wszystko wygląda .

Opublikowano

@Supersebusiek ja wystawiam za 8500 netto, idą na bieżąco. Teraz się zastopowały,bo  marcowe i kwietniowe sprzedane, ostatnie sztuki na maj zostały i na czerwiec jeszcze nie wystawiałam. Może zależy od regionu po prostu? 

2 godziny temu, dantur96 napisał:

Mam jakiś dziwny problem u krowy zrobiła się nagle jakaś dzika mleko odcięła odrazu rano dała jakieś 13 l a teraz na wieczór może ze 2 litry. Z oczu jej ostro lecą łzy nwm rano jeszcze była normalna . Łeb cały czas jakoś do góry ma dziwnie skierowany 

ketoza? jakies objawy nerwowe może 😬

Opublikowano

Ja nie wiem skąd jesteś 😁 nie prowadzę notatek 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️ To znaczy, że może w rejonie dużo ofert i mogą przebierac u was 🤷‍♀️ U nas raczej mało ofert, jak wrzucilam o likwidacji i sprzedaży krów to po 30minutach armagedon telefon za telefonem 🤷‍♀️

Opublikowano
Supersebusiek napisał:

4 godziny temu, Dodi napisał:

Ogłaszałeś się gdzieś? Jaka cena teraz za taki towar? W ubiegłym roku sam sprzedawałem bo ciasno, a teraz kilka zdarzeń losowych i albo wystarczy sztuk, albo trzeba będzie coś dokupić z pewnego stada. 

Mam na olx ogłoszenie 8400 wystawiłem to zainteresowanie znikome , a na aukcji w Sokołach jedne poszły po 12500 a innych w ogóle nie chcieli choć też były piękne ogólnie jakoś dziwnie to wszystko wygląda .

zootechnikowi powiedz wet żywieniowiec ci vo mają kontakt z innymi hodowcami najprędzej pocztą pantoflową pomogą sprzedać...

Opublikowano (edytowane)

Własnie tak zrobiłem ale ogólnie nikomu nie potrzebne , a jak kupują to tak jak napisałem , niemki , dunki itp . W ubiegłym tygodniu ktoś dzwonił to powiedział , że do 23 marca to mu za długo czekać , rozumiecie to ?????????

Edytowane przez Supersebusiek
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Supersebusiek napisał:

że do 23 marca to mu za długo czekać , rozumiecie to ?????????

A to akurat normalka.

Jesienią sprzedawałem simki od 7 miesiąca ciąży nawet nikt nie zadzwonił. Ogłoszenie córka odświeżyła i tydzień przed planowanym terminem telefon za telefonem ale tylko te co szybko się wyciela 🥶

Opublikowano

U mnie to samo ostatnio , myślę , że ludzie to sami zrobili bo kiedyś dawno dawno temu (15 lat może )  też ojciec kupił jałówkę która miała się wycielić za miesiąc , a wycieliła się za 4 także po co kogoś robić w bambuko to nie wiem .

Opublikowano

do mnie jak raz kupiec przyjechał to powiedział że za mała bo jak się ,,nie uda,, 🤦‍♂️ to mało odzysku z mięsa 🙆‍♂️ a ta z 4 które zostały (dwie sprzedałem) najlepiej doi dwie od holenderki i dunki i jedna od mojej hodowli wszystkie podobnie i się udały ... a chłopak z sąsiedniej wsi wzią dwie co później się cieliły i zadowolony

Opublikowano

aaaaa, to słabo. 

9 minut temu, Supersebusiek napisał:

Własnie tak zrobiłem ale ogólnie nikomu nie potrzebne , a jak kupują to tak jak napisałem , niemki , dunki itp . W ubiegłym tygodniu ktoś dzwonił to powiedział , że do 23 marca to mu za długo czekać , rozumiecie to ?????????

najchetniej to taką co jak zejdzie z samochodu się wycieli    😆 albo wycielona i cielaka dowiezc 😆

Opublikowano

Nie ma co się oszukiwać jak ktoś postawił oborę 15 lat temu i cały czas kupuje jałówki to jakie on ma pojęcie o hodowli i żywieniu , rozumiem , że można kupić od czasu do czasu ale są tacy co wypłatę wezmą i szukają już coś kupić bo zbiornik wyschnie .

• Like 1
Opublikowano

Ale oni też tam kantują bo ostatnio lekarz mówił , że jeden klient kupił 4 sztuki i miały być do 4 tygodni po wycieleniu , no i minął miesiąc i mówi do tego lekarza , że trzeba je zbadać bo chce już zacielać , on bada a dwie z nich już są 2 miesiące cielne to one były raczej jakieś 4 miechy po wycieleniu .

Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

wolą pierwastkę w konradzie za 12tys niż jałówkę u chłopa za 8tys bo może się nie udać 🤪 https://youtu.be/D8D0izB0V74

Mam od nich dwie sztuki MO😂

Chłopak kupił za MR,

NIE umiały jeść na uwięzi,krótko po zakupie poroniły

Chłopak zrobił interes życia dał ok 10 netto a wziął 2 za sztukę 🤭