danielhaker

Luźne rozmowy producentów mleka

Polecane posty

GrzesiekAgro    288

2019 znajomy zapłacił 40 tys za robotę 45 x8 2 komory 2 m . I to była zwykła firma budowlana . Wes kogoś kto nigdy nie skręcał szalunków to się w 10 za wynajem nie wyrobisz . A i tak musisz zapłacić za min 4 dni przeważnie. 

karol091193    719
24 minuty temu, Nintendo napisał:

Wow ciekawy pomysł... Ciesz się, że masz niską. Trzy lata temu jak mi wlazła do obory somatyka, to pół stada mi przetrzepalo. Nie mogłem dać śruty bo odrazu zapalenia się robiły. Leczenia  nie pomagały mimo dobranych antybiotyków. Jalowki się cielily i wymiona psuly. Ilość mleka spadła mi o ponad połowę w ciągu roku. 

Teraz w końcu się odbudowałem i ten koszmar minął. Ilość mleka wróciła i somatyke mam poniżej 100 od dłuższego czasu.  uff

Już miałem się krów pozbywać, nie mogłem sobie z tym poradzić. 

Nie wywołuj wilka z lasu. 

😅

Kolego, nie ty jeden miałeś takie problemy. Uważasz, że zawsze było tak dobrze? Też był taki moment w naszym gospodarstwie, że już była myśl likwidacji krów. 2 miesiące mleko pozaklasowe. Nie było wyjścia i część stada poszła do sprzedania a tyle było fartownie, że były jałóweczki i w szybkim tempie stado się odbudowało. Dużo daje to, że szybko reaguję gdy zaczynają przychodzić wyniki na poziomie 280-300 i w górę. Przejrzałem na szybko smsy z wynikami, i średnia ilość komórek somatycznych z roku 2022 nie przekroczyła bariery 200tys a tylko 2wyniki w ciągu roku były powyżej 400. Jeden 407 a drugi prawie 700 a nie uważam, że nasze mam super jakościowe. Chyba sporo dało robienie trawy w pryzmy a nie w bele bo od tego czasu jest lepiej mimo że czasami trochę się grzeje delikatnie 

• Like 1

Wszystkie moje posty i zdjęcia są chronione prawem autorskim ;)
Zainteresowanych wykorzystaniem proszę o kontakt na PW

Wiadomość z agroFakt.pl

norbert098    66
slawek74 napisał:

krzychu121 napisał: Agregaty macie przyszykowane? Od dzis do jutra wieczora ma spaść lokalnie nawet 30 cm mokrego śniegu. Gałęzie i drzewa będą się łamać. Żeby nie było jak 4 lata temu że ludzie po 500 km po agregaty jeździli bo prądu po 3 dni nie było  mówisz by zapinać już do ciągnika 🤔 poka te chłodnię bo mam chęć... norbert098 napisał: szczepiliscie krowy ubac? Jak opinie , wyszło mi ze mam w stadzie uberis i weterynarz kazał tym szczepic plus dalej piana przed udojem i dipping szczepiliśmy pomogło a piana i dip po to standardowo

szczepiles jednorazowo wszystkie czy w zasuszeniu?

slawek74    10921

https://skleppapajek.pl/prefoam-10kg-piana-higiena-dezynfekcja-przedudojowa-p-626.html

https://avita.pl/pl/pl/mycie-wymion-przed-dojem/2953-avitafoam-20-kg.html

norbert098 napisał:

szczepiles jednorazowo wszystkie czy w zasuszeniu?

całego stada nie szczepię tym preparatem tylko sztuki podatne

RadekGawryluk    205
1 godzinę temu, Pawel29 napisał:

@RadekGawryluk 1 komora taki koszt?

Tak. Szalunki byli z wypożyczalni. Ja zapłaciłem za beton 70tysi stał 20tys(stał była wtedy najdroższa jak kupowałem. Majster wziął 40tys (on płacił piach, szalunki itd) 

tumiwisizm    368
15 minut temu, slawek74 napisał:

A jak myślisz, można taką pianę wycierać CZYSTYM ręcznikiem wielorazowym(pranym) czy to bez sensu dziadowanie? Póki co używam jednorazowych nasączanych ale trochę dużo śmieci z tego zostaje

Gryzlii    1

Korzystał ktoś może ze szczepionki MASTIBIOVAC ? Ma ona w sobie szczepy bakterii ( Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactiae, streptococcus uberis, streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Arcanobacterium pyogenes, Escherichia coli) i nie wiem czy jest sens ciągnąc UBAC który podałem dwa miesiące temu ,czy nie lepiej już tym przelecieć całego stada . Jeżeli chodzi o samą szczepionkę UBAC to bardzo ładnie się sprawdziła nie mam jeszcze wyników z pod oceny, ale na odbiorze komórki mocno spadły być może nie tylko od tego bo wprowadziłem jeszcze suchą dezynfekcje legowisk i wanienki do racic.

Jeżeli MASTIBIOVAC działała podobnie na uberisa to nie wiem czy jest sens stosować UBAC, jak myślicie?

Troker1979    427

Te pianowanie i wycierane suchym ręcznikiem daje rady przy mocno brudnych krowach i bakterie ok. Może by człowiek poszedł za postępem i szorowania było by mniej jak dotychczas.

ChiquitaB    638

Dwie ściany 34 elementy tyle by wyszło, teraz beton pewnie brutto za m3 z 400zl pewnie. W lato 370 za b25 placilem brutto.

Do mycia używam kenopure z cidline. Do wycierania teraz wzialem na próbę z Konrad na Facebooku dwa różne reczniki. Zaczalem od takich z włókniny celulozowej to fajne tylko lipnie sie urywa listek. 40-45 balik 600 listków. Wcześniej z bidy reczniki bralem ale tu lepsze i taniej wyjdzie. Bakterie 7tys średnia.

michalcium    1310
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Jak dla mnie szkoda kasy na te gotowe elementy. Zalewając ściany z betony wyjdzie połowa tej ceny. 40 m x 2,5 m wysokości ( 70 cm w ziemi) x 0,3 m grubości. Na dole 35cm  na górze 25 cm.  To wychodzi 30 M3 betonu po 315 brutto na ścianę. Na dwie ściany wychodzi 19 tys. 3 tony stali po 4 tys to wychodzi 12 tys. Za wypożyczenie szalunków i pracę ekipy niech będzie z 10 tys. Wychodzi 41 tys brutto. 

Ja w przyszłości liczę sobie poprostu wylać beton bez ścian bo pryzme wtedy robię jaką chcę i jak widziałem naciaganie folii na ściany  przy wietrze to masakra i koszt w porównaniu do ścian mega korzystny 

• Like 2

ChiquitaB    638

Ale za to oszczędność miejsca. A na samym betonie juz tak nie dociśniesz folii na bokach raczej i powietrze będzie dochodzilo

• Like 1

oniak    398
3 godziny temu, Wicherek napisał:

Ale jakie techniczne ? To pojecie wymyslone przez politykow i tych co to zboze sprowadzaja i zarabiaja na tym (czyli pewnie tez pociotki pilitykow) W polsce bylo zboze paszowe i konsumpcyjne 

michalcium    1310

Każdy ma inne warunki wiadomo u mnie akurat miejsca na taki plac pryzmowy mam fakt bez ścian przycisnąć skosy trzeba wszystko ma swoje plusy i minusy i ważne żeby robić u siebie to co ma więcej plusów 😜

ChiquitaB    638

Jestem świeżo po szczepieniu to bvd ok 60zl. Ja szczepiłem jeszcze ibr i coś tam jeszcze. Plus dolicz badanie krwi

Karol6130    5961

Jesienią szczepiłem to 50 zł sztuka 

Teraz na dniach oddechówki 

ChiquitaB    638

Pewnie przekracza ilość mykotoksyn na które u nas nie badają normalnie

• Like 1

krzychu121    2714

W tamtym roku o tej porze płaciłem 45 zł. Trochę na ślepo poszły szczepienia ale traf okazał się dobry bo w lato krowy się prawie  wszystkie bezproblemowo pozacielaly. Były to pierwsze szczepienia u nas w stadzie. Także jestem świeżak w tym temacie :) . To trochę podrożały ale trzeba szczepić bo u mnie efekt jest 

slawek74    10921
krzychu121 napisał:

Szczepil ktoś ostatnio krowy od bvd ? Jak to teraz cenowo wychodzi? 

@slawek74 taki 

IMG_20221208_124013_5.jpg

IMG_20221208_123948_0.jpg

zmierzysz jutro jaką ma szerokość i długość?

radekz200    5654
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Szczepil ktoś ostatnio krowy od bvd ? Jak to teraz cenowo wychodzi? 

@slawek74 taki 

IMG_20221208_124013_5.jpg

IMG_20221208_123948_0.jpg

Ooo elegancki taki jak mój tylko trochę większy 😂

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez edi25
      Lozysko osadzone na tuleji jest zbyt luzne i nie obraca sie prawidlowo, tylko tuleja obraca sie wewnatrz lozyska. lozysko jest ok, tylko tuleja na ktora jest zalozona jest juz wytarta.Jak osadzic to lozysko na tuleji mocno zeby sie nie obracalo?
    • Przez ttuch
      Wczoraj rano wycieliła się jałówka. Już podczas porodu kapało jej mleko więc sądziliśmy, że z tym nie będzie problemu. A tu tymczasem niespodzianka bo praktycznie nie ma mleka. Na noc została w oborze z cielakiem więc sądziliśmy, że po prostu cielak ją wydoił, na dzień została wypuszczona na pastwisko ale po powrocie z niego wymię miała dosłownie puste. Pierwszy raz taka sytuacja ma u nas miejsce, może ktoś miał u siebie w gospodarstwie podobny problem?
    • Przez Adrian3210
      Witam. Mam problem z chłodnią do mleka. Problem wygląda następująco. Agregat nie załącza się za pierwszym razem. Słychać pykanie, aż za 4 czy za 5 pyknięciem załączy się. Chłodnia to Alima Bis 400l
    • Przez DzikiSimental25
      Witam wszystkich !! Mam takie cedzidło oraz takie filtry
      Moim problem jest to, że mleko nie chce przechodzić szybko przez to cedzidło, zatrzymuje się.  Jakich używacie filtrów ? Z góry dziękuję i Pozdrawiam. Mam nadzieję, że ktoś ma ciekawy sposób jak ten problem rozwiązać
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj