Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, pedro2 napisał(a):

Tadż pono miali być za psi grosz wysłodki 🤭 

Za 2 tys jeszcze mieli się prosić ażeby hrabianie wziąć zechcieli 😁

Ja nigdy tego nie stosowałem, brakowało paszy to kupowałem kukurydzę z kopca, albo z pnia

W okolicy tylko jeden kupuje wysłodkę, mało pola, nie sieje kukurydzy, doi z 150l na dwa dni

Młuto kiedyś było w modzie, ale później jak zrobili cenę to ludzie podziękowali 

Dziś chłopaki kosili kukurydzę, 26% wilgotność 

W końcu prawdziwe żniwa, bo we żniwa tyle zestawów nie jeździło 

Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał(a):

Jak tak dalej pójdzie to i po 2 będzie. Już poniżej 2.5 idzie dostać bez problemu

Nie każdy ma do cukrowni rzut burakiem 😉 

4,5 -5,2tys z wioski biorą 

2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

nie wiem z czego szydzisz. okolice Kruszwicy do 50km wysłodki za 2000 

Oko za oko

• Confused 1
Opublikowano

Na cukrowni wyslodka od 1000 do 1800 a może i mniej  za 3200 to z Czech na Podlasie by się pewnie transport znalazło 😁 ale jak pisałem da się już znaleźć poniżej 4 

Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał(a):

Nie każdy ma do cukrowni rzut burakiem 😉 

4,5 -5,2tys z wioski biorą 

Oko za oko

Akurat odległość od cukrowni ma małe znaczenie bo z dalszej cukrowni potrafili przywieźć taniej niż z glinojecka który jest pod nosem .

To ty jak taki sprawiedliwy jesteś że oko za oko ząb za ząb , to ty pewnie jesteś już ślepy i szczerbaty.

10 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Dziś chłopaki kosili kukurydzę, 26% wilgotność

Ta gdzie taka skusiłem już ok 200 ha i poniżej 35 % nie trafiła się wczoraj same 40+ .

• Haha 2
Opublikowano
Supersebusiek napisał:

to może sucha wysłodka będzie tańsza jak myślicie , bo ja np daje suche tofi 

dajesz suche czy namawiasz? Ja tez kupuje suche tofii ale zalewam wodą

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, michalcium napisał(a):

@pedro2 za 5,2 to chyba trzeba auto kupić i wozić w podlasie 😆

Normalna cena tutaj. W zeszłym roku po 5.5 tys płacił gość z wioski jakoś chyba koło świąt czy przed sylwestrem. Czekał, że później będzie taniej, a jeszcze się podnieśli. 

Więc jak macie po 1200 to faktycznie qq się nie opłaci. Ale tutaj...

Jeszcze zapakuj w rękaw, 5-6 stów na auto

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Akurat odległość od cukrowni ma małe znaczenie bo z dalszej cukrowni potrafili przywieźć taniej niż z glinojecka który jest pod nosem .

To ty jak taki sprawiedliwy jesteś że oko za oko ząb za ząb , to ty pewnie jesteś już ślepy i szczerbaty.

Ta gdzie taka skusiłem już ok 200 ha i poniżej 35 % nie trafiła się wczoraj same 40+ .

Pogranicze LLU WG

Nie tak dawno było 35-40%

W nocy kolega kosił u klienta 22% w LRY

Opublikowano
46 minut temu, pedro2 napisał(a):

Normalna cena tutaj. W zeszłym roku po 5.5 tys płacił gość z wioski jakoś chyba koło świąt czy przed sylwestrem. Czekał, że później będzie taniej, a jeszcze się podnieśli. 

Więc jak macie po 1200 to faktycznie qq się nie opłaci. Ale tutaj...

Jeszcze zapakuj w rękaw, 5-6 stów na auto

To nie jest normalna cena. Ale tulenie 2 k na czysto za auto piękna sprawa😉

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, semos napisał(a):

dajesz suche czy namawiasz? Ja tez kupuje suche tofii ale zalewam wodą

Ja w mieszalnie puszczałem 

Miały się krowy niw zakwaszać 

Nic to nie dawało 

Opublikowano

Praca jest ale dla ludzi którzy chcą robić i mają jakieś pojęcie. Już nie te czasy że kończyli studia humanistyczne z jakiegoś BW czy BN aby na sztukę i chcieli zarabiać po 10 tys. Teraz po technikach czy zawodówkach jest kasa. Trzeba mieć pojęcie w danej dziedzinie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jestem w trakcie przeróbki niedużego budynku na młode (jałówki od 6msc+) i ewentualnie byki jak jest miejsce i tak wyjdą wycielenia. 

Powierzchnia budynku  dla bydła  wychodzi: 19m długość, 8.5 szerokość. Na samych rusztach. I pytanie lepiej podzielić to na 4 kojce czy 5? Wydaje mi się, że mniejszych 5 będzie bezpieczniejsze gdyby ciężko było dopasować bydło wiekowo do siebie. 

Kolejne pytanie to jakiej szerokości przęsła są standardem dla krow właśnie w wieku 6-24msc? (Do jedzenia) Czy robić wszędzie takie same czy podzielić to jakoś.

Kolejne pytanie to ile robić poideł na jeden kojec? 

Może ktoś podrzuci jak to u was wygląda aby za jakiś czas nie myśleć że można było lepiej zrobić. 

Korytarz paszowy zrobiliśmy 5m aby był luz przy wjeździe.

Edytowane przez lukasz2623
Opublikowano
35 minut temu, lukasz2623 napisał(a):

Jestem w trakcie przeróbki niedużego budynku na młode (jałówki od 6msc+) i ewentualnie byki jak jest miejsce i tak wyjdą wycielenia. 

Powierzchnia budynku  dla bydła  wychodzi: 19m długość, 8.5 szerokość. Na samych rusztach. I pytanie lepiej podzielić to na 4 kojce czy 5? Wydaje mi się, że mniejszych 5 będzie bezpieczniejsze gdyby ciężko było dopasować bydło wiekowo do siebie. 

Kolejne pytanie to jakiej szerokości przęsła są standardem dla krow właśnie w wieku 6-24msc? (Do jedzenia) Czy robić wszędzie takie same czy podzielić to jakoś.

Kolejne pytanie to ile robić poideł na jeden kojec? 

Może ktoś podrzuci jak to u was wygląda aby za jakiś czas nie myśleć że można było lepiej zrobić. 

Korytarz paszowy zrobiliśmy 5m aby był luz przy wjeździe.

Wstaw słupki co 2m. Będziesz mógł w razie czego przestawić przęsła i Zrobić 2, 3 czy 7 klatek w zależności jak Ci będzie pasować 

Opublikowano
5 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Lipa z praca wysyłasz tysiące cv żeby nikt cie nie zatrudnil. Makabra

Na dojarza idź jak masz trochę pojęcia o krowach 🤭😂

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, karol091193 napisał(a):

Wstaw słupki co 2m. Będziesz mógł w razie czego przestawić przęsła i Zrobić 2, 3 czy 7 klatek w zależności jak Ci będzie pasować 

Nie koniecznie bo po długości 8.5m nie wstawię tylko słupka po brzegach bo to chyba będzie za mało. Myślę że minimum po brzegach i jeden na środku (wszystkie będą w betonie ustadowione)

A co do reszty kwestii, ogólnie ma ktoś jakieś rady. Warto wszystkiego wysłuchać 

Opublikowano

Ja mam jedno poidło na 14-15 sztuk byków i wystarcza. 

Co do wymiarów, robiłbym jeden kojec więcej niż mniej. Zawsze to możliwość rotacji, w razie jakiegoś urazu można sztukę oddzielić, no i łatwiej bo więcej grup może być.