Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to weź na 200 dojnych i drugie tyle jałowizny  jak ktoś ma tej słomy nazbieraj , to co handlarze mają to w większości słoma mokra , nie cięta  , długa itp , a samemu to kiedy to belować i wozić to trzeba 4 tyś bel po 100 zł belka koszta duże 

Opublikowano
W dniu 28.10.2025 o 19:22, pietruszka123456789 napisał(a):

Witam chcialem odnośnie zywienia bydłą opasowego czy da się na bydle hf ewentualnie mieszanym osiagnać przyrosty dzienne na poziomie 1,3 kg. Dodam ze byki oddaje 2 letnie od 650 do 730 a jalowki niestety 600 kg. Czy jest jakiś spejcalny plan czy zauważyli państwo że oddatki w postaci kredy lub węglanu wapnia albo specjalnych wybranych mikroelementów dały duże rezultaty albo drożdże.

14 godzin temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Zgodzicie się z takim zdaniem ze bez drożdży w paszy zwierzaków bydła sa dużo mniejsze przyrosty. Czy na kukurydzy i sianokiszonki da się osiągnąć przyrosty na poziomie 1.1 kg na dzień 

drożdze pomagają w namnażaniu bakteri przez co jest lepsze trawienie , wiekszy apetyt więc przyrosty mogą być wieksze , przyrosty 1,1 kg da się osiągnąć na dobrej jakość pasz objętosciowych ale musi byc też odpowiedni poziom genetyki w opasanym zwierzęciu

Opublikowano
Godzinę temu, Supersebusiek napisał(a):

to weź na 200 dojnych i drugie tyle jałowizny  jak ktoś ma tej słomy nazbieraj , to co handlarze mają to w większości słoma mokra , nie cięta  , długa itp , a samemu to kiedy to belować i wozić to trzeba 4 tyś bel po 100 zł belka koszta duże 

Wiem w czym rzecz😉 na mniejsze stado ma to sens powiedzmy do max 70 szt krów dokładnie tyle ile chciałbym trzymać 

Opublikowano
1 minutę temu, michalcium napisał(a):

Wiem w czym rzecz😉 na mniejsze stado ma to sens powiedzmy do max 70 szt krów dokładnie tyle ile chciałbym trzymać 

Michał czy polmlek jest na to gotowy?

Opublikowano
5 godzin temu, slawek74 napisał(a):

To niech kończy.... dokupiłem 4.5ha kukurydzy na pniu w tym roku by zapas był pewny... choć może by starczyło.... 

A później co ma kończyć, bo takie masz widzimisię? Jaki maju taki pchaju jak mowi klasyk. Każdy skończy wtedy kiedy bedzie miał na to ochote

Opublikowano
16 godzin temu, michalcium napisał(a):

Zapas paszy objętościowej musi być nie wyobrażam sobie sytuacji że np kukurydzy brakuje 

Dokładnie. Ale większość jak ma raz na 5 lat trochę zapasu to zaraz chorzy i sprzedają. Klient od 3 lat na sianokiszonke sprzedał 3 ha qq po 5tys" bo zrobiłby mu się zapas" 😆  a od 3 lat styczeń luty już na kupnym bez qq jedzie. 

Dla mnie dobrze, ale za nic nie mogę zrozumieć po co tak. Za bezcen sprzedawać w dobrym roku po to żeby w cienkim roku kupić po 250 za bele

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Ruszta tez trzeba zgarniac. Ja mam lezec line w zapasie. Na luzie 40minut i masz wymieniona line. 35m takie liny niecale 300zl wiec bez dramatu. Na rusztach znowu racice bardziej po d*pie dostaja , jedni lubią cycki drugi woli tyłek tak samo jest tutaj 🙈 ważne zeby bylo jak najmniej roboty przy tym i tyle

Mam znajomego co pukał sie w czoło ze za dzierzawe 2200 place bo on woli kupic gotowe, ale kup qq kup sianokiszonke i 2tys balotow slomy. W tym roku wzial od kolesia 17ha po 3.5tys 😁

Edytowane przez ChiquitaB
  • Confused 1
Opublikowano

Jak myślicie stara stodole da się przerobić żeby trzymać krowy wolnostanowiskowo? Miałem plan przerobić jedna klepisko i zrobić na uwiez ale Chyba już lepiej zrobić wolnostanowiskowo jak się by dało i brać kasę za dobrostan 

Opublikowano
5 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Żeby brać kasę za dobrostan to wszystkie w stadzie muszą być utrzymywane w systemie wolnostanowiskowym. Takie coś że 20 na uwięzi a 20 luzem nie przejdzie :) 

Chcę właśnie przerobić tak żeby wszystkie już chodziły luzem Plus do tego wybieg na dwór by miały latem i wiosną. Bo miałem dostawić jedna stronę na uwiez żeby paszowozem rozdawać ale tak myślę że przerabiać teraz na uwiez to bez sensu bo cały czas gdzieś słychać że może być niedługo zakaz trzymania na uwięzi to już lepiej przerobić wszystko na luz i jeszcze hajs za to brać dodatkowy. 

Opublikowano
2 godziny temu, plati napisał(a):

A później co ma kończyć, bo takie masz widzimisię? Jaki maju taki pchaju jak mowi klasyk. Każdy skończy wtedy kiedy bedzie miał na to ochote

Nie jęcz 🤣🤣🤣🤣🤦

Opublikowano

obora wolnostanowiskowa +luz e wyjscie na zewnatrz, to dla zwierzat bajeczne rozwiazanie. komfort dla zwierzat, mile dla twojego oka. powinny nie miec rogow oczywiscie. być może gdy sa na uwiezi, wygodnie doic, przychodzisz, scielisz, podlaczasz dojarke i tyle. jednak luzem sa zdrowsze, maja mniej problemow z racicami, latwiejsze wycielenia. uwazam, ze to tez "piesn przyszlosci".

Opublikowano (edytowane)

Tylko że nie wiem bardzo jak to przerobić żeby wyszło dobrze od Nowa jak się buduje to jest inaczej a te przeróbki to inna bajka. 

Edytowane przez dantur96