Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, pawelmf napisał(a):

Ja tego mleka tylko tyle wsypuję. Innego więcej sypiałem ale wtedy cielaki takie niebyły 

To jakim mlekiem poisz bo ktoś tu pisał że jakieś z mlekowity ale w internecie nic nie z tej firmy 

Opublikowano
20 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Lepiej dostanie jak go rozbierze 🤷 oddać za parę złotych ? To lepiej niech bakutil weźmie a nie dorabiać handlarzy 

Wiadomo lepiej wyjdzie jak go sam ,,podzieli" ale z sztuki 500kg to towaru konkret to nie cielak 150 kg a co do handlarzy to podejrzewam że u nas za takiego z 3 tys by mu dali to jakby nie patrzeć lepiej jak oddać za darmo na bakutil.

Opublikowano

W tym przypadku kiepsko przypadło bo nie dość że sobota to jescze święto , ale tak jak zrobiłeś najlepsze posunięcie bo jak sztuka już wagowo nie mała to za dużo w plecy żeby ryzykować 

Opublikowano

500 kg byk da samego miesa z 200 kg? jak wezma jako uboj z konieczności to malo co dadza. lepiej samemu zjesc. miesa przez rok nie kupi. a to nie stare pruchno,tylko 500 kg nie za stary byczek. mieso juz czerwone, ale jeszcze nie twarde.

Opublikowano

Teraz jak sobie pomyślę ile ja miałem sytuacji że cielęta między kratkami przeszły a ja mam przed kojcem wiaderka z pasza, albo rano przychodze i widzę ze byk spacerował i wybierał z worków śrutę. Nie wiem czy to jakieś szczęście głupiego czy sam sobie kusze los np nie zamykajac pomieszczenia z pasza. Tak czy owak już na samą myśl stresujące. Ale jeśli u mnie się upiekło wiele razy to może nie ma co sie martwic i będzie dobrze. Co zrobione to zrobione. Więc tylko czekać? 

A tak apropo to Zajebalem sprawę i przetrzymalem jednego byka za długo. I zrobił się okrutnie leniwy. Rano leży i pojekuje kiedy reszta za treściwymi chce się pozabijać on wywalone, leży w najlepsze. Dopiero powiem mu że ma wstać to normalnie ok je. Obawiać się mam o niego? Bo nie wiem czy nie dopiero za 2 tygodnie go sprzedam

Opublikowano
26 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

500 kg byk da samego miesa z 200 kg? jak wezma jako uboj z konieczności to malo co dadza. lepiej samemu zjesc. miesa przez rok nie kupi. a to nie stare pruchno,tylko 500 kg nie za stary byczek. mieso juz czerwone, ale jeszcze nie twarde.

Ja np nie wyobrażam sobie ubić sztuki 500kg na własne potrzeby różne sytuacje były , ale tak dużą  sztukę mało kto ma możliwości przechować przez dłuższy czas a jak ubić i prosić się po rodzinie żeby ktoś zabrał z 10 kg mięsa to w takiej sytuacji wolał bym oddać do zakładu albo pośrednikowi za pół pieniędzy i mieć głowę spokojną

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, robert1226 napisał(a):

Tu na forum wszystko możliwe , ludzie poją cielaki samą wodą i mówią że jest za***iście cuda normalnie .

Robert u mnie się sprawdza. Powiedziałem jak jak to robię a czy ktoś będzie tak robił to jego sprawa.

Opublikowano
9 godzin temu, Bociek51 napisał(a):

Ja np nie wyobrażam sobie ubić sztuki 500kg na własne potrzeby różne sytuacje były , ale tak dużą  sztukę mało kto ma możliwości przechować przez dłuższy czas a jak ubić i prosić się po rodzinie żeby ktoś zabrał z 10 kg mięsa to w takiej sytuacji wolał bym oddać do zakładu albo pośrednikowi za pół pieniędzy i mieć głowę spokojną

Taa pół pieniędzy. Miało się kilka przypadków w razie czego usmiech poszerzasz, bierzesz rzeźnika albo samemu, mięso do zamrażarki, reszte oddać wśród znajomych i tyle.

Ważne żeby nie leczone za mocno i nie miało jeszcze gorączki.

Nie wiem jakie są u was firmy co takie wezmą ale w moich okolicach to raz za jałówke 300kg dali sąsiadowi 400zł a mi za krowe mięsną inny uczciwszy  800kg 1000zł.

Wole zabić samemu i psy karmić mięsem to taniej wyjdzie niż im karme kupować.

Moze jak masz uczciwego rzeźnika w okolicy to tak.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Bociek51 napisał(a):

Wiadomo lepiej wyjdzie jak go sam ,,podzieli" ale z sztuki 500kg to towaru konkret to nie cielak 150 kg a co do handlarzy to podejrzewam że u nas za takiego z 3 tys by mu dali to jakby nie patrzeć lepiej jak oddać za darmo na bakutil.

40 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Taa pół pieniędzy. Miało się kilka przypadków w razie czego usmiech poszerzasz, bierzesz rzeźnika albo samemu, mięso do zamrażarki, reszte oddać wśród znajomych i tyle.

Ważne żeby nie leczone za mocno i nie miało jeszcze gorączki.

Nie wiem jakie są u was firmy co takie wezmą ale w moich okolicach to raz za jałówke 300kg dali sąsiadowi 400zł a mi za krowe mięsną inny uczciwszy  800kg 1000zł.

Wole zabić samemu i psy karmić mięsem to taniej wyjdzie niż im karme kupować.

Moze jak masz uczciwego rzeźnika w okolicy to tak.

O to właśnie co Krzysztof pisał miałem napisać, jeden wybawiciel u nas za krowę daje 300-400 zł jak nie wstaje. Na swoją ubojnie i odrazu zabiera tam, nie muszę mówić że nie wyrzuca mięsa 🤷

• Like 1
Opublikowano

Muszę wymienić bojler do mycia dojarki bo raz że się zjaral a dwa nie byłem z niego zadowolony. Czym u siebie podgrzewacie wodę? Chciałbym mieć jej dużo i w odpowiedniej temp około 80 stopni najlepiej. 

Opublikowano

Uboj z konieczności dla rzeźni to złoty interes. Jeszcze przed tymi podwyżkami bydla za krowe 750kg płacili 2.5-3tys u nas. Jest opcja ze płacisz za ich robotę a mieso możesz zabrać do domu. Teraz nie wiem jak płacą. Ważne zeby gorączki nie bylo i nie leczone 

Opublikowano
49 minut temu, szymon09875 napisał(a):

O to właśnie co Krzysztof pisał miałem napisać, jeden wybawiciel u nas za krowę daje 300-400 zł jak nie wstaje. Na swoją ubojnie i odrazu zabiera tam, nie muszę mówić że nie wyrzuca mięsa 🤷

Za taką cenę to nie dziwię się że dla siebie lepiej jak sztuka bez anty. U nas też jest jeden ,,specjalista" od takich sztuk i ma swoją ubojnie ale rozlicza się na po ubojowo i daje pół ceny jaką ma na WBC , ale wiadomo w rzeczywistości rozliczy jak mu pasuje 

Opublikowano
20 minut temu, Soltys85 napisał(a):

Muszę wymienić bojler do mycia dojarki bo raz że się zjaral a dwa nie byłem z niego zadowolony. Czym u siebie podgrzewacie wodę? Chciałbym mieć jej dużo i w odpowiedniej temp około 80 stopni najlepiej. 

Do mycia dojarki mam odzysk ciepła , a do mycia basenu terma .

Jeszcze można jak to we wojsku było bierzesz ręcznik i nabierasz rurę oz będzie woda gorąca leciała .

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, Soltys85 napisał(a):

A odzysk z chłodni masz? 

Opublikowano

jakis czas temu znajomemu byk zlamal noge, nie wstawal. mowilem by zabil, ale zalatwil ubój z koniecznosci. nie wiem jak to mialo wygladac, ale dosc ze zabrali mieso to doplacjl 400 zl!!!! macie racje, dla rzeźni to zloty interes. niby nie moga wozic nie stojacych zwierzat, ale jesli to blisko to kto ich zlapie? oni nie wyrzucaja tego miesa, ani nie jest to 2 gatunek,bo nie ma takiej kategorii. idzie jako normalne mieso. taki to ich dobry uczynek! szkoda miesa, ,co to 200 kg, zamrazarka skrzyniowa to 450 litrow. wolalbym jutto do mediaexpertu leciec kupic nową, niz im oddawac!

Opublikowano

3 godziny temu, marcianjargit napisał(a):

Jak to wygląda teraz ubój z koniecznosci

Umawiasz się z lekarzem z powiatowym lub oni mają wyznaczonego lekarza i razem umawiasz rzeźnie muszą być razem przyjeżdża lekarz pisze kwit a ci zabijają i zabierają. Wychodzi gdzieś 1/3ceny  nie może być antybiotyków 

Opublikowano
56 minut temu, slawek74 napisał(a):

A odzysk z chłodni masz? 

Mam ale tam nagrzewa do około 40 stopni terma podgrzewała do 50 to trochę za mało. Chcę coś założyć konkretnego. Bakterie w miarę ale mogłoby być lepiej.