Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jak puszczały to nie kredę a specjalny preparat z wapniem i czyms jeszcze wprowadziliśmy ale efekt niewielki a złotówek duzo kosztowało i darowalismy temat, wapń i magnez w płynie jakis jest na to ale opcja jest tez problem z dojarka jak u wielu sztuk to występuje np za duze podciśnienie albo zużyte gumy strzykowe,  zbyt długi dój. 

Opublikowano
55 minut temu, slawek74 napisał(a):

Problemem jest gospodarz co nie chodzi na szkolenia 🤭

To na tych szkoleniach ci takie farmazony mówią jak tu piszesz , czy ty na te szkolenia chodzi po długopisy , broszurki i notatniki .

By człowiek robił tak jak oni na tych szkoleniach prawią by dawno z torbami poszedł .

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak dajesz środek na toksyny to witaminy razy dwa tak kiedyś jeden "handlowiec" od witamin twierdził  no chyba że dajesz tylko ich produkty wtedy trochę mniej 😂

Jak zamawiaćie już nasiona kukurydzy? Już pierwsze gazetki przyszły;) i widzę reklama skaytower za jedyne 590zl;)

Edytowane przez Matmen
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Się żeś wyszkolił 

A piniendzy jak nie było tak i nie ma

Te wyniku są od krów, które ci puszczają mleko. One są w szczycie laktacji czy po porodzie ? Jak będą leżały to sprawdz czy nie zaginają strzyka na nodze. Często się zdarza, że krowa leży w takiej pozycji, że naciska na sztrzyk. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

Żywieniowiec najlepszy, ale nie powiedział że środek na myko wiąże witaminy

A jak jest problem to pod dywan i dalej doić bo przecież jałówki są na podmianę 

Rozstrzelać go 😲🙋‍♂️ chyba to nie pierwszy raz winny 😁

2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Się żeś wyszkolił 

A piniendzy jak nie było tak i nie ma

Ciiii🤭

2 godziny temu, robert1226 napisał(a):

To na tych szkoleniach ci takie farmazony mówią jak tu piszesz , czy ty na te szkolenia chodzi po długopisy , broszurki i notatniki .

By człowiek robił tak jak oni na tych szkoleniach prawią by dawno z torbami poszedł .

Długopisy też potrzebne 🤭😁👍

Opublikowano
43 minuty temu, Matmen napisał(a):

Jak dajesz środek na toksyny to witaminy razy dwa tak kiedyś jeden "handlowiec" od witamin twierdził  no chyba że dajesz tylko ich produkty wtedy trochę mniej 😂

Jak zamawiaćie już nasiona kukurydzy? Już pierwsze gazetki przyszły;) i widzę reklama skaytower za jedyne 590zl;)

Zazwyczaj środki zawierają bentonit który wiąże witaminy 

Trzeba zwracać uwagę na jego zawartość 

41 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Te wyniku są od krów, które ci puszczają mleko. One są w szczycie laktacji czy po porodzie ? Jak będą leżały to sprawdz czy nie zaginają strzyka na nodze. Często się zdarza, że krowa leży w takiej pozycji, że naciska na sztrzyk. 

Są w szczycie, i zaraz po rozdojeniu 

Mam też wycieloną w styczniu która puszcza 

Kiedyś sam z siebie dawałem magnez i wapno I pomagało 

Teraz problem jest większy i chciałem znać przyczynę 

Niedawno rozwiązałem problem odwapnień po porodzie

Okazało się że stosowanie soli gorzkich w dawce zalecanej przez producentów, nie przynosiło efektów 

Teraz każda sztuka jest badana po tygodniu pobierania soli

W zależności od ph moczu krowa ma indywidualną dawkę

Są sztuki które jedzą zalecaną przez producenta, a też są które muszą zjeść 3 razy więcej soli żeby się krew mogła zakwasić

Prawdopodobnie przyczyną tej sytuacji jest wysoki potas w paszach, co nie musi się przekładać na wysoką zawartość potasu w ziemi

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

Acha to główny i jedyny powód szkoleń dla ciebie czy jak ?

Chłopaki dajcie spokój po to jest forum żeby rozwiązywać nasze wspólne problemy . Jak tos niema ochoty podzielić się wiedzą tylko niech nic nie pisze. Wiem że nie wszystko jest prawidłowo nam przekazywane.  To jak ktoś wie lepiej niech napisze"ty słuochaj to nie tak"a nie się zaraz wyzywać od różnych.

• Like 1
Opublikowano

@pawelmf bo niektórzy są jak ten wnuczek z dowcipu.

Jedzie wnuczek z babcią na wozie, droga daleka, nudno, wnuczek mówi do babci: Babciu, chodź się pokłócimy. Babcia na to: wnusiu, ale o co ja mam się z tobą kłócić? A wnuk: A Ty stara k... 

I już jest o co. I tak samo tu niektórzy zaczepki szukają 

• Haha 2
Opublikowano

nie sadze, by niedobor wapna skutkował puszczaniem mleka. To sa uwarunkowania genetyczne, jedna twardo doi, druga jest miekka,ale przy tak ogromnych wydajnosciach nie trzyma zwieracz. jedynym wyjsciem : czesciej doic. 

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Chłopaki dajcie spokój po to jest forum żeby rozwiązywać nasze wspólne problemy . Jak tos niema ochoty podzielić się wiedzą tylko niech nic nie pisze. Wiem że nie wszystko jest prawidłowo nam przekazywane.  To jak ktoś wie lepiej niech napisze"ty słuochaj to nie tak"a nie się zaraz wyzywać od różnych.

Gdzie i kto kogo wyzywa chłopak coś sobie dospiewales , nie wiem jak ty to odbierasz ale ja to w żartach piszę nie że złości .

• Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

nie sadze, by niedobor wapna skutkował puszczaniem mleka. To sa uwarunkowania genetyczne, jedna twardo doi, druga jest miekka,ale przy tak ogromnych wydajnosciach nie trzyma zwieracz. jedynym wyjsciem : czesciej doic. 

Niedobór wapnia może hamować prawidłowo metabolizowanie enerki i tu mowa o małych niedobory zarówno wapnia jak i energi ... się co ja tam ja zwykły chłop 🤭

Opublikowano

rozumiem, kazdy pierwiastek w jakims stopniu oddzialuje na metabolizm, mozna to przypisac Na, K, Cl, I, i wielu mikro. ale to nie o to chodzi. jego niedobor sprawdzamy w krwi. jesli jest w normie, to sie go nie czepiamy. oczywiscie , niedobor w krwi ma duzy wplyw na procesy energetyczne, skurczowe itp. mamy jednak mechanizmy, ktore w pierwszej kolejnosci uruchamiaja jego zawartosc z kosc, wychwytuja z jelit. priorytetem organizmu jest homeostaza krwi! tam musi wszystko grac, jesli jest za malo mamy objawy niedoborowe ostre, np. tezyczka. natomiast w dlugiej perspektywie, objawami niedoboru bedzie krzywica, ubytek wapnia z kosci. nie wiem, nie spotkalem sie by dodatek wapnia spowodowal trzymanie mleka, ale moze za malo widzialem. jesli byl by niedobor w osoczu, to mozna sie zastanawiac. jesli go nie ma, mechanizmy dzialaja prawidlowo, wiec objawow ostrych nie bedzie. trzeba wziac pod uwage, ze jesli laktacja ma 10-12 tys , to ilosc mleka jest ogromna i u niektorych nietrzymanie będzie norma. choc czasem, jak cos dziala, ale nie powinno dzialac, to nie ma co myslec, tylko dawac!

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał(a):

Zawsze jakieś będzie. Jednak linka najlepiej się sprawdza. 

Muszę uciąć przy samej głowie to nieprz szkadza. Mam taką linkę do wycinania szyb samochodowych czy to jest taka sama . 

Opublikowano
3 minuty temu, Leszy napisał(a):

Ja jak chce coś wyciąć to wet to robi przy okazji. Podaje jeszcze znieczulenie miejscowe. Plus przypala wypalarką. 

O to mi wlaśnie chodziło.

Opublikowano

jest nawet masc ludzka przyspieszajaca krzepniecie krwi na powierzchni. mozna przypalic vagothylem, ale najwazniejsze zapryskac antybiotykiem w sprayu. nigdy nie wiemy, czy sie nie zakazi podczas zabiegu. lepiej dmuchac na zimne.