Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja jestem za tym żeby można było zrobić ze swoją Ziemia co się chce !! Mało tego w niektórych przypadkach nawet nie można wycisnąć drzewa ze swego lasu to dopiero patologia 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo niektóre cwaniaki tak dymają rolników. Jednen rok jednemu za miliony, drugi trzeciemu, później ze 2 następnemu. Pola tak wyjałowione że nic nie rośnie a ci idioci płacą po 2tys za hektar.

Albo taki cwaniak oddał w dzierżawe 30 hektarów zapuszczonego pola na gębe takiemu porządnemu ale pazernemu na hektary niesamowicie rolnikowi( najpierw pytał mnie ale nie chciałem, później mówiłem mu żeby nie brał bo szkoda pracy, ale on nie, bo mu sprzed nosa ktoś sprzątnie)- ten najpierw opryskał randapem, napierdolił na grubo obornika, polifoski, kredy pozbierał kamienie, posiał rzepak, zapłacił 2 tys za hektar a finalnie po żniwach dostał kopa w dupe. Teraz właściciel sam uprawia. Podejżewam że ze 2-3 lata i będzie szukał następnego.

Tak cwaniaki dymają pazernych. Jeden chytry i hamski a drugi głupi.

Skąd ja to znam 😡😡😡

Opublikowano

Dlatego z jednym pewnym jestem ugadane ze place po zniwach a drugiemu co niepewny place w październiku gdzie juz obsiane. W razie chciałby zabrać w momencie gdy ja porządnie zainwestuje w te pole to sobie odliczę przy następnej zapłacie za dzierzawe. Ale ze sie zgodził na platnosc w październiku wiec problemu raczej nie bedzie robil bo pola mam zadbane. Poprzednik zapuścił tak ze tragedia 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzysztof81 napisał(a):

Bo niektóre cwaniaki tak dymają rolników. Jednen rok jednemu za miliony, drugi trzeciemu, później ze 2 następnemu. Pola tak wyjałowione że nic nie rośnie a ci idioci płacą po 2tys za hektar.

Albo taki cwaniak oddał w dzierżawe 30 hektarów zapuszczonego pola na gębe takiemu porządnemu ale pazernemu na hektary niesamowicie rolnikowi( najpierw pytał mnie ale nie chciałem, później mówiłem mu żeby nie brał bo szkoda pracy, ale on nie, bo mu sprzed nosa ktoś sprzątnie)- ten najpierw opryskał randapem, napierdolił na grubo obornika, polifoski, kredy pozbierał kamienie, posiał rzepak, zapłacił 2 tys za hektar a finalnie po żniwach dostał kopa w dupe. Teraz właściciel sam uprawia. Podejżewam że ze 2-3 lata i będzie szukał następnego.

Tak cwaniaki dymają pazernych. Jeden chytry i hamski a drugi głupi.

Ja i takiego zbierałem towar dla jałówek, nawozów nic nie dawałem bo wiedziałem że cwaniak i nie ma co inwestować, teraz już mało co tam chce rosnąć więc zrezygnowałem, gość opowiadał jak to obszarnicy w kolejce stoją, a na koniec wyszło że sam to kosi raz w roku i jakieś rolno środowiskowe chyba bierze. To jest jeden z powodów dla których dopłat nie powinno być, tacy cwaniacy. U drugiego "rośnie" koniczyna, tylko ja jej od 4 lat tam nie widzę.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, tomislawwitow napisał(a):

Z racji tego, że mam blisko do Kłodawy chciałbym w tym roku posypać solą kiszonkę z QQ od góry w celu konserwacji (głównie latem) i problemem też są gryzonie. Pytanie ile tej soli posypać żeby nie przesadzić na pryzmę z 5ha ?  Stosowałem chemiczne konserwanty z miernym skutkiem 

ze dwa składy jak tani transport 🤣 a poważnie to 100 kg powinno wystarczyć a na gryzonie to raczej i tak nie pomoże jak narobią dziur

Opublikowano
1 godzinę temu, tomislawwitow napisał(a):

Z racji tego, że mam blisko do Kłodawy chciałbym w tym roku posypać solą kiszonkę z QQ od góry w celu konserwacji (głównie latem) i problemem też są gryzonie. Pytanie ile tej soli posypać żeby nie przesadzić na pryzmę z 5ha ?  Stosowałem chemiczne konserwanty z miernym skutkiem 

Konserwant i bakterie a nie dół się daje 🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, slawek74 napisał(a):

Konserwant i bakterie a nie dół się daje 🙋‍♂️

Chciałem tylko zabezpieczyć górę. Wolę dokupić siatki żeby nie było dziur. W środku kiszona zawsze jest spoko ( za wyjątekiem gniazd myszy) Latem tylko wybieram krokodylem i dlatego są straty od góry 

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano
2 godziny temu, Matmen napisał(a):

Zależy co było w planie czy las czy pole tylko zarośnięte. Ja w tamtym roku chciałem przekształcić i wyciąć pół ha lasu to mi nie pozwolili rdos się wypowiedział że nie i

Gdy jakieś zarośla czy kawałek lasu na końcu działki to bym zrozumiał ale niektórzy walą po kilka ha w środku lasu 

2 godziny temu, Matmen napisał(a):

A ja jestem za tym żeby można było zrobić ze swoją Ziemia co się chce !! Mało tego w niektórych przypadkach nawet nie można wycisnąć drzewa ze swego lasu to dopiero patologia 

Własnie mnie wody polskie chciały ukarać 5tys za uprzątnięcie topoli która wichura złamała i leżała na moim polu a rosła w pasie nadrzecznym. Drugi raz gmina chciała ukarać za wycięcie krzaków które rosły na miedzy między moją działką a nowo zakupioną by miedze zlikwidować. A drugi kładzie kilka ha lasu bez żadnego papieru i nic więc gdzie sens i logika

• Like 2
Opublikowano

W dziwnych czasach i kraju żyjemy. Znajomy miał podobną akcję tylko że bobry ścięły dostał odszkodowanie od ochrony środowiska czy jak to się nazywa a od wód polskich dostał wezwanie do uprzątnięcia bo blokuje rzekę konar. Podobny przypadek miał wujek ma kawałek placu w Warszawie rosną tam dwa drzewa i miasto zabrania wyciąć , a przychodzą mandaty od straży bo stwarza zagrożenie i ktoś pisze donosy i odbijają piłeczkę 

Opublikowano
2 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Jak u was w tym roku kwalifikat kupujecie czy swoje siejecie? Bylem zawiezc do znajomego do czyszczenia I zaprawienia, robi 70t na sprzedaz ale mowil ze slaby ruch w interesie

Pszenica findus i Elektra kwalifikat pszenżyto liborus kwalifikat belkanto swoje zeszłoroczny kwalifikat cena 250-240 lokalny dostawca 

Opublikowano (edytowane)

Najpewniejsze chyba Kvernelandy z używek. Osobiście kupiłem Overuma ale zależało mi na pełnej śrubie i widocznie ktoś miał ciężkie ziemie albo przywdzone o  jakiś słup bo słupica 1 skiby była spawana ale w miare profesjonalnie  

Edytowane przez tomislawwitow
Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

Szukam 4 pluga w obrocie . Może ktoś wie o jakimś w dobrym stanie i sensownych pieniądzach? 

Kuhn Varimaster 152 hydrauliczna szerokość, koło, pierwsza skiba 

Opublikowano (edytowane)

Ja mam opala lemkena ale jak jest sucho to jego niska waga jest jego minusem, do tego tesciu spawal go jak ostatnia łachudra, przednia slupica wygięta i idzie pod kątem lekko i za mało bierze, niechce mi sie tego robic bo używam go od święta np oram plac pod pryzmy. 2 lata temu dalem go do zrobienia wszystkich sworzni i tulei wiec luzów nie ma zadnych a wczesniej to strach w pole bylo wjechać. Kolo tez tesciu kiedyś urwał to jest zrobione po ch.... . Bym musial całego rozebrac w drobne czesci i zrobić porządnie aby to dobrze w polu szlo ale szkoda kasy w to wkładać jak nie oram 

Sasiad kiedyś kvernelanda kupil jakiegoś na kolek l85 czy cos takiego to pękały cale slupice czy jak to sie nazywa. Dorobił z hardoxu i jakoś szlo ale sprzedał odrazu i kupil nowego agromasza na resorze 

Edytowane przez ChiquitaB