Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Boo🤔

Z tego co czytałem to trzeba będzie mieć faktury. Wielu w okolicy małohektarowców dzierżawi na gębe biorąc dopłate, często w ekologi albo niektórzy to jeszcze biorą dodatkową kase z programów. Teraz dzierżawiący od takich będą latać szukać dla nich faktur itp.

Kolega ma 10ha w ekologi i dzjerżawi to obszarnikowi, powiedział niech mu załatwia faktury albo sp***dala.

• Like 1
Opublikowano

Wczoraj byli u mnie znajomi chcą od mnie 1000 za hektar plus dopłaty ,podatek i paliwo rolnicze. 4,5ha i 4 łąki . Łąka po  po 300. Ziemia przez miedzę . Przez drogę gościówa dostała 2000 ty . A na sąsiedniej wiosce koledze odebrali bo im dał gościu 2000 ty. I dopłaty

Opublikowano

Ja 2300-2500 plus podatek od 3a do 4b. Doplaty składam ja. Szybciej bym sie martwił czy ich z krusu nie beda chcieli zaraz wy.... ze ziemi nie uprawiają. Od takich mam ziemie co byle krus opłacić sobie. Nawet nr gosp nie maja swojego 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Grubo. Nie chciał bym mieć takich wrogów jak ty znajomych.

To znaczy że za dużo . W moim reionie są takie stawki 

Edytowane przez arosaw100
Opublikowano
4 godziny temu, arosaw100 napisał(a):

Wczoraj byli u mnie znajomi chcą od mnie 1000 za hektar plus dopłaty ,podatek i paliwo rolnicze. 4,5ha i 4 łąki . Łąka po  po 300.

To u mnie pow. Wysokomazowiecki młodzi oporowcy najczęściej tylko na produkcji roślinnej sami po 2500 dają oczywiście dopłaty, paliwo itd dla właściciela więc z mojej perspektywy to okazja 

Opublikowano
2 minuty temu, MKrajes napisał(a):

To u mnie pow. Wysokomazowiecki młodzi oporowcy najczęściej tylko na produkcji roślinnej sami po 2500 dają oczywiście dopłaty, paliwo itd dla właściciela więc z mojej perspektywy to okazja 

Gdzie sens ? Gdzie logika ? 😲🤦

• Like 3
Opublikowano
Teraz, slawek74 napisał(a):

Gdzie sens ? Gdzie logika ? 😲🤦

Teraz moda wszyscy lasy wycinają to po 1500 dają jelenie za takie pola i jeszcze się licytują. Hektary muszą się zgadzać a później lament płacz że pszenica po 700 niech państwo dopłaci bo się nie opłaca 

1 minutę temu, arosaw100 napisał(a):

Tylko że ziemi klasa 5 i 4b i trochę truiki. I nie drenowane

Klasa ziemi nie ważna dla oporowca hektar jest hektar nie ważne czy 3 czy 5. Tak na poważnie to sam najlepiej wiesz jaka jest stawka w okolicy, czy działki ładne czy same kliny oraz czy gdzieś przy swoim czy na drugim końcu gminy. Jak stawka normalna i ci pasuje to bierz najwyżej po roku zrezygnujesz 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z tym aktywnym rolnikiem będzie tak że ten co robi będzie brał te dopłaty i oddawał dla właściciela jak dla mnie kompletna głupota w niczym to nie pomoże tylko zaszkodzi bo nie jeden się pokłóci o pieniądze z dzierżawy wygoni i tyle , ja tam jestem za tym żeby w ogóle tych dopłat nie było , przy tych cenach i obrotach gospodarstwa są to małe pieniądze,  jak jest  gospodarstwo powiedzmy 100 ha gdzie tylko 40 ha jest własnością  nie poradzi sobie bez tych już powiedzmy 40 tyś dopłat to jest zbankrutowane , takie jest moje zdanie i tyle .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, MKrajes napisał(a):

Teraz moda wszyscy lasy wycinają to po 1500 dają jelenie za takie pola i jeszcze się licytują. Hektary muszą się zgadzać a później lament płacz że pszenica po 700 niech państwo dopłaci bo się nie opłaca 

Klasa ziemi nie ważna dla oporowca hektar jest hektar nie ważne czy 3 czy 5. Tak na poważnie to sam najlepiej wiesz jaka jest stawka w okolicy, czy działki ładne czy same kliny oraz czy gdzieś przy swoim czy na drugim końcu gminy. Jak stawka normalna i ci pasuje to bierz najwyżej po roku zrezygnujesz 

U was też tak wypierdalaja lasy ? U nas masakra jakaś i że nikt nad tym nie może zapanować 

Opublikowano
8 godzin temu, Supersebusiek napisał(a):

Z tym aktywnym rolnikiem będzie tak że ten co robi będzie brał te dopłaty i oddawał dla właściciela jak dla mnie kompletna głupota w niczym to nie pomoże tylko zaszkodzi bo nie jeden się pokłóci o pieniądze z dzierżawy wygoni i tyle , ja tam jestem za tym żeby w ogóle tych dopłat nie było , przy tych cenach i obrotach gospodarstwa są to małe pieniądze,  jak jest  gospodarstwo powiedzmy 100 ha gdzie tylko 40 ha jest własnością  nie poradzi sobie bez tych już powiedzmy 40 tyś dopłat to jest zbankrutowane , takie jest moje zdanie i tyle .

A mi wydaje się że trochę to ucywilizuje temat z dzierżawami. Albo ktoś będzie łatwil cały czas faktury dla takiego gościa albo jak piszesz dzierżawiący będzie brał dopłaty ale np później je odda z czynszem. Plus taki że będzie dzierżawa na umowę i jak komuś potrzeba ha do jakichś dofinansowań to już będzie miał. Będzie umowa na 5 czy 7 albo 10 lat i będziesz wiedzial na czym stoisz. Jak nie raz ze znajomymi z różnych stron rozmawiam to aż się słuchać nie chce. W tym roku robi znajomy, za rok ktoś inny, za dwa lata jescze inny, za 3 znowu znajomy i tak co roku ktoś inny 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Bo niektóre cwaniaki tak dymają rolników. Jednen rok jednemu za miliony, drugi trzeciemu, później ze 2 następnemu. Pola tak wyjałowione że nic nie rośnie a ci idioci płacą po 2tys za hektar.

Albo taki cwaniak oddał w dzierżawe 30 hektarów zapuszczonego pola na gębe takiemu porządnemu ale pazernemu na hektary niesamowicie rolnikowi( najpierw pytał mnie ale nie chciałem, później mówiłem mu żeby nie brał bo szkoda pracy, ale on nie, bo mu sprzed nosa ktoś sprzątnie)- ten najpierw opryskał randapem, napierdolił na grubo obornika, polifoski, kredy pozbierał kamienie, posiał rzepak, zapłacił 2 tys za hektar a finalnie po żniwach dostał kopa w dupe. Teraz właściciel sam uprawia. Podejżewam że ze 2-3 lata i będzie szukał następnego.

Tak cwaniaki dymają pazernych. Jeden chytry i hamski a drugi głupi.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano
8 godzin temu, alfa napisał(a):

U was też tak wypierdalaja lasy ? U nas masakra jakaś i że nikt nad tym nie może zapanować 

Od jesieni kładą wszystko w pień. Nie wiem czy jakieś przepisy się zmieniły czy nikt tego nie pilnuje bo wcześniej trzeba było robić nowe nasadzenia a teraz na pola uprawne przerabiają

Opublikowano

Zależy co było w planie czy las czy pole tylko zarośnięte. Ja w tamtym roku chciałem przekształcić i wyciąć pół ha lasu to mi nie pozwolili rdos się wypowiedział że nie i

Opublikowano
2 minuty temu, Matmen napisał(a):

Zależy co było w planie czy las czy pole tylko zarośnięte. Ja w tamtym roku chciałem przekształcić i wyciąć pół ha lasu to mi nie pozwolili rdos się wypowiedział że nie i

oporowcy się nie pytają jakiegoś rdosu

• Haha 2
Opublikowano

Ogólnie to też może źle do tego podszedłem:) jest niby firma czy tam prawnik który gwarantuje powodzenie takiej sprawy tylko kosztuje 30-50 tys za wniosek. Niby też lepiej jest zrobić inaczej najpierw wycinasz jako las rębny bo jest już odpowiedni wiek i zostawiasz na naturalne odnowienie na dwa lata potem procedura z rdos wtedy pozwalają 

Opublikowano (edytowane)

Z racji tego, że mam blisko do Kłodawy chciałbym w tym roku posypać solą kiszonkę z QQ od góry w celu konserwacji (głównie latem) i problemem też są gryzonie. Pytanie ile tej soli posypać żeby nie przesadzić na pryzmę z 5ha ?  Stosowałem chemiczne konserwanty z miernym skutkiem 

Edytowane przez tomislawwitow
  • Confused 1
Opublikowano
59 minut temu, MKrajes napisał(a):

Od jesieni kładą wszystko w pień. Nie wiem czy jakieś przepisy się zmieniły czy nikt tego nie pilnuje bo wcześniej trzeba było robić nowe nasadzenia a teraz na pola uprawne przerabiają

Masakra co zrobią z krajobrazu ludzie nie wspominając o złym wpływie na opady