Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Azor07 napisał(a):

Mam pytanie ,jedna krowa drugiej podeptała wymie na środku siniec i opuchnięte. Przez dwa dni mleko z krwią leciało z jednej ćwiartki ,a dziś skrzepy krwi  ,będzie co z tej ćwiartki ?

Zdajaj te skrzepy. Jeżeli dostanie zapalenia to lecz, po 1-2 tygodniach powinna wrócić do zdrowa.  Chyba że, ćwiartka będzie na tyle uszkodzona, że pojawi się martwica. Możesz stosować maści chłodzone. Jeżeli będzie problem z dojem, to kup u weterynarza tubki na rozpuszczenie tych skrzepów. 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Tak jak kolega wyżej pisze , dobre są tubki tampomax , u nas pomogło jak krew była w mleku , daj przeciwzapalne od razu i jak nie cielna to można trochę sterydu żeby opuchliznę zgonić .

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 1.04.2025 o 10:38, KTJW napisał(a):

Zależy ile sztuk chcesz tam upchać ale dostawka na pewno na plus. Możesz zrobić pod całością ruszt a na ruszt np maty gumowe, albo połączyć oba systemy tj. ruszt i głęboka ściółka. Tak naprawdę co komu się podoba. Jałowki do dalszej hodowli czy na opas? Jak do dalszej to jak utrzymujesz krowy?

Tak jałówki w wiekszosci dla siebie. Fajnie jakby weszło 30+  

Jak to jest z tymi rusztami. Mogą stać na samych rusztach czy maty muszą byc. Niektórzy mówią, że trzymaja bez mat i nie ma problemu z kolanami.

Krowy na uwiezi.

No i czy bez zgarniania, robota itd.. wszystko bedą wteptywac czy nie bedzie to sie zapychać?

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi żeby zabrać jej mleko zaraz 3 miesiące skończy. I powoli zacząć kiszonki wprowadzać. Z tym tmr suchym to drogi gips wychodzi tak go kupować bo nie mam paszowozu. Myślałem żeby robić w betoniarce a słomę ladą ciąć ale to trochę zabawy by było. Jak bym miał je  na kupnym tmrze do 6 miesiąca karmić to by mnie te jaloszki z torbami puściły 😂

Edytowane przez dantur96
  • Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, lukasz2623 napisał(a):

Tak jałówki w wiekszosci dla siebie. Fajnie jakby weszło 30+  

Jak to jest z tymi rusztami. Mogą stać na samych rusztach czy maty muszą byc. Niektórzy mówią, że trzymaja bez mat i nie ma problemu z kolanami.

Krowy na uwiezi.

No i czy bez zgarniania, robota itd.. wszystko bedą wteptywac czy nie bedzie to sie zapychać?

U mnie jałówki chodzą po samych rusztach bez materaców i legowisk tylko wszędzie ruszta i wszystko wdeptują same, no co nieco w koło przy ścianach zostaje. Maty na rusztach dobra sprawa tak myślę ale słyszałem że po kilku latach się drą i wszystko wpada do szamba i jest lipa w mieszadle itp.

Opublikowano

Jak Waszym zdaniem lepsza hala udojowa 2x5 rybia ość czy bok w bok 1x10 . Jak z wydajnoscią dojenia na tych halach i ogolnie wady i zalety. Jutro muszę podjac decyzję

Opublikowano
2 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Jest ktoś tak dobry i mógłby podrzucić skład dobrego suchego tmru dla cieląt? Z kumplem mamy plan trochę się pobawić i betoniarką kręcić 😂

200 kg siano z lucerny , 200 kg soja , 50 kg witaminy , kukurydza cała 100 kg , mielona 150 kg , owies cały 100 kg , mielony 100 kg , melasa 125 kg ,  wychodzi ponad tona , my robimy po 500-550 kg , także wystarczy wszystko na pół  podzielić 

Opublikowano
13 minut temu, Supersebusiek napisał(a):

200 kg siano z lucerny

Dzięki. A zamiast tego może byc słoma? Bo siana z lucerny nie posiadam. I pytanie czy słoma jęczmienna się nadaje bo tylko taka mamy z kumplem pod dachem 

1 minutę temu, danielhaker napisał(a):

czym zastąpić siano z lucerny? brak w promieniu 100km

Słoma pewnie Tylko trzeba może odrobinkę białka dodać z treściwej 

• Like 1
Opublikowano

Najlepsze jest siano z lucerny później zwykłe siano jak kolega wyżej pisał pierwszy pokos takie grubsze, jak siano z drugiego/trzeciego pokosu takie miękkie to warto dołożyć 30%slomy , na samej słomie też robiłem najlepiej pszenna ale myślę że jęczmienia też ok jednak na słomie chyba najmniej pobierają. Ja robię 200siana 200soi,200wlasna śruta(pszenżyto -zyto),100 kukurydzy całą ,150gnirciona, 70 jęczmień lub owies cały, 40 witaminy 120 meelasa. I chyba zacznę robić suchy tmr dla starszych tak od 8-10 tygodna zamiast całej kukurydzy wejdzie rzepak i trochę więcej siana lub słomy 

Opublikowano
Godzinę temu, slawek74 napisał(a):

robić 100kg tmr w betoniarce to lepiej gotowego kupić...

500 kg planujemy jutro zrobić 😂

A do jakiego czasu trzymacie cielaki na takimi suchym tmrze?