Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

szymek napisał:

VarP napisał:

Czyli faktycznie hala dwa razy droższa.... bo za przewodówke serwisant policzył ok 20 z montażem Doi ktoś z was przewodówką na zatrzaskach przy utrzymaniu wolnostanowiskowym?

U nas tak jest, ale przerabiamy na hale 2x4

Przerabiasz bo się nie sprawdza, czy ze względu na komfort i wygodę pracy na hali?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.01.2025 o 20:30, michalcium napisał(a):

Co do hal udojowych osobiście najbardziej podoba mi się hala swing over i dojenie jednoosobowe

Mi też się podobało, znalazłem taką oborę na mazowszu, byłem na udoju i więcej nie chciałem o tym słyszeć. 

Mam 2x7 rybią ość pierwsze 6 lat w podstawie nie było problemu samemu doić na tej hali jak dołożyłem pomiar, ściągacze itd to na luzie można wydoić na takiej hali ponad 100 sztuk samemu oczywiście fakt będzie dłużej niż w 2 osoby. 

18 godzin temu, Hebiii2300 napisał(a):

Panowie tak orientacyjnie ile trzeba szykować na robota do podgarniania i czyszczenia ruszt ? Kupował ktoś z was ostatnio ? 

EM Lizard z montażem ok 125tys, DeLaval OptiDuo ok 120 tys z montażem, Lely Juno zależy od ceny euro ok 75tys z montażem, Svaeverken ok 55tys z montażem 

Roboty do ruszt DeLaval i Gea ok 100tys Lely podobnie jak Juno ok 75tys.

Jak nie zależy ci na automatyce to polecam Westermann CM2 proste, tanie w utrzymaniu i robi dobrą robotę. 2 lata na tym pracuję i bajka. Jakby cie zainteresowało jest taki za niewielkie pieniądze do kupienia

Edytowane przez MKrajes
  • Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, MKrajes napisał(a):

Mi też się podobało, znalazłem taką oborę na mazowszu, byłem na udoju i więcej nie chciałem o tym słyszeć. 

Mam 2x7 rybią ość pierwsze 6 lat w podstawie nie było problemu samemu doić na tej hali jak dołożyłem pomiar, ściągacze itd to na luzie można wydoić na takiej hali ponad 100 sztuk samemu oczywiście fakt będzie dłużej niż w 2 osoby. 

EM Lizard z montażem ok 125tys, DeLaval OptiDuo ok 120 tys z montażem, Lely Juno zależy od ceny euro ok 75tys z montażem, Svaeverken ok 55tys z montażem 

Jak nie zależy ci na automatyce to polecam Westermann CM2 proste, tanie w utrzymaniu i robi dobrą robotę. 2 lata na tym pracuję i bajka. Jakby cie zainteresowało jest taki za niewielkie pieniądze do kupienia

Dlaczego swing over Ci się nie podobała? 

Opublikowano

Podpinam się pod pytanie. W teori wyglada to dobrze. Naganiasz jedną stronę myjesz po kolei podpinasz po kolei w czasie doju napędzasz drugą stronę myjesz i po tym po kolei przepinasz wydojone sztuki diping wyjazd wchodzą następne i tak do skutku😜

Opublikowano (edytowane)

W teorii tak ale na takie dojenie najlepszy jest autotandem. Przy swing ower 7 po pierwsze cena była bardzo zbliżona do 2x7 po drugie udój trwał dużo dłużej niż na Autotandem czy Rybiej Ości które były brane pod uwagę po trzecie co najbardziej mi się nie podobało jak trafiała się jakaś sztuka która dłużej się doi to całą halę masz zablokowaną i w perspektywie całego stada często było naganiane 14 sztuk i dojone 7 potem kolejne 7 a nie na zmianę jak w teorii. Miejsca w oborze też zajmuje jak klasyczna 2x7 więc po co sobie komplikować życie

Edytowane przez MKrajes
Opublikowano

Pytanko, jakie duze skojce by musiały być na glebokiej ściółce żeby trzymać sztuki od małego np 4msc do praktycznie wycielenia,  i optymalnie po ile sztuk najlepiej trzymać? Myślę cos na 60szt bym potrzebował żeby polikwidować stare budynki

Opublikowano
4 godziny temu, MKrajes napisał(a):

No za tego Lizarda EM warto dołozyć te 50 względem Lely? Bo cena zaporowa. Wiem że to dwie różne konstrukcję ale czy jest aż o tyle lepszy ?

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał(a):

Pytanko, jakie duze skojce by musiały być na glebokiej ściółce żeby trzymać sztuki od małego np 4msc do praktycznie wycielenia,  i optymalnie po ile sztuk najlepiej trzymać? Myślę cos na 60szt bym potrzebował żeby polikwidować stare budynki

Masz tu wszystko podane 

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.cdr.gov.pl/images/wydawnictwa/2013/2013-WARUNKI-UTRZYMYWANIA-BYDLA-W-SWIETLE-OBOWIAZUJACYCH-PRZEPISOW.pdf&ved=2ahUKEwjkk9me7uaKAxXwIhAIHYZSPfwQFnoECBcQAQ&sqi=2&usg=AOvVaw331j7Xy-JiwjkA-oWWXHAv

Opublikowano

Po krwi nie jesteś w stanie stwierdzić czy się zacieliła. Obserwuj za około 3 tygodnie. Brak powtórki, to dobry znak. Najczęściej krowy tracą ciążę do 40 dnia. Możemy czarować z fusus na tym etapie. 

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, leszek1000 napisał(a):

Po krwi nie jesteś w stanie stwierdzić czy się zacieliła. Obserwuj za około 3 tygodnie. Brak powtórki, to dobry znak. Najczęściej krowy tracą ciążę do 40 dnia. Możemy czarować z fusus na tym etapie. 

dzięki leszek

Opublikowano
1 godzinę temu, pawelmf napisał(a):

Koledzy mam takie zapytanie wczoraj zacieliłem krowę byczkiem i dziś zauważyłem krew na drogach rodnych i jak mam to interpretować zacieliła się czy nie.

Jeśli inseminacja to raczej male prawdopodobieństwo że załapie bykiem możliwe że tak 

• Confused 1
Opublikowano
SamaPrawda napisał:

Marru napisał: Ktoś może doradzi, chciałbym przejść na luz bo bym może było lżej mam budynek 25x6 plus dach na stół paszowy. Myślałem dorobić wiatę wzdłuż tego żeby więcej stanowisk mogło być. Mam takie pytania 1.w środku Jest te 580cm minus stanowisko to było 330cm do murku stołu paszowego, zmieszczą się do jedzenia czy za ciasno? 2. przejścia na końcu i początku do następnego rzędu legowisk czy trzeba w środku? 3. jakie wymiary stanowisk liczyć żeby dobrze było zrobione? 4. mogą być poidła niezamarzające z kulami w stole paszowym za murkiem czy koło stanowisk? 5. Jaka różnica pomiędzy legowiskiem a kanałem gnojowym, 10cm? scielone by było normalnie, 6. bela dziennie słomy by szła na ścielenie tych kanałów gnojowych 2x25x3.3m szerokie czy więcej? Ja wiem, koszty itd, ale tu za dużo sztuk ci nie wejdzie, chyba, że na głębokiej ściółce, przy tych wymiarach masz nie więcej jak 20 stanowsk, Może warto pomyśleć inaczej? Do tego budynku dołożyć chce wiatę 8x25 i tam zrobić jeszcze 2 rzędy dla krów, jeden byłby w tej pierwszej to 3 rzędy i koło 50 stanowisk by było

Opublikowano
10 godzin temu, pawelmf napisał(a):

Koledzy mam takie zapytanie wczoraj zacieliłem krowę byczkiem i dziś zauważyłem krew na drogach rodnych i jak mam to interpretować zacieliła się czy nie.

Wróźki by trzeba zapytać 🤭😁 obserwować za 18/19 dni ...

Opublikowano

Plan jest zrobienie osobnego budynku/wiaty zeby weszło wszystko co jest w starych poupychane i gdzieś po kątach plus miejsce na zasuszone i porodówkę. Lub dostawienie do obory druga stronę paszowego ale długość tylko 28m i według słupów by wypadalo zrobic boksy więc tylko 5szt. Wtedy mi wszystko i tak się nie zmieści, więc wolałbym osobny budynek a w przyszłości obore powiększyć z przeznaczeniem tylko tak jak jest więc same dojne. Bo znając życie te 45szt to zaraz będzie tylko aby przeżyć a bez rozbudowy mogę jedynie srodkowe przejście zlikwidować i 6 stanowisk dołożyć

Opublikowano
9 godzin temu, alfa napisał(a):

Jeśli inseminacja to raczej male prawdopodobieństwo że załapie bykiem możliwe że tak 

Takie samo prawdopodobieństwo i przy inseminacji i przy byku. Miałem kilka razy takie przypadki, że krowy miały ruję, a były cielne. Żadnej prawidłowości tutaj nie ma

• Like 1