Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, pedro2 napisał:

W tym to już raczej nie urośnie.

Moja w pszenżycie zmarzła 

Trzeba będzie popróbować tych monsterow 

Moja klientela patrzy aby jak największa, hvj z kolbą 

To siej skytowera 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W tym to już raczej nie urośnie.

Moja w pszenżycie zmarzła 

Trzeba będzie popróbować tych monsterow 

Moja klientela patrzy aby jak największa, hvj z kolbą 

No tak, nie zdążyłem zastać na jesień to już pewnie nie urośnie  ;)

• Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Supersebusiek napisał:

Ja to nie wiem w jakim kierunku poszła ta hodowla tej kukurydzy kiedyś jednorzędówkami się cięło i żadna kolba nie spadała , na polu było czysto a dziś aby kemperem trącił to żółto na polu .

No nie wiem. Jak pierwsze kukurydzę sialiśmy, to pamiętam jak po zbiorze, się przyczepą na pole jechało kolby zbierać. Potem był spokój jak weszły firmy usługowe z samojezdnymi. Teraz jak gdzieś coś leży to zazwyczaj gdzie zwierzyna się żywiła wcześniej.  

Opublikowano
3 godziny temu, ChiquitaB napisał:

Moje samosiewy juz z 15cm maja qq o dziwo długo wytrzymują zanim żółte sie zrobia

U mnie w poplonie po qq to już pod kolano są, dwa razy przymroziło liście, ale nie poddaje się 

A w pszenżycie spod orki wyszła 2-3listki i umiera

Opublikowano

Miałem monstera 2 lata temu . I więcej nie posieje . Straszne podatna na wyleganie . Fakt niespokojne lato było . Silna burza przeszła dużo wody spadło i wiało mocno . Pochyliła się mocno do ziemi podniosła się ale przez kukurydzę nie można było przejść bo taka pogięta była . Ogólnie z tą firmą nie handluje bo delikatne kukurydze 🤷🤷🤷

Na pewno coś wpadnie z LG na kiszonkę  bo miałem i bardzo wysoka i kolby ładne . A tak to kilka odmian sieje zawsze któraś obrodzi 😂😂😂

Opublikowano
W dniu 14.10.2024 o 13:07, greg1985 napisał(a):

Na pewno coś wpadnie z LG na kiszonkę  bo miałem i bardzo wysoka i kolby ładne . A tak to kilka odmian sieje zawsze któraś obrodz

Co konkretnie z lg na kichę bo nie miałem nigdy a chętnie bym spróbował szczególnie odmiany mlecznie +(nie pamiętam jak tam u nich to się nazywa).

Monster u sąsiadów wyglądał lepiej jak u mnie Bond Euralisa mimo że nawożenie u mnie zdecydowanie lepsze. Bond kolby ok ale masy spodziewałem się więcej. Monster fajnie wygląda, rośnie wysoko ale ze 3 sezony temu miałem Baobi CS i dopiero to była masa. Grubość łodyg nadrabiała wysokość a usługodawca płakał że ciężko to było kosić.  Ale znowu smakowitość dla krów to była taka sobie. Myślę o Kissmi CS w tym roku. Jak ze strawnością?

Opublikowano

ło kur ale tanio mas 29T typowa ziarnowka stara odmiana ale sypalankiedya i po 14 ton

9 godzin temu, Troker1979 napisał(a):

Co konkretnie z lg na kichę bo nie miałem nigdy a chętnie bym spróbował szczególnie odmiany mlecznie +(nie pamiętam jak tam u nich to się nazywa).

Monster u sąsiadów wyglądał lepiej jak u mnie Bond Euralisa mimo że nawożenie u mnie zdecydowanie lepsze. Bond kolby ok ale masy spodziewałem się więcej. Monster fajnie wygląda, rośnie wysoko ale ze 3 sezony temu miałem Baobi CS i dopiero to była masa. Grubość łodyg nadrabiała wysokość a usługodawca płakał że ciężko to było kosić.  Ale znowu smakowitość dla krów to była taka sobie. Myślę o Kissmi CS w tym roku. Jak ze strawnością?

kisami to to samo co baobi

• Thanks 1
Opublikowano
21 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

ło kur ale tanio mas 29T typowa ziarnowka stara odmiana ale sypalankiedya i po 14 ton

kisami to to samo co baobi

U mnie i tak wszystko w kichę idzie. Szkoda było nie brać w takiej cenie. Przy siewie 85-90 tys na ha koszt nasion wyjdzie 470 zł brutto. 

Opublikowano
7 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Macie jakieś doświadczenia z odmianami z Top Nasiona? Jaka odmiana warta polecenia?

Z tego co czytałem to ponoć kenore sobie chwalą. Ale z doświadczenia nic nie powiem bo nie miałem nigdy nic od nich 

• Like 1
Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu mam problem z zapaleniami,krowy dostają gorączkę 40 stopni a następnie występuje zapalenie krowy regularnie szczepione szczepionką ubac kiszonki się nie psują a do śruty sporządzanej przez mieszalnie pasz dodawany jest środek od mytoksyn, stosowany jest dipping oraz piana podciśnienie w dojarce jest ok, czy ktoś ma jakiś pomysł od czego krowy zaczęły tak chorować?

Opublikowano

Prawdopodobnie e coli jak gorączka 

Teraz, mr1997 napisał(a):

Prawdopodobnie e coli jak gorączka 

To bakteria tzw środowiska a jak z czystością legowisk może trzeba zrobić dezynfekcje

Opublikowano

Słoma. Wpierdoli się takie gówno do obory i masz problem na rok. Bo krowa straci mleko i będzie długo wracała do stanu sprzed. Szczepione też chorują. Tyle że lżej. Musisz badać mleko na gronkowca, paciorkowca, drożdżaki. I jak wyjdzie to antybiotyki i leczyć. Bałagan będzie. Ale nie dopuścić do rozprzestrzeniania. U mnie o dziwo zatrzymało chorobę w moment jak tylko zacząłem lać chlorem stanowiska. Ale w tym samym czasie też leczyłem i u mnie to z paszy mogło przyjść bo były słabe.