Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, plati napisał:

Bez męki nie pójdziesz do nieba. 

W pryzme 10ha się robi za 5h, a ile robił byś to prasą?

Prasą może i dłużej się robi ,ale nie trzeba potem cały dzień okrywać oczywiście mówię o ziemi ,bo opon i siatek nie uważam i za to może być i suchsze i nic nie odchodzi i wygodniej potem jest podstawiać belki.🤔

Opublikowano
38 minut temu, Karol6130 napisał:

Jak wieje to się czeka Jak przejdzie

A zamiast opon można ziemią 

Tydzień będziesz czekał aż wiatr przestanie wiać? Wspomniałem w poście że zawsze wieje, ale lepiej dorabiać swoje teorie spiskowe. 

Oczywiście że ziemią jest okrywana pryzma,  potem dodatkowo na siatkę jest trochę rzuconych opon 

Opublikowano
Michal2399 napisał:

Bez męki nie pójdziesz do nieba. 

W pryzme 10ha się robi za 5h, a ile robił byś to prasą?

Prasą może i dłużej się robi ,ale nie trzeba potem cały dzień okrywać oczywiście mówię o ziemi ,bo opon i siatek nie uważam i za to może być i suchsze i nic nie odchodzi i wygodniej potem jest podstawiać belki.🤔

tak rob 👍😁

nie opła a się..

Opublikowano

Obsypanie ziemią to u mnie 10 minut włącznie z zapinaniem obsypnika, którego zrobienie kosztowało mnie 500zl. 

Ja nie wiem jak można mówić, że lepiej jest prasowac niż w pryzme. Jak ktoś ma 1.5ha to może i tak 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

Tydzień będziesz czekał aż wiatr przestanie wiać? Wspomniałem w poście że zawsze wieje, ale lepiej dorabiać swoje teorie spiskowe. 

Oczywiście że ziemią jest okrywana pryzma,  potem dodatkowo na siatkę jest trochę rzuconych opon 

Dwa trzy dni były odkryte

I deszcz wlał 

Opublikowano
pedro2 napisał:

Inaczej nie sprzedaję.

Najpierw zadatek

Kasa przed koszeniem, faktura i możesz wjeżdżać 

Klienta nie brakuje w razie czego.

a z tą słoma jak wyszło ? sprzedałeś ? czy wymieniłeś za obornik ?

Opublikowano

Obsypanie ziemią to u mnie 10 minut włącznie z zapinaniem obsypnika, którego zrobienie kosztowało mnie 500zl. 

Ja nie wiem jak można mówić, że lepiej jest prasowac niż w pryzme. Jak ktoś ma 1.5ha to może i tak 

Mam na ten obsypnik niezły pomysł. Zrobić go ze starej przegrabiarki taśmowej. Tu wydaje się że wystarczy wymyślić tylko łopatki i osłonę. A pytanie ile takiej ziemi pójdzie na taką np 10x30 pryzme? Ponad 6 ton? I jak to robicie. Najpierw wysypać ścieżkę z piachem wokół pryzmy? 

Opublikowano

O ty mówię. Kupiłem tarcze z łopatkami, noze od glebogryzarki miałem. Założyłem do taśmówki. Dorobiłem osłonę. 

Ziemię biorę z gruntu, żadnej nie przywożę. 

Z tą ziemią to chyba grubo przesadziłeś 

Opublikowano (edytowane)

Moja się na takie coś nie nadaje. Muszę przywozić.

Ilość strzeliłem. Ale tak na oko im więcej tym lepsze przykrycie. Bo 6 ton to się wydaje. A to taka kupecxka że jak na pryzmie rozrzucumy to wątpię że mamy warstwe 1cm 

Jaką ta tarcza? Od rozsiewacza nawozów?  

Edytowane przez kampl
Opublikowano
5 godzin temu, kampl napisał:

Głupie pytanie mam. Czemu mam takie brudne krowy? Co obejrzę jakies fotki to krowy czyste. A u mnie tragedia. Są lekko podkwaszone i luźny kał idzie. Ale to jest wystarczający powód tego? Za wąskie stanowiska 1.1m x1.75? wina kanału gnojowego? Wkurza mnie to. Inna robota przy takich czystych a inna przy brudnych. 

Pryzme z trawy zrobiłem. Ale już mnie ta robota zmęczyła. Tyle pieprzenia z oponami, piaskiem. Nawet nie wiem czy Balicki to nie wygodniejsza opcja. I na koniec lipa bo trawa wysuszona w moment przy takiej pogodzie.  A za tydzień od nowa z kukurydza

Rurę karkową masz w stanowiskach? Może nad treserem pomyśl? U mnie bez tego była masakra dojenie 2 razy tyle trwało

Opublikowano

Zostanie mi trochę kukurydzy w silosie a chciałbym wykorzystać komorę żeby nie robić kolejnej pryzmy czy rozgarnięcie reszty co została i przysypanie nowa to dobry pomysł?

Opublikowano
mr1997 napisał:

Zostanie mi trochę kukurydzy w silosie a chciałbym wykorzystać komorę żeby nie robić kolejnej pryzmy czy rozgarnięcie reszty co została i przysypanie nowa to dobry pomysł?

dobry 👍

Krzysztof81 napisał:

Nie, niedobry.

sam jesteś niedobry 😁

Opublikowano

Ja również od razu zaczynam .👍Tylko trzeba całą dobrze ziemią obrzucić żeby powietrze nie zachodziło w głąb . I musi być w miarę zielona skoszona .

Opublikowano
11 godzin temu, mr1997 napisał:

Bardzo nie dobry pomysł , raz przysypaliśmy tylko boki starą kuku żeby przycisnąć folię na ścianach aby w dzień koszenia było szybciej , cały rok kuku się grzała od spodu , tragedia była , przywieziesz do obory poleży na korytarzu 12 godzin już spleśniała .