Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Wyleczone nie jest do końca bo jak sprawdzam płynem to widać różnicę, że coś jest ... Dopiero w tym roku mam taki problem z tym, a co do sztuk to różnie, teraz jedna pierwiastka 2 tyg po cielaku, a dwie to już sporo po cielaku. Jaka ta szczepionka dokładnie, bo chyba poszczepie ... 

mastibiovac

Opublikowano

Kto wytłumaczy jak osiołowi. Mam zmijke i wylacznik m611 fael na niej. Chcę sterowanie na pilota. Co kupić i jak zamontować. Silnik 3faz, wiem jak działa przelacznik ale to co znalazłem jest wszystko 1faz. Jakiś link co zastosować?

Opublikowano

Mam bardzo duże braki w paszy i po żniwach posiałem owies na poplon, tylko problem w tym że dostał grzyba( widać na zdjęciach).  Miało to być dla mlecznych, ale najwyżej jałówki by się tym zadowoliły. Kosić to? Nie chciałabym zrobić więcej szkody niż pożytku.

IMG20231004124955.jpg

IMG20231004124940.jpg

Opublikowano

Czy mógłby ktoś podać link do pobrania prawidłowego rejestru wypasu krów na ten rok 2023 bo widziałem już dwa różniące się wzory? Mam rozumieć, że to ma być do 15 października prowadzone?

Opublikowano
niesamowity90 napisał:

Walczył już ktoś może z rejestrem wypasu? Tam się tylko zaciąga sztuki i składa czy jeszcze zaznaczacie jakieś wycielenia? Bo patrzę że samo nie zaznacza nic poza sprzedażą.

trzeba zaznaczyć daty wycielenia

Opublikowano (edytowane)

Rejestr wypasu jest od złożenia wniosku(najwcześniej chyba od 1kwietnia się liczy jak ktoś tak szybko składa) do 30 września teraz(było do 15 października). Trzeba go złożyć od 1 do 7 października. Najszybciej uzupełniając aplikacje w dokumentach uzupełniających w ewniosku. Historie wypasu kwalifikujących się sztuk ściąga się z IRZ. Ja jeszcze uzupełniam wycielenia(daje 2 - 4 dni w zależności kiedy złożyłem wniosek i czy mam miejsce na rozrzutność), sprzedaże, padnięcia jak są.

Edytowane przez Troker1979
poprawiona data
Opublikowano

W terminie 15-21 marca 2024

25 minut temu, Troker1979 napisał:

Rejestr wypasu jest od złożenia wniosku(najwcześniej chyba od 1kwietnia się liczy jak ktoś tak szybko składa) do 30 września teraz(było do 15 października). Trzeba go złożyć od 1 do 7 listopada. Najszybciej uzupełniając aplikacje w dokumentach uzupełniających w ewniosku. Historie wypasu kwalifikujących się sztuk ściąga się z IRZ. Ja jeszcze uzupełniam wycielenia(daje 2 - 4 dni w zależności kiedy złożyłem wniosek i czy mam miejsce na rozrzutność), sprzedaże, padnięcia jak są.

Można wcześniej niż dzień złożenia wniosku. Podajemy faktyczną datę rozpoczęcia wypasu i składamy nie w listopadzie, tylko w dniach 1-7 pażdziernik 

Opublikowano
leszek1000 napisał:

1 godzinę temu, ThePerkins napisał:

Wyleczone nie jest do końca bo jak sprawdzam płynem to widać różnicę, że coś jest ... Dopiero w tym roku mam taki problem z tym, a co do sztuk to różnie, teraz jedna pierwiastka 2 tyg po cielaku, a dwie to już sporo po cielaku. Jaka ta szczepionka dokładnie, bo chyba poszczepie ... 

mastibiovac

Kiedy najlepszy okres na szczepienie? w zasuszeniu czy obojętne?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Josko napisał:

W terminie 15-21 marca 2024

Można wcześniej niż dzień złożenia wniosku. Podajemy faktyczną datę rozpoczęcia wypasu i składamy nie w listopadzie, tylko w dniach 1-7 pażdziernik 

A żem pierdynął. Pewnie że październik. Ale wcześniej wypasu nie wpiszesz i nie będzie się liczył szybciej  jak dzień złożenia wniosku. Chyba że rejestrze wypasu robionym ręcznie(nie wiem czy jest taka opcja) dołączonym jako załącznik ale i tak będzie się liczyć od dnia złożenia wniosku.

Opublikowano
6 godzin temu, KTJW napisał:

Mam bardzo duże braki w paszy i po żniwach posiałem owies na poplon, tylko problem w tym że dostał grzyba( widać na zdjęciach).  Miało to być dla mlecznych, ale najwyżej jałówki by się tym zadowoliły. Kosić to? Nie chciałabym zrobić więcej szkody niż pożytku.

IMG20231004124955.jpg

IMG20231004124940.jpg

U mnie to samo się zrobiło , skosiliśmy to ale pójdzie dla jałówek bo dla krów to średni towar .

Opublikowano
19 minut temu, Troker1979 napisał:

A żem pierdynął. Pewnie że październik. Ale wcześniej wypasu nie wpiszesz i nie będzie się liczył szybciej  jak dzień złożenia wniosku. Chyba że rejestrze wypasu robionym ręcznie(nie wiem czy jest taka opcja) dołączonym jako załącznik ale i tak będzie się liczyć od dnia złożenia wniosku.

Będzie się liczył. Tylko trzeba wprowadzić manualnie, bo system faktycznie generuje dni tylko od złożenia wniosku. W instrukcji opisane dokładnie

Opublikowano

Macie może jakiś sposób na skrzepy krwi w wymieniu? Wet mówi, że nie ma jak tego rozpuścić, i trzeba jedynie ściągać ręcznie. Może jednak z czymś się spotkaliście? Strasznie grube są, i ciężko przeciągnąć przez kanał mleczny.  

Opublikowano (edytowane)

U mnie jedna krowa ma chyba tzw guzki mleczne w wymieniu. Bardzo to bolące i ciężko krowę wydoić. Wet mówi że to przez to że za dużo białka w mleku. Teraz to się nasiliło bo karmię bez kukurydzy już ze 2 miechy, więc jest duży deficyt energetyczny mimo że krowa dostaje 4 kg kiszonego ziarna kukurydzy plus 2 kilo melasowanych wysłodek plus swoja śruta z dodatkiem soi(białko jelitowe mniej podnosi mocznik). Mocznik przy wypasie niestety pod 400. W tamtym roku na samych wysłodkach jak kuku się skończyła było często poniżej 300. Nie wiem czy to przez susze trawy są patologiczne czy te kiszone ziarno to jakaś podróba. Nie ma na worku informacji o energii a w tamtym roku było 8 MJ(corn energy).

Coś wiecie o leczeniu tych guzków? Słyszałem coś o wyciskaniu i lekach przeciw wirusowych? Mój wet nie pomoże.

1 godzinę temu, Leszy napisał:

Macie może jakiś sposób na skrzepy krwi w wymieniu? Wet mówi, że nie ma jak tego rozpuścić, i trzeba jedynie ściągać ręcznie. Może jednak z czymś się spotkaliście? Strasznie grube są, i ciężko przeciągnąć przez kanał mleczny.  

Ręczne dodajanie to chyba jedyny sposób. Ewentualnie można podczas doju dojarką udrażniać co jakiś czas ręcznie by później było mniej do zdojenia.

Ja bym smarował jeszcze ćwiartkę jakąś dobrą maścią przeciwzapalną i dał lek przeciwzapalny np Vetaprofen(ketaprofen). Jest jeszcze bez karencyjna tuba ułatwiająca oczyszczanie ćwiartki ale nazwy nie pamiętam. Maxyveksyn czy jakoś tak.

• Like 1
Opublikowano

Ja też tak samo, kuku się skończyła pod koniec sierpnia i wysłodki, mielone ziarno w zastępstwie. Krowy mają co jeść na pastwisku bo popadało, to leją spod ogona, a buforu daję już nawet ponad podstawową dawkę, w paszowóz dużo słomy. Zaczynam się zastanawiać czy ten bufor z dolfosu nie jest do kitu...

Opublikowano
Leszy napisał:

Tubka bezkarencyjna Masti Veyxym u mnie pomagała w takich przypadkach.

• Like 2