Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

3 pokos wręcz pływał w wodzie 

2 skoszony 19czerwca,zebrany 21 po 5 dniach przez tydzień dostał blisko 150l.

Wg mnie 3 był już do koszenia 16 Lipca

Dla porównania zdjęcie stawu na pastwisku też z 16 lipca 🤬

IMG20230716154124.jpg

IMG20230716154130.jpg

IMG20230716152853.jpg

Edytowane przez soltys48
  • Like 1
Opublikowano
WitekRolnik napisał:

@slawek74 Ja stanę w obronie kolegi @dantur96 i powiem od siebie, że jak zdrowie rodzicom dopisuje to trzeba się cieszyć i z całego serca dziękować Bogu za taką możliwość, że jeszcze ojciec może pomagać przy pracy w gospodarstwie, bo nie oszukujmy się, w rolnictwie, a w szczególności przy bydle, gospodarstwo dobrze prosperuje, jak pracują dwa pokolenia... no ale nie każdemu dane jest to, żeby ojciec pomagał jak najdłużej, kto ma taką możliwość, że jeszcze ojciec pomaga, to musi na każdym kroku bardzo doceniać tą pomoc, bo jak nagle jej zabraknie, to wtedy doceni co miał i jak miał z tym ojcem dobrze.

ale nie o to chodzi....

soltys48 napisał:

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to taki rolnik że ojciec większość robi 🤔🤦‍♂️

A Masz pewność że większość? Może tylko opryski🤔

Ojciec starszy to i mniej takiemu szkodzą 🤭

🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
Dnia 3.08.2023 o 07:54, dantur96 napisał:

Co może być przyczyną że wyka w gorzowskiej ładnie wzeszła a teraz się skręca i wydaje mi się że i ginie pH gleby to 6 

Na pewno nie patrz na ph. U mnie na ph 5.0 wyka z gorzowskiej trzymała się do końca. Zobacz czy może jakieś robaki nie podgryzają korzonków.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

3 pokos wręcz pływał w wodzie 

2 skoszony 19czerwca,zebrany 21 po 5 dniach przez tydzień dostał blisko 150l.

Wg mnie 3 był już do koszenia 16 Lipca

Dla porównania zdjęcie stawu na pastwisku też z 16 lipca 🤬

IMG20230716154124.jpg

IMG20230716154130.jpg

IMG20230716152853.jpg

Najważniejszy jest deszcz zaraz po skoszeniu, u Ciebie jak widać był i to spory to i lucerka piękna 

Opublikowano

Jak tam żniwa u was udało się ogarnąć?

U nas w końcu trzy dni bez deszczu i w miarę ogarnięte i zbelowane 

Widziałem że w niektórych rejonach jest nie ciekawie, bez szans na zbiór suchego ziarna 

Opublikowano (edytowane)

Mam do zbycia 3 jałówki z kartami jedna do krycia dwie takie po pół roku 3,5 tyś za komplet jak ktoś zainteresowany to proszę na priv 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
11 godzin temu, lukasz2623 napisał:

Jak tam żniwa u was udało się ogarnąć?

U nas w końcu trzy dni bez deszczu i w miarę ogarnięte i zbelowane 

Widziałem że w niektórych rejonach jest nie ciekawie, bez szans na zbiór suchego ziarna 

Podkarpacie od rana 30l i do poniedziałku ma padać. Żniwa coś zaczęte po 5-10% a reszta w wodzie stoi i nie wiadomo czy i kiedy da się wjechać

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, plati napisał:

Gospodarstwo to dobrze prosperuje jak rodzice pracują, A pokolenie następne pracuje w normalnej pracy na etacie. Wtedy jest z czego dokładać do gospodarstwa 😂

Czyli starzy nie ogarniają, a młodzi mają dokładać, bo „tak każe obyczaj”? 👍

Opublikowano
Dnia 4.08.2023 o 06:59, slawek74 napisał:

to taki rolnik że ojciec większość robi 🤔🤦‍♂️

Jak ktoś ma w nicku 96 to obstawiam, że to rocznik. Można sobie wnioskować, że ojciec coś w granicach 50 lat. Do emerytury jeszcze trochę mu brakuje. 

Opublikowano

Krowa na drugą skoczyła i ma z tyłu przy tych kulisach czy tam biodrach ma spuchnięte. Wet byl stwierdził że naderwane ścięgno bo jedna noga jej zalatuje,podnosi się ale za chwilę się chwieje po przewraca. Dostała jakieś antybiotyki dożylnie bezkarencji przeciw bólowe i przeciw zapalnie i od temperatury chyba.