Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Pablo16 napisał:

U mnie podobnie. Jakby rozsyłali faktury na bieżąco to człowiek by  z term i paru innych rzeczy korzystał jak słońce świeciło, bo wcześniej bardziej opłacało się termy ustawiać na drugą taryfę a energię z paneli opchnac 

Nigdy nie opłacało się pchać do sieci energii zawsze bardziej było opłacalne spożytkować ją na własne potrzeby 

Opublikowano

Ciężko się połapać ile się zużywa  aktualnie😅 około 2tys kWh. Zapłaciłem trochę więcej  za pv ale jak coś się rypie to zaraz ktoś jest i nie ma problemu z wymianą części. U znajomych gwarancja do bramy. Albo juz firmy nie istnieją. Z drugiej strony licząc pv to i tak przy tych cenach za kWh to się opłaca bo coś się oszczedzi

Kurde kolega dobrze obeznany w mojej gospodarce widze😁

Opublikowano

okolice Torunia, prawa strona Wisły w stronę Włocławka, Dziś po godzinie 15 była u mnie burza. Ulewny deszcz oraz grad do 10mm przez jakieś 15 minut. W końcu porządny deszcz lecz niestety o miesiąc za późno. Głównie piachy V i VI, kukurydza od 0.5 do 1.5m wysokości. Trawy po pierwszym pokosie 25 maja nie odbiły i je spaliło. Wszystko co wcześniej przychodziło to omijało bokiem, Za Wisłą leje a u mnie kropli nie było. "Wisła nie przepuści". Obserwowalem radar od kilku tygodni. Co szedł front to głownie od Poznania, na Bydgoszcz, Grudziądz oraz oczywiście Żuławy Wiślane.

Opublikowano
41 minut temu, ChiquitaB napisał:

Ciężko się połapać ile się zużywa  aktualnie😅 około 2tys kWh. Zapłaciłem trochę więcej  za pv ale jak coś się rypie to zaraz ktoś jest i nie ma problemu z wymianą części. U znajomych gwarancja do bramy. Albo juz firmy nie istnieją. Z drugiej strony licząc pv to i tak przy tych cenach za kWh to się opłaca bo coś się oszczedzi

Kurde kolega dobrze obeznany w mojej gospodarce widze😁

Ale co ma się psuć w instalacji poprawnie zrobionej?? A jeżeli przez pół roku juz miałeś naprawy "gwarancyjne"  bo na to wychodzi jeżeli jesteś w stanie stwierdzić działanie napraw gwarancyjnych oraz wymianę części to oznacza że instalacja jest krótko mówiąc do du#y

Opublikowano

Zacinał się "strażak" i trzeba było go trzonkiem poczęstować. Dlatego byl wymieniany ale przez to wiem że działają sprawnie. Wiadomo ja pechowy, koles stwierdził że pierwszy taki przypadek

Opublikowano
9 godzin temu, Domiś10 napisał:

Nigdy nie opłacało się pchać do sieci energii zawsze bardziej było opłacalne spożytkować ją na własne potrzeby 

Tak mówisz?

A wiesz że za energię wepchnięta w sieć płacili mi 70 gr a za pobrana w pierwszej taryfie płaciłem około 56 gr a w drugiej około 36 gr

Opublikowano
2 minuty temu, Pablo16 napisał:

Tak mówisz?

A wiesz że za energię wepchnięta w sieć płacili mi 70 gr a za pobrana w pierwszej taryfie płaciłem około 56 gr a w drugiej około 36 gr

Przecież maksymalnie z konta można wybrać 20%  po roku z tego co zostało 

A opłaty stałe trzeba pokrywać z własnej kieszeni a opłaty to blisko 50% kosztu energii  więc gdzie ta opłacalność 🤣

Opublikowano

Moja instalacja pracuję od września więc na mój rozum opłacało mi się zbierać sobie jak najwięcej zapasu.

Zresztą nie mam czasu na kłótnie z Tobą. Niech każdy robi jak uważa 

Opublikowano
50 minut temu, Pablo16 napisał:

Moja instalacja pracuję od września więc na mój rozum opłacało mi się zbierać sobie jak najwięcej zapasu.

Zresztą nie mam czasu na kłótnie z Tobą. Niech każdy robi jak uważa 

To co zużyjesz na bieżąco jest Twoje nie ponosisz kosztów przesyłu jak i akcyz więc to jest największa opłacalność niż pompowanie w sieć to jest net billing a nie net metering gdzie odbierasz kwh pomniejszone o 20% lub 30% zależnie od mocy nie płacąc nic za przesyły 

• Like 1
Opublikowano

Przeciez nie płaci się za przesył sprzedanej energi.

Co nie zmienia faktu że przy tych cenach za kWh teraz mniej się opłaca net biling. Teraz jest zagmatwane a jak wprowadza  godzinowe rozliczenie to już całkiem będzie ciężkie do przemyślenia. Myślę że magazyn energii z 50kwh by rozwiązał problem autoknsumpcji. Wiadomo wieczorny uduj ladnie ciągnie teraz z paneli ale poranny juz nie. Do tego można by później ustawić na wypychanie energi do sieci z magazynu kiedy będzie najdroższy prad.

Opublikowano
Dnia 14.07.2023 o 11:38, szymon09875 napisał:

Futtertrio lepiej niż gorzowska teraz 

A czy te futtertrio odbija na wiosnę? Czy po zebraniu na jesieni juz tylko plog?

Opublikowano
1 godzinę temu, ChiquitaB napisał:

Przeciez nie płaci się za przesył sprzedanej energi.

Co nie zmienia faktu że przy tych cenach za kWh teraz mniej się opłaca net biling. Teraz jest zagmatwane a jak wprowadza  godzinowe rozliczenie to już całkiem będzie ciężkie do przemyślenia. Myślę że magazyn energii z 50kwh by rozwiązał problem autoknsumpcji. Wiadomo wieczorny uduj ladnie ciągnie teraz z paneli ale poranny juz nie. Do tego można by później ustawić na wypychanie energi do sieci z magazynu kiedy będzie najdroższy prad.

Przecież nie pisałem że za wysłaną energię płaci opłaty przesyłowe  

Jeżeli pisał o robieniu zapasów to normalnym jest że oddawał do sieci poczym odbierał ponosząc koszty opłat przesyłowych oraz akcyz więc "to co zużyjesz na bieżąco jest twoje nie ponosisz kosztów przesyłu " 

Opublikowano
13 godzin temu, konradek88 napisał:

Aha, kuzyn posiał tydzień temu i liczy na 2 pokosy tego roku. A powiedz mi po zasiewie ile nawozu dawałeś i jakiego??? 

Tylko i wyłącznie gnojowica. Na wiosne jedynie rsmu dałem 150 litrów

Opublikowano
2 godziny temu, ThePerkins napisał:

Haha, a u mnie wczoraj taka ładna duża chmura z Warszawy szła i przede mną się rozpuściła.. 

@danielhaker, tam u Was widzę chyba ładnie dopaduje nie ?

2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Pisał niedawno że więcej drugiego pokosu jak pierwszego 😱

Więcej to nie, bo nawozu nie siałem 😃 Dokładnie tyle samo przyczep co pierwszego, po jednej przyczepie (sypanej sieczkarnią) z hektara

Nie ma może jakichś wielkich opadów, ale od połowy czerwca regularnie coś tam przechodzi, na bieżące potrzeby wegetacji wystarcza