Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ile około litrów idzie wyciągnąć od krowy dodając 2-3 kg gniecionego ziarna kukurydzy i uzupełniając je białkiem jeśli potrzeba? Zastanawiam się czy lepiej sprzedać czy przez krowy puścić, może lepiej bym wyszedł na tym 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Myjka z grzaniem, super sprawa. Nie ma porównania, ciepła woda i dużo lepiej syf odchodzi, mniej wody idzie i środki lepiej działają. 

Może ktoś podpowiedzieć worki odpylające do mieszalnika lepsze górne czy boczne? W stodole jest miejsce to mogą być i górne. Może ktoś użytkuje adraf 1000kg i 11kw śrutownik, waga elektroniczna 13500 netto. Tragedii chyba nie ma patrząc na używki 15sto letnie po 10k, raczej będzie nowy

Tylko górne bo nie bedziesz musiał z nich pyłu wybierać bo sam opadnie po mieleniu, w bocznych musisz co jakis czas wyjmować, boczne tylko do niskich pomieszczeń 

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

stary /młody blondyn 🤔 z której wsi

Nie wiem z której, po tablicach wnioskuję że Twój powiat xD Samochód chyba czarny SUV, gość wysoki, mniej więcej Twojego wieku. MFa nowego kupił w tym roku chyba 145KM. Do Komonia zajechał o przyczepę Pottingera pytać bo usługi za drogo kosztują

6 godzin temu, DANDYS napisał:

ale zachodu, postaw oborę nową 😄

Miejsca po horyzont, nie powiem że nie xD

4 godziny temu, konteno napisał:

koszulke na dokumenty  A4/A3 na wierzch albo zwykły w folie transparentno samoprzylepno okleić 

Tyy dobre. Faktycznie można by go nawet zalaminować 😆

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Tylko górne bo nie bedziesz musiał z nich pyłu wybierać bo sam opadnie po mieleniu, w bocznych musisz co jakis czas wyjmować, boczne tylko do niskich pomieszczeń 

Wagę masz elektroniczną? Drogie cholerstwo 1.5tys za byle gówno chińskie. Ciekawe ile to wytrzyma

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ChiquitaB napisał:

hds 6/14.

e to małe jak na 230V ale jak ukrop to i wydajność z ciśnieniem nie potrzebne

znajomy dziś figla mył to hyperin i ukrop , myjka ponad godzinę nie gasła jeśli chodzi o silnik a kocioł klikał ogniem co jakiś czas i tak z każdym sprzętem po jego sezonie

4 godziny temu, krzychu121 napisał:

Długo się zastanawiałam nad zakretarka udarową bo do tej pory pracowałem kluczem udarowym aż wkoncu kupiłem. Robotę robi konkretną a ręką tak nie odczuwa jak przy kluczu udarowym bo waży 1/4 tego co klucz 

do mniejszych śrub z nasadkami 1/4 też z powodzeniem zakrętarki zamiast klucza można używać

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, konteno napisał:

e to małe jak na 230V ale jak ukrop to i wydajność nie potrzebna

do mniejszych śrub z nasadkami 1/4 też z powodzeniem zakrętarki zamiast klucza można używać

Mam taką, już nie nową, Makitę, to nawet tylne koło od Zetora dała radę. Najpierw tylko ręcznie nakrętki ruszyłem 

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano

Chciałem na siłę ale mieli tylko taka do wypożyczenia. Chodziła pol dnia non stop praktycznie. Bo mycie paszowego, przepędow plus ściany w sumie od piachu co na wiosne wichury były a jeden mistrz dzień przed swoje ruchome piaski ruszył to obora jak byla czysta tak cala zawalona piachem. No i hala udojowa i mini poczekalnia. Do tego dzis sprzęty pomyje jak już stoi.

Znajomy z ccm miesza rzepakowa i soję, obcina pelnopocjowke i ma tania piekna pasze

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, konteno napisał:

Zdążyłem już spraktykowac. Nawet wkrety ciesielskie 8x300 jej nie straszne. Urządzenie warte swoich pieniędzy. I co najważniejsze nie trzeba tak dociskać przy wkręcaniu jak np wkrętarek 

Edytowane przez krzychu121
Opublikowano
danielhaker napisał:

3 godziny temu, slawek74 napisał: stary /młody blondyn 🤔 z której wsi Nie wiem z której, po tablicach wnioskuję że Twój powiat  Samochód chyba czarny SUV, gość wysoki, mniej więcej Twojego wieku. MFa nowego kupił w tym roku chyba 145KM. Do Komonia zajechał o przyczepę Pottingera pytać bo usługi za drogo kosztują

u nas nima nikt takich pierdusonów 🤭

Opublikowano
5 godzin temu, lolq1660 napisał:

posiada ktoś może scielarke do słomy? najlepiej taka zawieszaną na ładowarce bądź TUZ?

Chcesz kupić to stoi okazja w contraktusie kverneland za 60 netto nowa tylko rocznik 2015 ciagana z możliwością zawieszanej ramy mają tylko aby założyć  teraz nowe to ok 100k netto zagraniczne marki

Opublikowano

To jest efekt tego promowanego systemu bezuwięziowego. Niby zwierzęta zadowolone, tylko czy wszystkie? Nie wiem, czy z powodu 1k od sztuki warto w to iść, żeby oglądać podobne albo jeszcze gorsze obrazki

• Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, konteno napisał:

ty mnie nie pytaj , to u "bossa" u którego czasem pomagam , krowa w rui skacząca/ganiającą zacieloną może takie coś spowodować?

jasne, niestety 🤷‍♀️

Powodów może byc wiele, ale jak widać, ze jakas ja ganiała, lub mogla tez dostac w brzuch od innej.... to sie zdarza. A zwlaszcza w zatloczonej oborze.

Może miala bliźniaki i nie utrzymała🤷‍♀️ 

jak Leszwk pisze BVD to tez jakis czynnik możliwy, ale wtedy poronienia i inne objawy byloby widac w nasileniu

Opublikowano

budowa obory na 100szt w tych czasach, uderzać czy odpuścić czekam na Wasze opinie, obecnie mam 50szt dojnych w wolnostanowiskowej na płytkiej ściółce. Chcę przejść na ruszta + robot udojowy(takie założenia narazie)

• Thanks 1
Opublikowano

wyżywić to nie problem, ale zwiększenie do tego poziomu będzie powodowało już inne modernizacje a mi bardziej chodzi o zmniejszenie roboty fizycznej a najlepiej jakbym tylko zaglądał do nich czy żyją😅😉