Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a.ktos zaczal szczepic na te beztlenowce? albo robiliscie wymazy?

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Blisko musisz mieć łąki że tak im łatwo poszło. U nas 2 dni zwozili 47 ha w tym jeden dzień na 2 przyczepy a 2 dnia 3 i prawie cały dzień na przykrycie. Ale za 2 tygodnie przy dobrych wiatrach będzie można myśleć o 2 pokosie 

pomyśleć tak ale nie kosić 😀 3 to i owszem

Opublikowano
44 minuty temu, leszek1000 napisał:

Stawy ? . Zrób zdjęcie. Możliwe otarcia i zbiera się woda lub ropa. 

No mają lekkie otarcia

34 minuty temu, GrzesiekAgro napisał:

@damianzetor9540

Stoją na matach? Może beztlenowce , widziałem na starych matach co druga w oborze nawet uda miały młode krowy , wrzód na wrzodzie

Na słomie. 

Opublikowano
21 godzin temu, leszek1000 napisał:

Siał ktoś nutry home. Zastanawiam się jak to zebrać. Mam sieczkarnie dwurzędową i samozbierającą ale starą mengele 

Siałem, tylko nie licz , że urośnie tam gdzie qq nie bo to gówno prawda. Przyczepę i prasę sobie daruj bo szkoda sprzętu , sieczkarnią jak najbardziej. Miałem tego 3 bele to fajnie jadły krowy jak i młode, do czysta wyzbierane. 

Opublikowano

https://allegro.pl/oferta/termosil-przeciw-zagrzewaniu-kiszonki-propionowy-7019302824?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Przemysł+-+Rolnictwo&gclid=Cj0KCQjwoPL2BRDxARIsAEMm9y-fj8D2OIiSiaAu7DV3daCaGFRLkQbi2m9h22mvYBwZBKC7kkyaEXIaAoQFEALw_wcB

Stosował ktoś to lub coś podobnego? Kurła pryzma się skończyła i po przejściu na belki zaczęło się lekko grzać na stole. Wiadomo chodzi o niektóre co niby trochę pleśni na boku mają odrzuci się to niby ok nie zagrzane ale zainfekowane... 

Opublikowano

Stosowałem kiedyś coś takiego, skład podobny tylko  innej firmy, działało jako tako w maksymalnej w mniejszych nie. Frischalter z josery mogę polecić bo działa 

• Thanks 1
Opublikowano

Krowa ma problem ze stawami kolanowymi, oba wyglądają identycznie tzn. od zewnętrznej strony ma czerwone, okrągłe place wielkości monety 5zł z których zeszła sierść. Wyglądają jak otarcia, ale dziwne że na obu kolanach identyczne i pojawiły się jednocześnie. Krowa wychodzi na pastwisko, ale te kolana ma sztywne i chodzi jak na szczudłach. Posmarowałem je 2x dziegciem, ale efekt niezauważalny.

Da się jej jakoś pomóc?  

Opublikowano
7 godzin temu, vat napisał:

Krowa ma problem ze stawami kolanowymi, oba wyglądają identycznie tzn. od zewnętrznej strony ma czerwone, okrągłe place wielkości monety 5zł z których zeszła sierść. Wyglądają jak otarcia, ale dziwne że na obu kolanach identyczne i pojawiły się jednocześnie. Krowa wychodzi na pastwisko, ale te kolana ma sztywne i chodzi jak na szczudłach. Posmarowałem je 2x dziegciem, ale efekt niezauważalny.

Da się jej jakoś pomóc?  

po pierwsze to stawy skokowe a nie kolanowe. Kiedy zauważyłeś ta sztywność chodu?? jesli nie są spuchnięte a wytarte to znaczy tyle, że krowa bardzo dużo czasu leży, od kiedy jest taka sztywna?bo na pewno nie od wczoraj. Nie ma problemu w racicach?

Opublikowano

Słychajcie, mam problem z krową. Była 3 razy kryta 2 różnymi buhajami i nie udało się zacielić. W zeszłym roku po 5 nieudanych próbach było płukanie i za 6 razem zaskoczyło. Teraz znowu będzie płukanie, tylko nie wiem po ilu dniach od rui najlepiej je wykonać. I jeszcze jedna sprawa. Pewien gospodarz radzi, aby po płukaniu przeprowadzić inseminację, bo buhaje przenoszą różne paskudztwa i stąd te problemy. Prawda to, czy fałsz?

10 godzin temu, vat napisał:

Problemy z chodzeniem pojawiły się jakieś tydzień temu. Racice są OK

Też mam taki problem od dłuższego czasu. Krowa miała wrzód racicy. Trochę zaniedbałem i długo się męczyła przeciążając stawy, zanim wezwałem weta. Konsekwencją tego jest taki sztywny chód i problemy z przekroczeniem progów. Trochę poczytałem o tym w necie i nie ma szans na wyleczenie. Trzymam tylko do jesieni ze względu na dopłaty.

Opublikowano

Pytanko do osób robiących trawy przyczepa. Kolega mi dziś zebrał z 7ha łąk trawę. Zrobiłem pryzme, ujezdzilem ale nie przykryłem. Zaczęło padać. Będzie to miało jakiś negatywny wpływ na pryzme!? 

Opublikowano
plati napisał:

Pytanko do osób robiących trawy przyczepa. Kolega mi dziś zebrał z 7ha łąk trawę. Zrobiłem pryzme, ujezdzilem ale nie przykryłem. Zaczęło padać. Będzie to miało jakiś negatywny wpływ na pryzme!? 

dawałeś konserwant?

Opublikowano (edytowane)

Ile spadło deszczu? Narazie ledwo kropi. Słyszałem że niektórzy specjalnie wodę leja w pryzme 

Nie dawałem nic

Edytowane przez plati