Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy i Kolezanki. Jaki systen wg Was najlepszy? Zgarniaki i pel a podloga czy ruszta? Legowisko slomiano wapienne czy dobra mata, (promat czy cos) czy moze separat? Nie mowie o ekonomi tylko co najlepsze dla krowy?

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, dejmian90 napisał:

Czy jeśli u jałówki która miała ruje i niedzielę i została pokryta i dzisiaj pojawiła się krew to znaczy że nie załapała?

Krew jest zawsze. Dwie doby to jeszcze ujdzie. Czy nie załapała, dowiesz się za 18-19 dni, jak zacznie szaleć😁

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
57 minut temu, Konrad531 napisał:

Jakie koszta ?

Chyba jakieś 0,8% wartości maszyny netto. Coś około 900zł płaciłem. Z tym że wartość co roku maleje i koszt ubezpieczenia ma spadać. Od pożaru, kradzieży, wypadków, awarii też podobno. 

Opublikowano

Ja ze swojej strony mogę polecić materac slomiano wapienny. Rezerwuje się jeden dzień na 2/3 tygodnie i krowy mają wygodę po przejściu na nowy obiekt zapomnieliśmy co to zapalenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, dejmian90 napisał:

Czy jeśli u jałówki która miała ruje i niedzielę i została pokryta i dzisiaj pojawiła się krew to znaczy że nie załapała?

krwawienie to norma (choć nie u wszystkich sztuk), oznacza tylko tyle, ze doszło do owulacji, czyli uwolnienia komórki jajowej z pechęrzyka. To nie "okres" :)

54 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Rejestrowal ktoś bydlo w ostatnim czasie ? Jak to jest z tymi przelewami ? Płaci się za doręczenie czy też wydanie paszportu ?

oplata jest za.doręczenie 7,8zł, w jednym doreczeniu miesci sie maks 10 paszporrtów. 

1 godzinę temu, Kierownik napisał:

Koledzy i Kolezanki. Jaki systen wg Was najlepszy? Zgarniaki i pel a podloga czy ruszta? Legowisko slomiano wapienne czy dobra mata, (promat czy cos) czy moze separat? Nie mowie o ekonomi tylko co najlepsze dla krowy?

słomiano wapienne najlepsze dla krowy. My mamy maty w srodku z materacem piankowym i na to i tak idzie sieczka, problemy ze stawami choc sporadyczne są pomimo tego.

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

Paulino, Czyli za wydanie nic się nie płaci?( swoją drogą pamiętam, że chyba była opłata razem z wnioskiem o wydanie puli kolczyków) dla pewności jutro zadzwonię do biura i podzielę się info.

Za paszorty płacisz w momencie zlozenia wniosku o przydzieleniu puli numerów kolczyków. A za kolczyki placisz jak już masz przyznaną pulę i placisz firmie od kolczyków za produkcję ich. Jeśli juz masz kolczyki i rejestrujesz wg.nich cielęta to placisz tylko za przesyłkę ich do Ciebie (paszportów), bo za ich wydruk i nalepkę zaplaciłeś przy skladaniu wniosku o pulę numerów :)

Edytowane przez Paulina1985
Opublikowano
4 godziny temu, Kierownik napisał:

Moim zdaniem najlepszy był by materac słomiano wapienny i zgarniacze  bo znajomy zrobił to z rusztami i mu się zapychało . Byłem w sano gdzie krowy są na pełnej podłodze ze zgarniaczami i byłem pod wrażeniem czystości sztuk i stanu racic i stawów , jeżeli ruszta to tylko ecoflor firmy belgijskiej tyle , że cena przyprawia o zawrót głowy 650zł m2 netto .

Moim zdaniem najlepszy był by materac słomiano wapienny i zgarniacze  bo znajomy zrobił to z rusztami i mu się zapychało . Byłem w sano gdzie krowy są na pełnej podłodze ze zgarniaczami i byłem pod wrażeniem czystości sztuk i stanu racic i stawów , jeżeli ruszta to tylko ecoflor firmy belgijskiej tyle , że cena przyprawia o zawrót głowy 650zł m2 netto .

Opublikowano
Dnia 11.04.2020 o 20:53, przezuwaczka napisał:

Z treściwych tylko trochę śruty jęczmiennej czyli ile? 

Trcohę mniej niz kilogram na sztuke wychodzi. Jeszcze ok. 1,5 sojowej zapomnialam dodac.  Z wirusami czysto bo praktycznie nic nie dokupowane do stada, zrobilismy badania, bo wszedzie tgo jest tyle, ze chcialam sprawdzic. Kurs niestety narazie nie wchodzi w gre, ale zastanawiam sie nad wybieranie buhajow sama, ins sie wstepnie zgodzil, bo on w sumie chyba tylko shiuzem kryje, pod ocena nie jestem, wiec jakos nie zwracalam za bardzo uwagi na to czym kryjeymy. Moze macie sprawdzone jakies byki po ktorych jest dobra skutecznosc no i corki plodne?

Opublikowano
18 godzin temu, Paulina1985 napisał:

pod skorę najprostsze do podania 😁 ciekawe, zobacz jakis filmik :)

Ja jak zaczynalam pracę musiałam coś powtorzyc co lekarz zlecił domiesniowo w zad. Do dziś wspołczuję tej krowie 🤦‍♀️ igła się odbijała od zadu kilka razy 😂😂😂 

Czasem trzeba i lepiej zrobić to jak najlepiej :) lekarz powinien pokazać jeśli coś na powtorkę zostawia 🤷‍♀️

Ja to wole domięśniowo, wbijam igłe w zad i nie ma problemów Podskórnie trzeba uważać żeby nie za głęboko. Ost wet się zdziwił jak mu sam krew do badania zawiozłem że sam pobrałem. Kroplówki nie podawałem ale myślę że bym sobie z tym poradził

Opublikowano

Sam materiał mnie interesuje bo postawię sam 

1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Ja się uda w tym roku zrobić to napiszę ile wyszło. Ale u mnie idzie zaoszczędzić i  narazie dój w starej oborzę. 

Jaka stawiasz możesz pokazać 

Opublikowano

31m/15m coś takiego. Czekam za telefonem bo kupiłem z allegro i miał wadę fabryczną i jest na serwisie. Już pisałem na ceny mleka stronę wcześniej wszystko opisałem. Jest murarz który wie gdzie zaoszczędzić. 

Tylko projektant trochę namieszał, ale majter co musi to robi według projektu. Poniżej 300tyś musi być. Na 40szt lub 38szt jak będzie na środku przejście. 

Kuzyn ma koparki to tylko ropę leje. Mam słupy energetyczne które są wykorzystane przy starej ścianie( kiedyś za grosze kupione, a takie mocne że koparką musiał łupać żeby druty wystawały. 

Fundamenty nie były do końca zalewane, na resztę poszły bloczki bo taniej wyszło. Styropian cienki aby izolacja była. 

Może po niedzieli będzie telefon to zrobię zdjęcia. Chudziaka planujemy sami robić. Dwie betoniarki i jazda. U mnie problemem jest szambo nad którymi będą legowiska. Jednak majster ma pomysł, Zrobi dziurę, wstawi rurę plastikową do środka pręty i zaleję. Na tę szambo kratownica. Ruszt nie będzie ale będą 3 kratki którymi polecą ścieki do tego szamba. Legowiska będą ścielone słomą i wapnem. Jedną poidło podgrzewane i kilka normalnym  na lato. Dój będzie w starej oborzę, tam też będę sypał paszę. 

Opublikowano
3 godziny temu, Xawier napisał:

Ja to wole domięśniowo, wbijam igłe w zad i nie ma problemów Podskórnie trzeba uważać żeby nie za głęboko. Ost wet się zdziwił jak mu sam krew do badania zawiozłem że sam pobrałem. Kroplówki nie podawałem ale myślę że bym sobie z tym poradził

kroplówki łatwo się zapodaje w grube żyły pod brzuchem choć niektóre mają mizerne te żyły, szczególnie pierwiastki