Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile maksymalnie może zjeść krowa na 24h?
Drugie pytanie wczoraj u sztuki zauważyłem po rannym doju opuchniętą ćwiartkę , dziś druga sztuka ma też opuchniętą  mleko jest normalne nie ma zapalenia ma normalny kolor . Od czego to może być? Wapnujemy legowiska od 3 tygodni ( co tydzień w sobotę) może mieć wapno jakiś wpływ na to ?

@rolstudent pisałem z jakiś tydzień temu że tylko jedna pobydłowałą na 4 szt , ale nie odpisałeś może gdzieś Ci przemkneło w powiadomieniach. W czwartek pewnie będziemy badać usg zobaczymy co tam wyjdzie.

Opublikowano

@poziomka od wapna nic takiego się nie dzieje, jakbys sypał za duzo to strzyki bylyby podraznione i poparzone.

Opublikowano (edytowane)

@leszek1000 udoj był w piątek.  Jedna ma 600 druga 700ks Ale zrobimy test .

@Paulina1985 my wygospodarowalismy do rozsypywania szufelke od paszy , może za grubo się sypie. Niby się to przykrywa słoma ale wiadomo przegarniaja kopytami i zostaję puste legowisko. Czym wy rozsypujecie może da się cieniej. Podrażnienia też się zaczynają delikatne , co robić? Zaczęliśmy smarować masciami. Tata mówi naczytasz się w tym Internecie a to trzeba mieć swoje zdanie , może raz na miesiąc tylko wapnowac. Eh denerwuje się wiadomo ,bo jak się coś dzieje a niby ma to pomagać a szkodzi to nie jest kolorowo . Pewnie coś źle robimy 

@rolstudent tylko ze @Paulina1985  kiedyś pisała że jak są mało widoczne jajniki to na nic zdadzą się hormony. Mam nadzieję że dzieki temu rzepakowi i witaminom które tam dosypujemy w ilości 80g to jajniki będą bo zakładam że są słabe, ale gdybac można okaże się co pokażą badania. Mieliśmy już tak po ustawieniu hormonami, że nie był o widać rui i krylismy minęło trzy tygodnie i sztuka powtarza i ma widoczna ruje.@Paulina1985

Edytowane przez poziomka
Opublikowano

Tacie nie chodzi o pieniądze tylko o to że miało pomoc a w tej chwili pojawiły się opuchniecia wymion i te przyparzone strzyk wszystko się skumulowalo i myśli że to wszystko przez to wapno. My dajemy same wapno bez żadnej kredy. Co to jest ten dezosan ?   

Opublikowano

Dezosan się nie wypie z wapnem bo się 'dezaktywują' na dezosanie chyba jest napisane żeby nie stosować z wapnem. Ja u cieląt sypie dezosanem a pod krowy wapno ale tak raz na 3-4 tygodnie

Opublikowano

Dezosan wigor to chyba pełna nazwa środek do suchej dezynfekcji są też z lnb i inne koszt to około 30zetów za 10kg ale jego na sporo starcza i nie kombinuje z wapnem i nie boję się że cos nie pyknie tylko uważaj bo jest też środek zagramaniczny tylko cena też jak w ojro

Opublikowano

Sypiemy wapnem 2 razy w tygodniu, pracownik sypie ręką w rękawicy, nie są to jakieś wielkie ilości, raczej popruszenie, z szyfli pewnie za duzo sypiesz. Na zmianę z opryskiem Rapicidem raz w tygodniu w nocy. Z niczym nie mieszamy wapna. Na to wapno idzie sieczka i tyle.

Co do tych jajnikow to niestety tak jest, że z afunkcjyjnego ciezko będzie uzyskać pęcherzyk i owulację nawet na hormonach. Czasem nawet jest i tak, ze jest ruja, jest śluz, a potem lekarz mi mowi, ze nawet nie bylo szansy na zaplodnienie, bo pęcherzyk jak ziarno grochu 😒 

@poziomka a dawales te witaminy Ad3e??

Opublikowano
Dnia 24.06.2019 o 06:55, slawek74 napisał:

Daniel miałem i ja kiedyś korzonki przykra sprawa jak rano nie można zejść z łóżka i schodzi się tyłem jak z drzewa 😃 a plastry rozgrzewające stosowałeś ?

Pytałem wczoraj i kategorycznie zabroniła, że efekt będzie przeciwny do zamierzonego. Bardziej maści chłodzące. Jest podejrzenie dyskopatii, ale ogólnie wszystko będzie wiadomo po RTG

Opublikowano

ja daję normalne budowlane od listopada, nie ma żadnych opuchnięć od wapna. Teraz jest sezon na zapalenia wymion , temp 35+ swoje robi. To się daje 2 razy w tygodniu ok 50 -100 gram pod krowę, jak walicie 0,5 kg to czego to się spodziewać. Zapach powietrza po godzinie , bezcenne, nawet czuć "zapach" krówek przy dojeniu a nie odór amoniaku. Przy stresie cieplnym nie przesadzać z białkiem,

Opublikowano
12 godzin temu, poziomka napisał:

Tata mówi naczytasz się w tym Internecie a to trzeba mieć swoje zdanie ,@Paulina1985

Mądry tatuś... a koleżankę przepraszam, nie dałem rady  usunąć nicku... może to jakaś opatrzność. :D