Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mówicie, jakby każdej innej pracy nie mogła zakończyć jakaś choroba. Zawsze fizyczna praca wymaga lepszej kondycji, ale wielu tzw "ciepła posadka" doprowadza do nerwic, uzależnień i rozbicia rodziny. Nie tylko w krowy wwala się grubą kasę. Każda własna działalność tego wymaga. Pracując u kogoś rzadko masz satysfakcję, czy się rozwijasz. Pracując u siebie, inwestujesz ponosząc ryzyko, albo za****alasz widłami😈

• Like 2
Opublikowano
Dnia 19.08.2018 o 09:35, przezuwaczka napisał:

Radzę w kraju szukać, bo przez suszę ruchu nie ma i można tanio fajne sztuki kupić.

Z tego co patrzę na olxie, to chyba ceny  są podobne  jak wcześniej.

Opublikowano

Tylko że tu nie ma odpoczynku, weekendu, święta, urlopu. A i na co dzień nie pracuje się tylko po 8-10 godzin, ale więcej. Gdzie indziej znajdziesz pomocnika, a do obory... I za 4 tys bym nikogo nie znalazł. Kiedyś liczyłem że wypracowuje  3 urzędnicze etaty w ciągu roku przeliczając godziny. Głupota

Opublikowano

No niestety jestes sobie panem, ale masz wszystko na głowie. W pracy odwalasz swoje i w doopie czy coś się popsuło czy kredyt czy co, ale zawsze będziesz na kogoś zapieprzac. Ja bym tak nie mógł dlatego nawet nie rozglądam się za pracą, a od razu trzeba  ogarniać swój interes. 

Z tym pomocnikiem to trafiłeś, pół Podlasia zjeździłem, odwiedziłem bądź obdzwoniłem  wszystkich znajomych i rodzinę. Jak nie trunkowy to weekendy wolne, jak jeden krzyczy 4tys to drugi znowu zrobi ci wszystko aby tylko nie dojenie. Do krów znaleźć porządnego pracownika to cud. A najlepiej to oddaj mu pół wypłaty i kwaterę all inclusive. ☺️ 

Opublikowano
Z tym panem bym nie przesadzał, bo sprzedajesz byka, mleko czy zboże to zawsze robi się na jakiegoś prezesa lub handlarza. Rolnik ma najbardziej przewalone życie bo prezesom fundują wakacje, urlopy mają, świątki, piątki i niedzielę, a rolnik się babrać w gnoju musi a i tak doceniany nigdy nie jest.
  • Thanks 1
Opublikowano

Dajcie spokój z tymi etatami ,ja już mam dośc tej roboty kurna z tym cwaniaczkami stawka 9.6zł dla lakiernika na ręke albo teraz w ochronie 10.6zł.I tylko umowa zlecenie a jak chcesz zwykłą umowę o pracę to w życiu jej nie dostaniesz.Egzemplarz tej ich śmiesznej umowy wysyłają mi  już 2 miesiąc kasy za lipiec jeszcze nie dostałem kierownik to głąb który nic nie umie i odkąd pracuje na obiekcie widziałem go raz że 3 minuty,pracujesz po 12 godzin ,nocami.Dajcie spokój żebym miał że 50-70 ha ziemi to dawno bym pierdzielnął te ich etaty.Tylko się człowiek nadenerwuje .

Opublikowano

@Gospodar55 mam to samo prawie , przygłupy nad głową na stanowiskach kierowniczych , praca fizyczna na 3 zmiany  w smrodzie hałasie i kurzu , człowiek wiecznie rozkojarzony, zmęczony, obolały itp , juz 3 razy przez to dzwona miałem, niby umowa o prace jest ale 11 brutto to tak naprawde dalej cały chooj na dłoń, 

a samopoczucie takie że poza robotą to z domu nie chce się wychodzić w innych sprawach , najchętniej to by dobrze tą robote odespał ale czasem nie ma kiedy i się odechciewa cokolwiek w domu robić czy nawet ruszyć tyłka jakiekolwiek sprawy załatwiać bo jutro znów trzeba sie męczyć 

5 godzin temu, kris91 napisał:

... a rolnik się babrać w gnoju musi a i tak doceniany nigdy nie jest.

jak nie jest? dobrym słowem na dożynkach ale to żadna satysfakcja

6 godzin temu, pedro2 napisał:

W pracy odwalasz swoje i w doopie czy coś się popsuło czy kredyt czy co, ale zawsze będziesz na kogoś zapieprzac.

niby w doopie dopóki samemu prze roztargnienie pospiech itp nie spieprzysz czegoś , z "nie martwieniem się " o kredyt też bym polemizowal bo miastowe ponabierają te hipotetyczne kredyty na chałupy , przez pół życia spłacają niemal 2x wiecej niż wzieli a w międzyczasie chałupa straciła o połowe na wartości i 4x w plecy , i jeszcze dobrze jak w międzyczasie nie dojdzie do rozwodu itp 

1 godzinę temu, radekz200 napisał:

...a przy krowach mozesz w poludnie z godzinke polezec

chyba tylko zimą lub kiedy deszcz pada

Opublikowano

Jak z pianki PU wypełnienie to spokojnie wystarczy. Dla styropianu już 10 cm trzeba. 

Opublikowano
22 godziny temu, kris91 napisał:

Z tym panem bym nie przesadzał, bo sprzedajesz byka, mleko czy zboże to zawsze robi się na jakiegoś prezesa lub handlarza. Rolnik ma najbardziej przewalone życie bo prezesom fundują wakacje, urlopy mają, świątki, piątki i niedzielę, a rolnik się babrać w gnoju musi a i tak doceniany nigdy nie jest.

Trzeba być wybitnie inteligętny, cwany, umieć ludzi wykorzystywać i mieć farta, żeby być tym prezesem. Osobiście im nie zazdroszczę. Może dorabiają się moim kosztem i niech tak będzie. Ja mam dobry sen i czyste sumienie. Daje z siebie wszystko i ludzie to doceniają. Reszta niech się w d**ę pocałuje. Każdy odpowiada za swoje wybory. 

Dnia 20.08.2018 o 16:14, Primula94 napisał:

Z tego co patrzę na olxie, to chyba ceny  są podobne  jak wcześniej.

Ale ruchu nie ma i jak ktoś chce sprzedać, to taniej sprzedaje.

Rejestrowałam mojego wcześniaka po 19miesięcznej matce. Po 20 mies idzie normalnie. Tu musiałam wyjaśnienie o przedwczesnym porodzie produkować, ale wyszło ok.

Opublikowano
13 godzin temu, pedro2 napisał:

Jak zasuszyc krowę 15-20L dziennie bez antybiotyku? Warto się bawić? Chciałbym kilka trochę podtuczyc, paszy full i cena bez szału. 

Przykruć żarcie na pare dni i rzadziej dój, żeby uciskiem w wymieniu dać organizmowi sygnał. Zejdzie do 10 l dziennie, to przestań doić. Mleko się wchłonie to zacznij lepiej żywić.

Dzisiaj ważenie kontrolne wcześniakowi zrobiłam. W 14 dniu życia 29 kilo waży. Przybrał 7 kg, czyli 0,5 kg dziennie na 5 l mleka średnio. Ładnie chrupie także musli i pije wodę, więc problem niedojrzałości już za nami. Matka też rusza z laktacją i je co raz lepiej. Wet mi nie uwierzył, że to wcześniak. Podobno takie rzadko przeżywają.

Opublikowano

Witam. Ile mogą być warte jalowki, jedna wcielenie 4.12,pokryta Hf, 50% SM, matka ponad 12 tys wydajności na 305 dni, druga 75% SM, termin na 24.12, matka wydajność coś koło 9,5 tys na 305 dni 

Opublikowano

Tak, wszystkie karty, świadectwa krycia itd są. Kurcze, myslelem że z 6 za sztukę wezmę. No nic, wystawię za 6200, może ktoś chętny Sue znajdzie. Jakby ktoś chciał to za 5,5 za sztukę oddam

Opublikowano

pedro2 napisał:

A jednak Sano się ukorzył i zapłacił haracz dla mlekpolu ☺️

faktycznie 😂 a jeszcze rok temu ich przedstawiciel namawiał mnie na ich pasze ale się nie ugiołem 😜 w sumie mnie z ich linii produktów interesuje tylko vitallmusli dla cieląt. ale coś skromna ta ich lista 😂

Opublikowano

kto to w fendzie 722 z rozsiewaczem sulky pomykał sobie na kleberga w białym któregoś dnia  w tym tygodniu kwadrans przed 6 rano ?