Skocz do zawartości

Polecane posty

Vincero    0

Witam
Nie wiem czy w dobrym miejscu dodaje temat ale mam problem z wspomaganiem w moim Zetorze 7211

Otóż od pewnego czasu zapalam ciągnik a koła samoczynnie same się zakręcają w lewo .. po chwili działa wspomaganie odkręcę i działa wszystko lecz za jakiś czas znowu nie mogę w prawo ciężko idzie kierownica ..

z tym problemem zajrzałem do filtra ewidentnie do wymiany olej brudny i lekkie drobinki metali widzę pływają , dodam jeszcze że było go stanowczo za mało ... mam zamiar wlać nowy olej dokładnie Boxol 26 czytałem że może być lecz nie wiem jak z całego układu pozbyć się starego oleju ... ?

Jak ktoś miał podobne problemy i wie jak szybko i skutecznie naprawić ten problem proszę o pomoc .
A może jakiś inny wlać ? jaki używacie ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Vincero    0

tomas318 .

Tak jak widzę oryginalne rozwiązanie pompa orbitrol i siłownik .... 

Xerkses

A jak to zrobić ? mogła by być to przyczyną takiego zachowania ? Ja w tych sprawach zielony trochę pierwszy ciągnik z wspomaganiem uczę się :P więc proszę o cierpliwość w tłumaczeniu :) .. Tam jest taki pierścień na siłowniku tym ? Tak sam z siebie mógł się rozkręcić ? 
Powiedzcie jaki macie zalany olej do wspomagania "Boxol 26" nadaje się ? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sadek9    32
A napewno masz orbitrol pod kierownicą? a nie te głupie serwo jak masz silownik to jeden koniec masz do ramy a na drugim jest taki zawór i później łączy się to z przekładnią pod kierownicą? jeśli tak to nie jest orbitrol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sadek9    32
A i ztego co pamiętam to nasz przez 28 lat zawsze miał coś nie halo ze wspomaganiem właśnie to skrecanie trzebabylo regulować aż zalozylismy orbitrol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Vincero    0

sadek9

Kurde Prawdę mówisz ! ... nie mam orbitrola zwykłe seryjne wspomaganie ...  czyli układ z cylindrem i wbudowanym rozdzielaczem jak to ładnie pisze ...
widzę że miałeś styczność z tym ... wiesz jak to regulować ?? nie mogę zaleście jak to wyregulować .. chyba że zniknie problem po wymianie oleju i filtra bo wszystko grało ładnie mam go rok i nie było problemu. 

Wymienię jutro olej i filtr zobaczę jak to chodzi ... 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Vincero    0

" Xerkses " Dzięki za wskazówki Pomogły ! :D 
Chociaż nie wiem czy to od tego ale lekko wkręciłem i jest teraz ok ... przy okazji wymieniłem filtr i płyn cały ..
zapalam i jest ok kierownica stoi w miejscu lecz teraz dziwna sytuacja w lewo jak kręcę na wolnych obrotach to lekko idzie ale w prawo praktycznie jak bez wspomagania ... jak podkręcę obroty silnika na " robocze " to jest ok i w lewo i w prawo ... 
Czy miał ktoś coś podobnego ?    Co to może być ?

Nie widzi mi się gazować ciągnikiem w miejscu jak będę manewrował na podwórku ..
 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez mixxion_agro
      Mam problem z zetorkiem, jest po regeneracji pompy wtryskowej, a pare obrotów musi zrobić żeby odpalił, poza tym troche dymi, wtryski są ok, w okolicach filtra słychac takrze fukanie. Może wiecie co jest przyczyną tych objawów? Za pomoc dziękuje 😊
    • Przez wojtek4321
      Witam wszystkich proszę o pomoc.posiadam Zetora 10540 i rozwaliłem przy nim dach nie da się naprawić problem polega na tym że nie mogę nigdzie dostać takiego dachu może ktoś ma taki dach na sprzedaż lub wie kto ma lub ma jakieś informacje gdzie mogę dostać taki dach . (Może wie ktoś czy udało by się założyć od forterry w ostateczności gdzyz ten mój jest tak uszkodzony że leje się do srodka podczas deszczu )
    • Przez lexiflexi
      Witam  Jak odpalę zetora 7245 nawet teraz w lecie dość mocno kopci na początku na biało- niebiesko. Chwilę potem jak wejdę na obroty powyżej 1200 wogóle nie ma dymu ... Ciągnik nawet dobrze pali tylko jakby dziwnie chodził na początku , nawet raz na jakiś czas złapie jakby na 3 gary a po upływie kulkunastu sekund problem jest z głowy ... Oleju nie ubywa z niego na dużych obrotach czy też na małych w robocie nie pokazuje żadnego dymu... Dziwne jest to bo nawet 60 dymu po odpaleniu mi nie pokazuje a zetor kopci ... pomożecie ?
    • Przez Krycho533
      Zapraszam do oglądania  
    • Przez Vroobel
      Witam!
      W końcu po wielu trudach udało się przerobić wspomaganie w Zetorze 8045 na orbitrol, problem w tym że dużej różnicy w kierowaniu nie ma, jeszcze dodatkowo kierownica zmienia swoje położenie w czasie jazdy, a jak się skręci maksymalnie to z oporem ale daję się dalej krecić, zastanawiam się czy ten typ tak ma, że dopiero od 2000 obr bardzo lekko się kręci, podejrzewam, że orbitrol przepuszcza i jest zbyt wysoko ustawiony zawór przelewowy w orbitrolu, pompę wymieniałem z 2 lata temu. Też u was działają te wspomagania ? czy mi się trafił lipny orbitrol. 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.