Skocz do zawartości

Polecane posty

wojtek8244    5

Witam,

Posiadam ciągnik Renault 551 (nowy zakup) i piszę na forum do posiadaczy tego ciągnika, bo mam problem. Gdzie jest w tym ciągniku włączanie świecy płomieniowej? Robi się zimno i przydałoby się trochę podgrzać, z tego co mi się wydaje to włączanie jej jest w stacyjce, ale nie jestem pewny dlatego pytam. Sprawdzone było multimetrem i nie ma napięcia na świecy, sprawdzenie świecy czy jest dobra to żaden problem bo na pewno jest dobra, tylko potrzebuje informacji gdzie jest włączanie jej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4997

Świecę płomieniową podgrzewa się stacyjką - pozycja skrajna w prawo, bez wciskania kluczyka.

  • Thanks 2

"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

wojtek8244    5

AlaCapone tak myślałem, teraz kwestia dlaczego nie ma napięcia na świecy, w weekend będę miał więcej czasu to wszystko sprawdzę, brat jest elektronikiem to damy radę :D ale i tak to żadna filozofia.

Dzięki za zainteresowanie i wskazówki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Elektryk    74

Leć po przewodzie, aż znajdziesz skąd prąd idzie. Powinien być jakiś przekaźnik lub moduł. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale w Aresie moduł jest obok akumulatora i poza sygnałem ze stacyjki idzie też przewód do alternatora, prawdopodobnie rozłączanie po odpaleniu. W moim przypadku odczepił się przewód od alternatora i nie było napięcia na świecy. Może Ci to w czymś pomoże.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4997

Nie ma żadnych modułów, przekaźników, komórek, tabletów, komputerów, ani laptopów.
Przeczytaj temat: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/88658-renault-95-14-problem-z-odpaleniem-pilne/?page=2
Tam w moim poście z 2 lutego znajdziesz odpowiedź. Jeśli będziesz miał jeszcze problemy pisz.

  • Like 2

"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Elektryk    74

Ali, nie spinaj się tak. :) Swoją drogą to średnio udany pomysł z zasilaniem świecy bezpośredio przez stacyjkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
AlaCapone    4997

Jeśli nie masz pojęcia "Elektryku" to nie pisz nic i nie wprowadzaj w błąd ludzi potrzebujących pomocy.

  • Like 1
  • Thanks 1

"Nie dyskutuj z głupszym, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona swoim doświadczeniem!" - ciągle muszę o tym pamiętać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojtek8244    5

Sądzę że jest gdzieś obwód przerwany i dlatego nie działa. AlaCapone dzięki za zdjęcie stacyjki, na pewno dużo pomoże w znalezieniu przyczyny braku grzania, zrobię to na weekendzie bo niestety tutaj jest czas potrzebny do postawienia diagnozy i naprawy.

Edytowano przez wojtek8244

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez potok
      kupię skrzynię biegów do kombajnu bizon sampo w stanie bdb tel. 539062085.
    • Przez Alicjaszymanska
      Witam, pacjent zetor 12045. Nie odpala.
      Objawy sa takie: dwa tygodnie temu wracal do domu i nagle tracil moc. Zjechano nim na pobocze. I nie dalo sie go odpalic.
      Wyglada to tak:
      Rozrusznik kręci pompa paliwo podaje do wtryskow te klamki na gorze sie poruszaja tak jak powinny. Ale nie ma tego momenty jakby to nazwac odpalenia. Dym leci siwy/czarny.
      Przyprowadzilismy drugi ciagnik zeby go zacholowal do domu. W domu mąż, ktory ten ciagnik zna dosc dobrze zaczal go sprawdzac. 
      Oddal pompe do sprawdzenia-popma dobra. Poznie przedmuchal rurki wymienil filtry. Dalej nic. Zajelismy sie wtryskami. Wymienione tylko koncowki reszta wtrysku dobra. Zamontowalismy-dalej nic. Szlismy dalej-Glowica- oddana do regeneracji. W między czasie maż przejrzal rozrząd, pierscienie-ktore byly wymieniane 3 miesiace temu. Wyglada wszystko ok. Wał też nie nosi oznak zniszczenia. W oleju nie bylo żadnych metalowych opiłkòw.
      Przyszla glowica. Zalozona. Objawy dalej takir same jakbysmy nic z nim nie robili
      Pierwszy raz widze ze moj maz jest bezsilny i nie wie co sie dzieje. 
      Myslalan ze ktos "zyczliwy" nam czegos do paliwa dodal ale po calej diagniozie to odpada.
      Jezeli ktoś z państwa ma jakiej pomysly/spotkał sie z takim problemem bardzi prosze o informację.
      serdecznie pozdrawiam 
    • Przez MarcinKa
      Witam,idzie na sprzedaż nasza zmodyfikowana 60-tka.
      Poprzedniego roku w sumie dobrze ,że jeszcze była bo park maszynowy nie do końca pasował do nowego ciągnika,jeszcze trochę popracowała.Teraz już są maszyny do nowego a pielęgnację zrobi najmniejszy na podwórku.Czas sprzedać.
      Tak więc:
      -silnik zetor 4 cyl 7011,powiedziałbym żyleta,ma moc bardzo dobrze pali ,olej mu nie smakuje  i co najważniejsze ,naprawdę nie wiem dlaczego wszyscy psioczą ,że dużo palą ,ja byłem mile zaskoczony spalaniem a chodził i w obrotowym pługu jak i a aktywnym agregacie.Oliwa 15W40.
      -napęd przedni na oponach 11.5-15.3 Mitas(tak chcieliśmy,przód nie "wyrczy" do góry tylko ładnie opada maska na dół)Opony nie starte nic,oczywiście nie popękane itp.Aha tylne też można powiedzieć nowe.
      Napęd załączany dźwignią z boku.Napędy są zgrane bardzo dobrze,wg wyliczeń przód ok 5% jak dobrze pamiętam szybciej idzie Po pracy w polu z napędem kilka wysprzęgleń bądź przejazd do tyłu i lekko się odłącza.Zero wycieków. Oczywiście wspomaganie jest. Dla wymagających jest orbitrol Danfossa nie turcja czy china.Kupowałem nowy.Siłownik też nowy brałem.
      -biegi są "w podłodze" ja tak wolałem niż wajcha w desce.Sprzęgło zakładane było podczas montażu silnika nowe i jest zetorowskie.
      -mała modyfikacja blokady mostu,już nie trzeba deptać na ten "pedalik" piętą jak głupi aż oczy wyłażą
      -podnośnik jest na "tip-top" maszyna podniesiona nie opada nic,a za sprawą mocniejszej(wydajniejszej) pompy na wolnych obrotach podnosi bardzo szybko,haki cbm są.W skrzyni Hipol 6 tak więc nie ma bidy jak już.
      Elektryka działa,wskaźniki chodzą mtg się nabijają choć już któryś tam zegar jest z kolei....taki urok ich chyba.
      Aha ,jedyne co pasowałoby zrobić to odświeżenie lakieru trochę maska przyblakła a na błotnikach zrobiłem zaprawki bo w paru miejscach lakier odszedł.Ale spokojnie nie ma tragedii ani bąbli rdzy.
      Ciągnik jest u nas dobre kilkanaście lat ,nie jest miną. 
      Ogłoszenie póki co jest tylko tutaj,nie wystawiłem jeszcze na znanych portalach.Zdjęcia wysyłam na mail ale muszę zrobić aktualne.Decyzyjną osobą jest mój ojciec i to do Niego dam tel.
      Mała uwaga,nie jesteśmy serwisem i nie udzielamy informacji 24h jak dobrać przedni napęd żeby było dobrze robić ,więc proszę o telef konkretnie w sprawie a nie infolinia.
      W miarę możliwości i czasu odpowiem na PW jakby ktoś pisał.
      Aha,najważniejsze cena myślę że okolice 27tyś.  Handlarzykom za 1/4 ceny dziękuję.  Nabijaczom postów w temacie również.
      Tel : 601 892 pięć dwa siedem. Smsów ojciec nie odbiera
       
                            
       
       
    • Przez Mateusz1q
      Witam, po rozgrzniu oleju spomaganie działa bardzo słabo, jednoczesnie podnośnik działa bez zarzutów. Czy to wina pompy? na wspomaganie jest osobna sekcja?
    • Przez Robercik701
      Witam. Wiem ze temat dotyczacy agregatu uprawowo siewnego do Zetora 7011 sie powtarza ale na dzien dzisiejszy nic niema napisane na ten tema a wszystko zmienia sie jak w kalejdoskopie. Mam na uwadze taki zakup agregat 2.5 m bierny(Janpol lub jaki od rzemieslnika) plus amazone d7 2.5m. Co sadzisie o tym moze ktos ma cos podobnego imi pomoze w wyborze?Czy jest sens na zakup takiego zestawu?
×