Skocz do zawartości
tomaszs88

Nowy zakład mięsny...2000szt przez 24h poszukuje producentów trzody chlewnej

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
NOWY
tomaszs88    3

Słyszeliście może o nowej ''rzeźni'' chyba gdzieś w okolicy Radomia...chyba tamte strony nie pamietam juz...eeech_ jakiś Włoch jest właścicielem i podobno mają tam ubijać 2000 sztuk na dobę i ma rynki zbytu we Włoszech, na Wschodzie i poszukuje producentów... Posiada ktoś więcej informacji? Słyszałem też że najważniejsi ludzie z takich jak np. Sokołów Podlaski po odchodzili do niego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lukasz1987    57

Kolego jeśli nawet bu to Włoch kupił to nie zabijał by trzody w Polsce która miała by być sprzedana we Włoszech tylko by ją tam przewiózł i tam zabił bo by było to dla niego bardziej opłacalne. Włochy mają system zapór celnych co do przywozu mięsa i półtusz i dla tego przywożone są tam żywe zwierzęta. Jeśli chodzi na wschód to pewnie w RP by je bili.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

keroms77    1

Nowy zakład powstał w Kutnie, jego koszt to ok 30 mln euro, będzie zatrudniał ok 600 pracowników (część przeszła ze Starachowic), Zakład jest własnością włoskiego potentata firmy Bresaole Pini. Swoją moc przerobową określają na około 6000 - 8000 tysięcy sztuk dziennie. Na początek chcą płacić po ok 20 gr za kilogram więcej od konkurencji, więc cena na rynku drgnie. To są potwierdzone informacje, a teraz trochę plotek. rozmawiałem z kierownikiem ze Starachowic i ponoć w środowisku krążą plotki, że ten zakład ma kilkadziesiąt % tuczników do uboju ściągać z zagranicy. Nie wiem czy to prawda, ale wcale za bardzo bym się nie ździwił. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszs88    3

I na pewno będzie tak jak mówisz...małe zakłady nie przetrwają...

 

Nie tyle nie przetrwają co będą mieć ciężko...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    100

1. ściągać będą zza granicy i u nas ubijać bo np wg mnie system kontroli co się dzieje z resztkami poubojowymi u nas leży i kwiczy a w państwach starej piętnastki pilnują tego lepiej (choć i tak da się to obejść).

2. jak dadzą wyższą cenę na pół roku naszym rolnikom to odbiją sobie to za rok czy dwa jak mniejsze ubojnie upadną lub handlarze podpiszą z Włochem umowy z których nie będzie tak łatwo zrezygnować.

3. ciekawe jak będzie z płatnościami? Nie żebym krakał ale jeżeli blisko siebie mam skup który płaci te 20gr mniej ale kasa max w 10 dni jest u mnie na koncie to nie wiem czy chciałoby mi się ryzykować przy tych kilku sztukach które mamy (odpuściłem sobie świnki na sprzedaż odkąd pracuje poza rolnictwem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxiben    14

No właśnie jak będą ściągać za granicy to po jaka cholerę my mamy płacić na fundusz promocji żywca wieprzowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maxi777    3

Panowie czytaliście wypowiedź prezesa tej ubojni w kwietniowym top agrar. Powiedział wyraźnie o ile dobrze pamiętam, że jak im tylko wystarczy towaru to tylko tuczniki nasze krajowe, a jak nie to się będą posiłkować z zagranicy. Mówił ze powysyłali do kilku większych producentów trzody zaproszenia do współpracy. Brat pracuje z sektorze mięsnym i parę ubojni już trzęsie spodniami. Jak będzie naprawdę czas pokaże, ale na zdjęciu ubojnia robi wrażenie. Pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez kopokop
      Witam mam taki pytanie jak myślicie przez ile czasu w Polsce  będzie jeszcze pomór świń.Proszę o  komentarze i wiele odpowiedzi.Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
    • Przez jan2130
      Witam pomuszcie co mam zrobic juz niemam sił az strach wejsc do szopy cholery obgryzaja sobie uszy i to tylko jeden skojec jest ich tam 50 juz prubowałem wszystkiego pryskałem je takim sprejem zapachowym zucałem i plastkowe butelki sypałem proszek na uspokojenie do pasz i nic :angry:
    • Przez Gospodar55
      Witam mam na oku 2 chlewnie do dzierżawy jedna 500 m2 a druga 1900m2 i mam pytanie jak wygląda kontrakt na świnie z różnych firm.Mogł by ktoś opisać jak to wygląda,ile dostajecie za sztuke i czy można wziąć kontrakt że oni dają paszę i weterynarza,jaki rodzaj podłoża czy można wziąc głęboką ściółke?
    • Przez keeway
      Witam kupie male prosieta w rozsądnej cenie woj maloposkie
       
    • Przez karolcia06063
      Witam.Mam problem, kupiłam knura hodowlanego,ale nie "sprawuje się".Hodowca nie zamierza go wymienić,co mogę zrobić.Czy ktoś coś wie,albo miał taki problem.
×