jaki jęczmień jary wybrać
Przez
krzysiekfarmer5, w Jęczmień
-
Podobna zawartość
-
Przez Miki7211
Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
-
Przez Rafal17
Witam kolegów i koleżanki pomożecie mi w doborze odmiany jęczmienia ozime go? Nigdy tego nie sialem ale w tym roku mam zamiar i potrzebuje porad. Trzeba mi odmianę na gleby słabsze. Napiszcie coś jeszcze o terminie siewu. Dzięki i pozdrawiam...
-
Przez Highlander54
Witam
W moim jęczmieniu jarym liście flagowe zrobiły się żółte. Nie na całości ,ale na co którejś roślinie . Co może być przyczyną? Niedobory,choroby?
-
Przez rafar91
Witam:) mam problem:/ tydzien temu(poniedzialek) opryskalem 4 ha jeczmienia jarego odmiany eunowa na chwasty. Uzylem Chwastoxu Turbo + Puma Uniwersal z tego wzgledu ze rok temu pojawil sie tam owies gluchy a w tym roku mialo byc pszenzyto ale wymarzlo. Gosciu zarowno w centrali jak i przedstawiciel handlowy Bayer mowil ze nie ma przeciwskazan by pryskac jeczmienia jarego puma. Ale juz w sobote pojawily sie przebarwienia na nim mozliwe ze nawet popazenie albo jakas choroba. Na opakowaniu pisalo ze moga pojawic sie przebarwienia. Pojechalem wraz z kilkoma roslinkami do centrali od srodkow och. ros. Gosciu stwierdzil ze to rynchsporioza. Polecil oprysk Artea plus odzyka oraz siarczan magnezu oraz mocznikiem. Mowil rowniez ze musze odczekac 10 dni od oprysku na chwasty. Wiec dopiero efekty moga byc pod koniec tygodnia.
Moje pytanie brzmi czy kogos z was spotkalo cos podobnego?
Co wtedy zrobiliscie? Jakie srodki zastosowaliscie?
Jest mozliwe ze 5 dni po oprysku na chwasty i pojawily sie choroby?
Czy to moze przypalenie od pumy?
Kwestia jest jeszcze taka ze pryskalem wieczorem gdy bylo 18C i pochmurno.
-
Przez kingway
Witam , mam pytanie w jęczmieniu jarym widzę jakieś robaszki podejrzewam , że jest to skrzypionka . I tutaj moje pytanie czym to zwalczyć , jakim środkiem ? Kiedy to zrobić , w jakiej fazie ? Bo znajomy mówił , żeby pryskać już , ale z tego co wiem to zboże musi się wykłosić a u mnie to jeszcze tego nie zrobiło .
-