Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Gumis32

Jak produkować siano-kiszonke??

Polecane posty

Gumis32    1

Ludziska mam takie dosyć banalne pytanie ale mysle że pomozecie w potrzebie :D

Nie wiem czy można ja produkować zaraz po skoszeniu łaki, czy dopiero po wyschnięciu trawy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Balzak    2

Naprawdę Banalne. ale powiem ci tyle ze lepiej by było po wyschnięciu, ale zrób jak uważasz.

 

 

Pozdrawiam Balzak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gumis32    1

Dzięki za uwage :D ale lepiej jest sprasować czy od razu na przyczepe??

Jeśli macie jakieś specjalne techniki do tej funkcji to piszcie bardzo sie przyda :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

robertbara    57
Jak produkować sieno-kiszone i jak ją produkować??
:D

 

Jak produkować i jak ją produkować :D Chłopie naucz się pisać!!!!!!!!!!!!!!!!

 

A tak do tematu to nie możesz od razu po skoszeniu tylko musi przeschnąć do około 50-60 %

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    529

sorki że się w trącam ale nie chce zakładać osobnego tematu.

 

Jutro będę ciąć koniczynę i część będę chciał zakisić. Czy można to zrobić bez dodatku kwasu mlekowego?? w tym co będę kisił jest trochę zboża (jęczmień i owies) oraz trochę trawy. Planuje to pociąć sieczkarnio i na pryzmę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
robertbara    57

Jasne że tak, tylko dokładnie ubij. Ja do balotów nie dodaje żadnych wynalazków, kwestia jest dokładnego ubicia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

dokąłdnie dokładnie ubić i przyryc folją.a na folie najlepsza ziemia ok10-15cm tak żeby po ujeżdżeniu juz sie nie uginało pod nogą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Arni    1
:D

 

 

A tak do tematu to nie możesz od razu po skoszeniu tylko musi przeschnąć do około 50-60 %

 

 

W 100% się z tobę zgadzam, takie świeżę za bardzo śmierdzą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gumis32    1

To musi być wysuszine w pewnym stopniu mówicie :/

a gdyby tak po skoszeniu od razu do silosa?

Jak wam sie to widzi??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piotrkram    0

Ja osobiście siano-kiszonki nie robie ale z tego co widzę to na wiosce to na silos wożą ubijają a zbierają to sieczkarnią lub wożą koszami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pioter    44

gdzies teraz czytałem że trawa osiąga 35%suchej masy gdy po wykręceniu w reku nie zostawia mokrego śladu z łodygi i liście jeszcze się nie przerywają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nowy1989    0

A co do bel sianokiszonki, lepiej jest owijać większą ilośćią sznurka czy mniejszą? Jak myślicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Można konserwować bezpośrednio skoszoną zielonkę z tym ze będą spore straty w postaci odpływającego pod ciśnieniem soku komórkowego oraz wyższy poziom kwasy masłowego a co za tym idzie niższa smakowitość paszy.

Natomiast plusem tego rozwiązania większa odporność na wtórną fermentacje po otwarciu pryzmy - pH będzie niższe niż w sianokiszonce.

Co do kiszonek z motylkowatych w czystym siewie to bez poprawienia stosunku cukrowo-białkowego ( czyli podniesienia zawartości cukrów łatwo rozpuszczalnych) nie uzyskasz dobrej kiszonki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Balzak    2

Więc takie różne praktyki i mieszanki kiszonki z sianokiszonki i innych wynalazków to można stosować jak ma sie paszowóz wtedy sie wszystko ładnie wymiesza i wychodzi porządna objętościówka

 

 

Pozdrawiam Balzak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
abuk14    1

Nie chcę zakładac nowego tematu. Chodzi mi o kiszonkę z kukurydzy.

W tym roku będe ją robił pierwszy raz i w związku z tym mam pytanie.

Po jakim czasie ową kiszonkę będzie można ''wybierac'' z silosu??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Balzak    2

Coś ok 3 tygodni. i będzie dobra znam ludzi którzy początku nawet nie okrywają tylko daj odrazu taka zielona a ta dalej i tak sie zakisi. a dużo posiałeś

 

Pozdrawiam Balzak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gumis32    1

@abuk14 nie musisz zakładać nowego tematu, bo kukurydze też zalicza się do kiszenia :D

więc nie ma takiej potrzeby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
abuk14    1
Najlepiej zadawać po 6 tygodniach :D

Wydaje mi się, że właśnie ty podałeś ''najtrafniejszą'' odpowiedź. Poza tym masz już w tym spore doświadczenie.

 

@abuk14 nie musisz zakładać nowego tematu, bo kukurydze też zalicza się do kiszenia :D

więc nie ma takiej potrzeby

Przecież właśnie pisałem, że nie będę zakladał nowego tematu, chociaż ten dotyczy siano-kiszonki.

 

Coś ok 3 tygodni. i będzie dobra znam ludzi którzy początku nawet nie okrywają tylko daj odrazu taka zielona a ta dalej i tak sie zakisi. a dużo posiałeś

 

Pozdrawiam Balzak

Posiałem 2,4 ha.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×