Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam, Mam do was małe pytanie... Wczoraj szczepiłem siewnik z Agregatem, I tu mam do was pytanie, Jak wyjąć przewody Hydrauliczne jak Hydro-pak jest podniesiony? Z Góry dzięki za odpowiedzi :( Jak temat już był to sorry... :(

Opublikowano

przygotować wiaderko , odkręcić końcówke i czekać aż olej z siłowników zleci :( ja tak samo robiłem przy tytanie :( tylko musisz sie liczyć z tym iż końcówka ma daleki zasięg lotu :(

Opublikowano

Dokładnie opadnie, no chyba, że się go podepsze bądź zablokuje w położeniu górnym (blokada powinna być w opcji). Tak czy tak zawory odcinające można zakupić i zamontować. :( Panowie ekologia :( jaki daleki zasięg końcówki :( no wiecie co. :(

Opublikowano

Kup zawór odcinający i załóż na wężu.

A tak wogóle to czy hydropak nie ma możliwości zablokowania w pozycji podniesionej??

Dokładnie tak, przynajmniej u Mnie w Agro-Maszu jest możliwość przetknięcia jakimś bolcem czy śrubą i zablokować siewnik na agregacie, i wtedy można spokojnie odjąć przewody :(

Opublikowano

"jaki daleki zasięg końcówki" już wyjaśniam jak rozwozilem obornik to otwierałem klape i pyjmowałem końcówke "na chama" i podpinalem od posówu , a jak już kończylem to musialem wziąść 2 klucze i odkrecić tą końcówke węża którą sie przyczepia do ciągnika :( ciśnienie było takie że końcówke mi wyje...o na ok. 20m :( jak już olej z siłowników ściekł to przykręcałem tą końcówke i do domu :(

Opublikowano

Eh ale macie pomysły z tym odkręcaniem węża hydr. pod ciśnieniem. Mi osobiście wydaje sie że najprościej będzie zrobić blokade samego siłownika , takie zabezpieczenie przed zsuwaniem sie może widziałeś takie jakby wyprofilowane blachy w krztałcie litery U nakładane na rozsuniety siłownik ( na targach rolniczych często maszyny maja pozakładane takie blokady żeby jakiegos chłopa nie przycisło :( :( ) ja mam podobne przy prasie nakłada sie na rozsuniety siłownik w ten sposób że góra opiera sie o sworzeń a dół o obudowe siłownika zabezpicza sie bolczykiem żeby tej blachy* nie wypchneło i można zwolnić ciśnienie siłownik troszke opadnie ciężar przejmie ta wyprofilowana blacha i bo problemie . Z jakiegoś dużego ceownika mozna łatwo coś takiego zrobić

Opublikowano

Dokładnie. :( Takie blokady nawet stosują w bizonach, podnosimy heder (zespół żniwny) i zabezpieczamy aby siłowniki w razie czego nie 'schowały się' i można śmiało się kłaść pod maszynę. Myślę, że jeśli orginalnie w opcji nie ma blokowania to można byłoby takie coś zrobić w niniejszym przypadku.

Opublikowano

"jaki daleki zasięg końcówki" już wyjaśniam jak rozwozilem obornik to otwierałem klape i pyjmowałem końcówke "na chama" i podpinalem od posówu , a jak już kończylem to musialem wziąść 2 klucze i odkrecić tą końcówke węża którą sie przyczepia do ciągnika :( ciśnienie było takie że końcówke mi wyje...o na ok. 20m :( jak już olej z siłowników ściekł to przykręcałem tą końcówke i do domu :(

a nie prościej zamontować zawór trójdrożny i podłączyć oba przewody (od posuwu i od klapy) :(

oszczędzasz olej i czas :(

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, widziałem parę zdjęć na af gdzie był siewnik z agregatem na podniesionym hydro-paku z siewnikiem w garażu bez ciągnika, i myślałem że mniej mi będzie miejsca w garażu zajmował...

Opublikowano

Jak dla mnie to nie musisz nic robić ,ja podnoszę do góry i normalnie wyjmuję końcówkę szybkozłącza z gniazda i nic się nie dzieje.W stopach przy przyczepach tak robię i nic nie opada... i po co jakieś zawory stosować???

Opublikowano

Tylko potem żeby podpiąć to bedziesz musiał spuścić olej z hydropacka(z siłownika) bo ciśnienie bedzie tak duże że nie bedziesz w stanie wcisnąć bądz przykręcić , wiem bo to trenowałem z tytanem :)

Opublikowano (edytowane)

Bierzesz dźwignie w ciągniku ustawiasz na wolny przepływ i nie ma problemu z zapinaniem...

Edytowane przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

jak nie ma jak jest :) trzeba pokonać opór stawiany przez zaworek w końcówce im więkrze ciśnienie tym więkrzej trzeba by użyć siły . raz sie tak próbowałem przy prasie jak podłączyłęm nie te węże co trzeba to mósiałem młotkiem uderzyć pare razy w końcówke tak aby na chwilke zwolnić ten zaworek efekt z 1 litra rozlanego oleju ale naszczęście tyle wystarczyło żeby móc podłączyć węża a mowa o tych automatycznych końcówkach nie polskiech przykręcaneych (których zresztą jestem gorącym zwolennikiem bo już nie raz miałem ten problem polską końcówke można na siłe wkręcić/wykręcić a tej zachodniej sie nie da lub gdy któraś kulka sie nie schowa :/ no normalnie człowieka może rozerwać jak czasem z 5 min sie męcze nad głupią szybkozłączką żeby ją podpiąć a polską to bym w tym czasie z 5 razy odkręcił i zakręcił)

Opublikowano

qqq@ no tak , ale i tak i tak w siłowniku masz spore ciśnienie i bedziesz miał bardzo duży problem by wcisnąć końcówke do ciągnika .

tylko ,że w ciągniku masz wolny przepływ i ciągnik przyjmuje olej,gniazdo nie stawia oporu i nie ma problemu z przypinaniem;a wąż jest pod ciśnieniem od hydropacku.Co do andrzeja24871 jeżeli odwrotnie podpinasz węże to wtedy się zgodzę ,że nie tak łatwo podpiąć końcówkę na której jest ok.180 atm wtedy końcówką udeżysz 2 razy o dyszel i nie ma problemu ,też czasem mam tak w tytanie,ale co do hydropacku to nie ma problemuz zapinaniem.Ja tak robię przy hydropacku i stopce od przyczep ,węże są pod ciśnieniem i nie mam problemu z przypinaniem ,a nie wiem jak wy to robicie...