Skocz do zawartości

Polecane posty


mtracz    71

Najpierw wyreguluj przez okienko i dopiero jak nie pomoże to rozpoławiaj.

Ale jak lubisz sobie utrudniać to od razu rozbieraj. :huh:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

q

Edytowano przez romuald90

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

q

Edytowano przez romuald90

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mtracz    71

To jak naprawiałeś nie mając wiedzy o sprzęgle i jego regulacji?

Na forum(dokładnie ten temat tylko kilka stron do tyłu) i w internecie jest wiele o sprzęgle w tym ciągniku, wystarczyło by 30 minut by wiedzieć o nim wszystko.

W tym sprzęgle reguluje się nakrętkami. Wkręcą się je lub wykręca w zależności od potrzeb, tak by uzyskać odpowiedni luz między łapką, a łożyskiem wyciskowym.

I to z dokładnością 0,1mm.

Proponuje Tobie przeczytać ten temat od początku. Bo opisywanie od nowa jest bez sensu.

A co było popsute, wymienione w sprzęgle?

Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

q

Edytowano przez romuald90

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

eminem    1

a jak ciagnik sliza sie na sprzegle to mozna to jakos wyregulowac, czy tylko wymiana tarczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mtracz    71

Jeśli łapki nie opierają się o łożysko po puszczeniu pedału sprzęgła to regulacja nie pomoże.

Przy ślizgającym się sprzęgle nie musi być wina tylko samej tarczy. Mogą być za słabe sprężyny docisku.

Jak przy naprawie czegokolwiek rozebrać, ocenić i wymienić co trzeba.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

q

Edytowano przez romuald90

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mtracz    71

Po prostu zrobić to dobrze. 3 łapki od pierwszego stopnia mają mieć taki sam odstęp od łożyska wyciskowego, a 3 łapki od drugiego stopnia taki sam odstęp. Jak juz pisałem z dokładnością 0,1mm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

wujekk110    4

@eminem przed rozebraniem sprawdź, czy nie poluzowały się śruby M8 mocujące sprzęgło do koła zamachowego. Jest ich 12 sztuk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Damian71311    0

Witam czy sprzęgło w c-330 powinno brać  przy końcu tak po około 60-70 % ?  bo po wyregulowaniu tak mi bierze czy to jest dobrze ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dawid2m    0

Chyba raczej powinno brać u góry. Tak ze 3-4 cm wciśniesz pedał i powinien pojawić się opór.

Sprzęgło starego czy nowego typu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Damian71311    0

starego chodzi mi o to że przy puszeniu sprzegła  ono zaczyna dopiero brać tak  jak będzie przy końcu tak przy 60-70 bierze i ciągnik rusza a  od 0-60% nic :D  i czy to jest dobrze ?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

dawid2m    0

Raczej dobrze. A poza tym to kwestia wyregulowania łopatek - im będą one bliżej łożyska oporowego, to tym wyżej będzie ono brało.

Spotkałem się z takim przypadkiem, że nawet (idąc Twoim tokiem myślenia) brało przy 10% :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


dawid2m    0

Praktycznie trzeba było je do podłogi dobrze docisnąć, żeby skrzynia się zatrzymała. Leciutko popuściłeś - ruszał :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach



Damian71311    0

Ok dzięki za odpowiedź miałem
Lipe bo jak wrzucałem biegi to biegi skrzeczały i w ogóle ale wziąłem wyregulowalem i teraz dziala tylko sie balem o to ale jak sie nic nie stanie to gitara pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


kaseton    2

Witam, jeśli nie ten dział proszę o przeniesienie.

Mam problem z c 330 wymieniłem te uszczelnacze na wałkach sprzęgłowych  i tam pod pokrywą tego co napędza licznik mth. teraz po paru tygodniach zauważyłem że po robocie na około 1600-1800 obr na min jak się robi z 2 godz to później spadnie jedna kropelka z tych jakby dwóch zawleczek co są pod traktorem i później widać tak jakby się zbierała następna ale juz nie spadnie.  przed miską olejową. na tej dziurce kwadratowej co jest dalej nie cieknie nic- jest sucho.

czy to normalne, że nowy uszczelniacz przepuszcza? teraz jest oleju tak pomiędzy górną a dolną kreską w skrzyni. niedługo będę już zmieniał olej  to jak naleje troche przed maximum, to nie zacznie mocniej ciec? muszę rozpoławiać znowu czy co..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kaseton    2

Mam problem z c 330 wymieniłem te uszczelnacze na wałkach sprzęgłowych  i tam pod pokrywą tego co napędza licznik mth. teraz po paru tygodniach zauważyłem że po robocie na około 1600-1800 obr na min jak się robi z 2 godz to później spadnie jedna kropelka z tych jakby dwóch zawleczek co są pod traktorem i później widać tak jakby się zbierała następna ale juz nie spadnie.  przed miską olejową. na tej dziurce kwadratowej co jest dalej nie cieknie nic- jest sucho.

czy to normalne, że nowy uszczelniacz przepuszcza? teraz jest oleju tak pomiędzy górną a dolną kreską w skrzyni. niedługo będę już zmieniał olej  to jak naleje troche przed maximum, to nie zacznie mocniej ciec? muszę rozpoławiać znowu czy co..

oleju teraz jest tak z 5 mm nad minimum

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

cezar    0

Jeśli dałeś za uszczelniacz około 5 zł to jak najbardziej normalne, dziś w dobie wszechobecnej chińszczyzny takie przypadki to norma. Poszukaj przynajmniej Corteco, chociaż i w nich trafiają się podróby.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kaseton    2

simmeringi firmy nak, nie cieknie z podtej tulei co chodzi łozysko sprzęgła , nic nie widać na sprzęgle oleju. mogą być to resztki smaru ktore zostały za kołem zamachowym ktore nie wyczyscilem? bo z wału nie ciekło i nie zdejmowałem koła zamachowego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez PronarekP5
      Ci którzy mają lub jeżdżą tym URSUSEM jaka wygoda jazdy czy da sie radia słuchać jak idzie w polu itp. itd.
    • Przez Jarekborys
      witam wszystkich, mam problem, zależy mi na tym aby ciągnik ursus c 330 współpracował z opryskiwaczem którego belkę polową rozkłada się hydraulicznie. Założyliśmy nową pompę hydrauliczną, nowy rozdzielacz na błotniku na dwa wyjścia ( bo tyle jest potrzebnych do opryskiwacza) no i pojawia się problem, wydatek oleju i jego ciśnienie jest wciąż prawdopodobnie zbyt małe ponieważ kilka razy podniosłem belkę polową, rozłożyłem ją, wykonałem oprysk, ale za którymś razem jak już olej był zbyt ciepły to po prostu nie mogłem już podnieść złożonej belki (bo aby ją rozłożyć najpierw muszę ją unieść kilkanaście centymetrów aby wysunęła się z zabezpieczeń) Stan oleju w skrzyni jest w górnym stanie, filtr jest czyściutki, nie wiem co mam zrobić? Może ktoś ma jakiś pomysł? Jak mogę rozwiązać ten problem? Potrzebuję dwa wyjścia hydrauliczne (wydatek oleju i powrót) Podpowiadano mi już abym założył na wałek pompę od ładowacza czeskiego i wtedy miałbym duży wydatek cieczy ale nie miałbym już możliwości napędzania opryskiwacza od WOM czyli ten pomysł odpada.
    • Przez wojo123
      Cześć jestem ciekaw jak się spisuje sprzęgło hydrokinetyczne w valtrach. Jakie są plusu tego sprzęgła w porównaniu ze zwykłym???
    • Przez wojtek8244
      Witam,
      Posiadam ciągnik Renault 551 (nowy zakup) i piszę na forum do posiadaczy tego ciągnika, bo mam problem. Gdzie jest w tym ciągniku włączanie świecy płomieniowej? Robi się zimno i przydałoby się trochę podgrzać, z tego co mi się wydaje to włączanie jej jest w stacyjce, ale nie jestem pewny dlatego pytam. Sprawdzone było multimetrem i nie ma napięcia na świecy, sprawdzenie świecy czy jest dobra to żaden problem bo na pewno jest dobra, tylko potrzebuje informacji gdzie jest włączanie jej?
    • Przez Ursus912i360
      Witam. Jestem przed zakupem nowego ciągnika. Będzie on pracował na areale ok 25ha (teren górzysty). I teraz pytanie do użytkowników takowych ciągników. Jak jest z awaryjnością, serwisem, mocą, uciągiem itp. oba te ciągniki są w podobnej cenie. 
×