Skocz do zawartości
odyniec

t-25 rozrusznik szybko obrotowy

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Geo    10

Te rozruszniki które widziałem nie grzeszą kulturą pracy i wykonaniem. A widziałem już takie po 2-3 latach używania. Co by tam o ruskich nie mówić ja używam już ponad 20 lat taki rozrusznik i ciągle działa. Wydaje mi się, że oryginały są jednak trwalsze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witek2010    32

Wszystko oryginalne jest trwalsze ale teraz już nie kupi się takiej jakości co była kiedyś teraz liczy się sztuka a nie jakość.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grala13    6

witam,mam problem,po przekręceniu kluczyka słychać jak rozrusznik chodzi ale nie kreci wałem,zwierajac dwie śruby m8 na rozruszniku(na krótko) jest to samo,co jest uszkodzone bendix czy elektromagnes????

potrzebuje szybkiej odpowiedzi

Edytowano przez grala13

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

grala13    6

tak jak w temacie gdy przekrece kluczyk to słychać rozrusznik,ale nie kręci wałem,co jest uszkodzone bendix czy elektromagnes??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

jak słychać charakterystyczne prztykanie to będzie elektromagnes a jeżeli wolno kręci to szcztki tulejki lub przebicie wirnika ewentualnie jak kręci i nie zazębia o wieniec to bendix

Edytowano przez Scarface

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akaku    69

Jak przekrecisz kluczyk i nie odpalasz tylko jest prad to słychac jak by chciał odpalać? To jest wina elektromagnesu odkreć go i zobacz czy nie wyskoczył z tej blaszki od rozrusznika, i załóż go spowrotem i powino byc ok, bo u mnie ostatnio ojciec źle założył elektromagnes i takie same były objawy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grala13    6

nie słychać ,,przytakania'' tylko rozrusznik chodzi jak wiertarka a wał silnika sie nie kreci

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
akaku    69

Na moje jest tak jak pisałem, ogkręć i zobacz czy nie wyskoczyła ta zapadka plastikowa z tej blachy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Sprawdź kolego czy masz śrubę, na obudowie rozrusznika tuż pod miejscem przykręcenia włącznika elektromagnetycznego.

Na tej śrubie pracują widełki wpychające bendix.

Mogło dojść do uszkodzenia tych widełek. Maja na końcach dwie wypustki które naciskają na kołnierz bendix-a.

Tak jak kolega wyżej napisał widełki mogą nie być połączone z tłoczkiem włącznika elek.

 

Jeśli bendixa nic nie trzyma to przy którejś z prób odpalenia potrafi sam podczas ruchu rozrusznika przesunąć się zazębić z wieńcem, aczkolwiek podczas tych prób potrafi zgrzytać o wienic jeśli u ciebie nie zgrzyta i sam nie załapuje to możliwe, że jest popsute sprzęgieł ko w bendix-a . Bendix jest prawidłowo wpychany jednak nie przekazuje napędu na wieniec i rozrusznik kręci jak na pusto.

 

Dostęp do rozrusznika jest prosty i szybki więc radził bym wykręcić go i skontrolować.

Powodzenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grala13    6

śruba pod elektromagnesem (automatem) jest ok,widełki są ok,automat jest połączony z widełkami

mtracz jest tak jak mówisz rozrusznik chodzi na pusto nie ciagnie silnika,raz na 50 odpalenie załapie i odpali.czyli wychodzi że bendix jest złom? bo jeżeli automat by padł to rozrusznik by wogóle nie kręcił?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
danielhaker    803

To jeżeli u mnie w 3P rozrusznik charakterystycznie stuka przy zapalaniu (za każdym przyciśnięciem guzika raz stuknie) to do wymiany jest cały elektromagnes?

Raz znajomy podszedł do rozrusznika, coś zrobił i zaczął normalnie kręcić ale tylko przez jakiś tydzień. Potem znowu to samo było. Co on mógł przestawić? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Tak masz do wymiany Włącznik elektromagnetyczny.

Bo rozumiem że stuknie, ale nie kręci dopiero po kilku razach zaczyna kręcić.

Podejrzewam, że poluzował nakrętki na włączniku i przestawił o kilka stopni wystające śruby styków. Styki w nim są już przypalone gdy zapalasz zworka je łączy, ale prąd nie płynie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

We włączniku elektromagnetycznym są dwie śrubki miedziane lub mosiężne. Główki tych śrub siedzą wewnątrz włącznika, a od zewnątrz do jednej z nich jest przykręcony przewód o ile się nie mylę od plusa od akumulatora. Kiedy się przekręca kluczyk w stacyjce uruchamiany jest elektromagnes, który przesuwając się zwiera przy pomocy okrągłej tarczy obie główki śrub i zaczyna płynąć prąd do szczotek komutatora. Po wielu uruchomieniach styki się nadpalają pomimo tego, że tarczka we włączniku po każdym uruchomieniu nieco się obraca. Do tego dochodzi również zaśniedzenie współpracujących elementów. Czyli z czasem przepływ prądu maleje i zaczyna coraz mocniej iskrzyć, aż dochodzi do tego, że rozrusznik się uruchamia dopiero za n-tym razem. Doraźnie można rozmontować włącznik elektromagnetyczny i obrócić wokół własnej osi o 180 stopni te miedziane śruby. Dodatkowo dobrze jest przeczyścić główki tych śrub i talerzyk włącznika papierem ściernym. Można też wymienić te miedziane śruby, ale niestety śruby, które są dostępne w sprzedaży nie zawsze są równie dobre jak oryginalne. Zwykle mają mniejszą średnicę główki. Nie polecam tych śrub, bo mniejsza średnica główki to również mniejsza powierzchnia styku, a co za tym idzie szybciej się zużyją. Dobrze jest poszukać i znaleźć oryginalne śruby do włącznika albo kupić cały włącznik.

Główki tych śrub są mniejsze bo najprawdopodobniej są wykonywane w całości z pręta a nie jak oryginalne kute. Oszczędza się w ten sposób na materiale. To również przemawia na niekorzyść tych podrabianych śrub, bo miedź z pręta jest zwykle bardziej miękka niż ta kuta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kuba12345    0

Kolego Geo więc jeśli u mnie też czasami słychać to charakterystyczne "pykanie" i po kilku próbach załapuje to co mam wymienić ten włącznik elektromagnetyczny w którym miejscu to się znajduje bo jakoś nie ogarniam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grala13    6

witam wymieniłem dziś bendix,złożyłem rozrusznik,ale mamm nadal problem tylko troche inny,wcześniej było tak,że po przekręceniu kluczyka było słychać rozrusznik ale silnik nie krecił,tak samo było gdy zwierałem 2 śruby m8 na rozruszniku,a teraz jest tak ze jak przekręce kluczykim to troche ruszy,coś zazgrzyta i staje,ale zwierająć na krótko te śruby na rozruszniku kręci normalnie .

co może być coś żle złożone??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Geo    10

Kolego Geo więc jeśli u mnie też czasami słychać to charakterystyczne "pykanie" i po kilku próbach załapuje to co mam wymienić ten włącznik elektromagnetyczny w którym miejscu to się znajduje bo jakoś nie ogarniam

Włącznik elektromagnetyczny to część rozrusznika - taka mniejsza bańka nad rozrusznikiem ;). Jeśli nie chce ci się rozbierać tego włącznika to najlepiej kupić nowy. A jeśli zechcesz to rozebrać to pamiętaj, że będzie potrzebna lutownica. Aby rozebrać włącznik należy odlutować dwa kabelki od elektromagnesu. Sam rozbierałem to cholerstwo już kilka razy ;).

 

witam wymieniłem dziś bendix,złożyłem rozrusznik,ale mamm nadal problem tylko troche inny,wcześniej było tak,że po przekręceniu kluczyka było słychać rozrusznik ale silnik nie krecił,tak samo było gdy zwierałem 2 śruby m8 na rozruszniku,a teraz jest tak ze jak przekręce kluczykim to troche ruszy,coś zazgrzyta i staje,ale zwierająć na krótko te śruby na rozruszniku kręci normalnie .

co może być coś żle złożone??

Coś jest nie tak. Albo masz jakieś zwarcie we włączniku elektromagnetycznym, albo są źle złożone widełki, które wypychają zębatkę. Wygląda to tak jakby włącznik elektromagnetyczny nie dawał rady wypchnąć zębatki. Gdyby akumulator był słaby włącznik by zadziałał na chwilę, a potem puszczał i byłoby słychać charakterystyczne rytmiczne stukanie, więc to też nie to. Sprawdź przewody i połączenia na rozruszniku. Wygląda tak jakby gdzieś był słaby styk.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kecaj28    0

Jaki rozrusznik by mi panowie polecili do palenia władka w lecie na jednym aku. 12v, bez odprężnika?

Edytowano przez kecaj28

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×