Mlatek

MF 255 BLOKADA MECHANIZMU ROZNICOWEGO

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Mlatek    0

Witam. Wczoraj zakopalem sie beczka moim MF 255 i chce wlaczyc blokade a tu nic moge skakac bic mlotkiem nic popsikalem wd-40 nic nie wiem jak sie do tego zabrac zeby ja uruchomic co odkrecic albo wybic i przesmarowac prosilbym jakies porady albo zdjecie co mam dokladnie psikac :P . Na koncu wspomne ze blokada byla uzywana jakies 3 miechy temu. Znalazlem podobny temat ale nie uzyskalem w niego pomocy i odpowiedzi na moj problem.


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzegorz508    2

Spróbuj delikatnie szarpnąć na wstecznym, może sie tam coś nie zatrybia. Nie wiem, ja nigdy nie miałem takiego problemu z blokadą zawsze idealnie wchodzi i też nie była używana od jesieni, aż do poprzedniego tygodnia. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daro74    3

najprawdopodobnie zapieczony pedał we wsporniku może pomoże WD a jak nie trzeba rozebrać i podgrzać gazami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Mlatek    0

Bawie sie z tym juz 2 dni i nic blokada ani nie drgnie da sie ja jakos w całosci wyciagnac czy musze sie meczyc w ciagniku? Przyznaje ze bardzo mi zalezy zeby to naprawic


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mlatek    0

Ile tam jest srubek ? Nic mi nie wyleci jak odkrece i bede to wyciagal?


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mlatek    0

Czy jak wyciagne ta lape i ja przesmaruje to bedzie dzialalo bo nie wiem gdzie tkwi problem i jak to sprawdzic zeby wyciagnac ta łape musze hamulce odczepic robil ktos juz z tym i moze wie gdzie tkwi problem bo wiem ze podobno w MF 255 to jest wadliwe i czesto sie tam cos blokuje bo sasiadowi tez to nie dziala.


:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pimper21    60

mi tez nie działa chyba z 5 lat :unsure: i ani się do tego nie biorę bo nie ma czasu ale teraz to by się naprawić zdało odkręcał to ktoś ?? :(


Zetor Team
Massey Ferguson 255 Zetor 8011 Zetor 10045 <-- moje sprzęty, 40 ha.
Zetor Is Power, Power Is Zetor :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo90018    0

Witam ja miałem taki problem z moim mf 255.

Od kiedy tata kupił ten ciągnik nigdy nie używał blokady oficjalna wersja - jest zepsuta. Jednak jakiś czas temu zauważyłem że problem nie tkwi w uszkodzeniu wewnętrznym lecz przyczyną jest przyblokowanie się właśnie tego pedału . Sprawdziłem to włączając blokadę na krótko(kawałkiem rurki wcisnąłem mechanizm blokady za siedzeniem i działała) . Więc WD-40 i ognia.Co ja z tym pedałem nie robiłem- nawet nie drgnął. Jak zacząłem po nim skakać(niestety nie słyszałem jeszcze o opcja "na gorąco") pękł element łączący pedał z tylnym mostem, no i musiałem to potem spawać na gorąco.

Z rozebraniem nie ma problemu, wystarczy odkręcić kilka śrubek i 2 bolców z układu hamulcowego. Nie wiem czy jest konieczność ale ja na wszelki wypadek spuściłem olej z mostu( ten sam co w skrzyni).Na elemencie który musimy odkręcić znajduje się przekładnia hamulca(gdy wciśniemy hamulec ona jest ruchoma).Ważne jest,aby odkręcając znajdującą się centralnie na niej śrubę regulującą reakcję hamulca potem przykręcić ją tyle samo co było wcześniej.Trzeba też zwracać uwagę na odpowiednie założenie gumowej uszczelki zapobiegając w ten sposób późniejszym wyciekom oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez BenekBuhaj
      Witam moje pytanie jest następujące posiadam w swoim massseyu 675  trzy dźwignię od podnosnika. 
      Pytanie mam takie jaka funkcje spelnia dana dźwignia. Wiem że ta skrajna przy blotniku to jakaś blokada. Proszę o jakieś wyjaśnienie.  ( Przesiadlem się z   c 330 na maseya. Wiem ze to nie jest jakas kosmiczna technologia. A rolnictwem zajmuje sie bardziej amatorsko. I chciałbym uzyskać jakaś prosta instrukcję co do tego podnosnika. ) 
    • Przez Agrorozkminiacz
      Witam, w MF 698 4WD, padła pompa wspomagania, pompa złom nie do odratowania.
      Pompa ze zbiornikiem mocowana na 3 śruby o numerach na obudowie: 35104 525, według katalogu nr. 1691156M93. Ogólnie obdzwonione mnóstwo sklepów i wszędzie pompy tylko na dwie śruby mocowane i według sprzedawców ta pompa nie będzie pasować, "nie podejdzie". Jak to rzeczywiście wygląda? Myślałem też o założeniu pompy od Ursusa 4512-5314 , parametrami dałaby sobie radę, jest mocowana także na 3 śruby, dołożyłby gdzieś pod maską zbiorniczek z filtrem z jakiegoś dostawczaka, tylko czy rozstaw śrub byłby taki sam? Kombinował już tak ktoś?  Pozdrawiam
       
    • Przez Piotr2604
      Witam mam problem podczas uprawy massey ferguson 390 nagle pszestal jechać co może być przyczyną 
      Biegi można włączyć bez sprzęgła i nic 
    • Przez Arek2397
      Witam,
      Mam problem z mf 2685 z niedziałającym ehr, działa tylko na zakresie exter.
      Na zdjęciu prawie na środku są dwie śruby które według katalogu powinny być na równo a u mnie jest tak jak widać i pytanie czy jest prawidłowo bo mam nerwowe przełączanie od przyspieszacza


    • Przez Rasoir
      Witam, ciągnik to MF 255 rocznik 1991, przepracowane 4730 mtg.
       
      Problem wygląda tak, ostatnio zakleszczyłem biegi ale udało mi się to opanować. Po "naprawie" wyruszyłem na łąkę aby trochę się "pogzić" i zobaczyć co się stanie (ciągnik mam u siebie od 3 dni). Zauważyłem że dosyć głośno wyje przy wyższych biegach, oraz na "dwójce" polowej i szosowej coś chrobota podczas jazdy z góry (jak ciągnik jest pchany ciężarem) na innych biegach cisza (mam drugiego MF 255 z roku 1988 i skrzynia w nim pracuje cichutko).
       
      Jak się tak "gziłem" po łące, nagle coś trzasnęło i ciągnik stanął w miejscu jakbym wyrzucił kotwicę na krótkim łańcuchu i od razu zgasł.
       
      Biegi wchodzą wszystkie, L-N-H to samo, a ciągnik można odpalić tylko na sprzęgle, po puszczeniu się dusi i gaśnie, natomiast jak silnik wyłączony to buja się normalnie na luzie bez problemów, przytargałem go pod dom drugim MF'em i zastanawiam się do czego ręce włożyć.
       
      Macie jakieś pomysły?
×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj