Skocz do zawartości
Ecik

Fendt 412 vario-nie wykrywa przedniego tuza!

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fendt
Ecik    0

Witam! mam problem: komputer nie wykrywa mi przedniego Tuza, panel sterujący również nie działa... Jedynie działa na Joysticku na czerwonym gniezdzie hydrauliki. wiecie co może być grane? jak to zmienić zeby działał na panelu i byl wykrywalny na komputerze?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szoko12    6

To jest właśnie cały Fendt !!! Sama elektronika :( Nie mam pojęcia kolego co ci się mogło stac :P Jeżeli masz na gwarancji to zadzwoń do serwisu aby usuneli usterkę

Edytowano przez Matey
caps lock

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

Próbowałem od "ryglować" go tak jak tylny podnośnik, ale nic z tego. Z tyłu wszystko działa a przód nie daje żadnych oznak. Na szczęście traktor jest nowy więc chyba pójdzie na serwis;/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

statek    137

sprawdz czujniki na przednim tuzie, moze cos od mrozu sie stalo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

No ale czujniki na przednim tuzie to raczej nie bedą temu winne ponieważ Tuz jako tako działa tylko na hydraulice. Myślałem ze może w komputerze bedzie się dało jakos przestawic zeby nie byl na wyjsciu hydraulicznym na joysticku tylko zeby byl sterowany panelem do tego służacym:) co o tym sądzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
statek    137

czyli nie widzisz go np. na panelu ze sterowaniem na uwrociach?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jaro    163

Normalnie Signum Temporis biggrin.gif -niedługo nie podczepimy niekompatybilnego pługa że o zbyt mało kompatybilnej przyczepie nie wspomnę biggrin.gif .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

W ogóle komputer nie wykrywa przedniego tuza, panel sterujący nie działa więc automatycznego sterowania włączyć sie nie da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
statek    137

no to jak nie dziala Ci panel tzn ze masz cos z panelem a nie tuz-em

 

chyba ze ja juz czegos nie rozumiem

 

zreszta dzwon do serwisu, co tu duzo mowic:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

No chyba trzeba bedzie tak zrobic:) dzięki chłopaki za pomoc:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Henius91    574

dla mnie jest to juz troche przesada w tych ciagnikach. ja takie problemy mam z zainstalowaniem karty graficznej w komputerze jak nie "widzi" sterownikow po formacie, ale zeby takie jaja byly w ciagniku?? troche elektroniki nie zaszkodzi ale zeby za byle co mial odpowiadac komputer w ciagniku?? jeszcze troche to jak komputer nawali to nie pojdzie otworzyc dzrzwi od kabiny i bedziemy uwiezieni w srodku...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

w tym fendzie na komputerze steruje się nawet wydajnością hydrauliki( poszczegolnych gniazd), czasie w jakim ma to wykonać, szybkosc opuszczania podnośnika, wysokość dźwigania. No ma to swoje plusy i minusy... wiadomo, że niektórzy wolą mieć to pokrętło lub "wajhe" ;D no ale jak tam kto woli:) napewno konstruktorzy projektujący ten ciągnik mieli na uwadze aby był wygodny i jak najbardziej praktyczny:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
statek    137

zobaczymy co bedzie za 10lat, wszystkie beda mialy elektronike:) jeszcze kilka lat temu EHR byl rarytasem a teraz powoli robi sie standardem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darek1972    45

Może podłączyłeś zarażony sprzęt i złapłeś wirusa do systemu??? Kto wie może konkurencja pisze takie wirusy :(:P:( Sory nie mogłem się powstrzymać, zapewne wina jakiegoś sterownika albo TUZ nie został zainstalowany do systemu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

Po pierwsze trzeba zadac pytanie czy masz podnosnik standartowy czy z komfortem?? a czy mozesz uniesc podnosnik przyciskami z zewnatrz? no i pytanie czy ten tuz wogole juz dzialal po kupnie ciagnika. A jak wyglada to na terminalu, masz jakis wskaznik przedniego tuza? Moze to glupie pytanie ale posiadasz wogole komfortowego tuza???czyli czy masz drugie pokretlo EHR?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aadams7    0

kolego a zobacz z przodu przy masce masz takie dwie dźwignie, kłódka musi być otwarta to po pierwsze a skoro ci działa czerwone gniazdo to i tą druga dźwignie masz nie w tym położeniu co trzeba. tak mi się wydaje. zobacz to co ja ci pisze i odpisz... jak nie pomoże to będziemy czegoś innego szukać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piochu    7

A nie masz czasem jednej pary wyjść hydrauliki która raz steruje TUZ-em a po przestawieniu gałki pod prawą stroną kabiny steruje się tym wyjściem? Przynajmniej kuzyn tak ma w 718.

 

Edit @aadams7 prześcignąłeś mnie

Edytowano przez Piochu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawidg2    30

Ja radzę instrukcję obsługi poczytać bo jak widzę w galerii to jest to nowy traktor.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

Jedna dźwignia słuzy do zamknięcia zaworu na Tuza, a druga słuzy do obustronnego lub jednostronnego działania tuza. Są w prawidłowym połozeniu. Przedni tuz jest komfortowy:) jest drugi panel do niego tak jak i do tylnego tuza. Przyciski zewnętrzne tez nie reagują. A na terminalu go nie widzi...

Piochu, a gdzie ten zawór jest dokładnie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kosti68    16

kolego a zobacz z przodu przy masce masz takie dwie dźwignie, kłódka musi być otwarta to po pierwsze a skoro ci działa czerwone gniazdo to i tą druga dźwignie masz nie w tym położeniu co trzeba. tak mi się wydaje. zobacz to co ja ci pisze i odpisz... jak nie pomoże to będziemy czegoś innego szukać

 

Widac ze nieprzeczytales dokladnie problemu....jesli pisal ze na Joysticku ( czerwony zawor) dziala to znaczy ze wszystko jest otwarte, inaczej nie dzialaloby wogole.

 

z tego co piszesz to problem lezy w braku kalibracji przedniego TUZA, widocznie przy programowaniu zapomniano postawic "haczyk" przed znaczkiem. Dzwon do Serwisu niech przyjada i na nowo zaprogramuja.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
aadams7    0

pytanie było tak napisane że nie działa, kolega widać co dopiero kupił piękna 412 to pomyślałem że może być to bagatelka, ale skoro to nie to, widać tak jak mówisz kosti że to nie są podłączone kabelki...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Piochu    7

@Ecik Ja właśnie pisałem o tej dźwigni co zamyka zawór na TUZ przedni tylko kuzyn przy 718 nie ma EHR-u na przedni TUZ i jak przy jego 718 zamknie się ten zawór to wtedy jest aktywna 3 para wyjść tylnych szybkozłończy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ecik    0

A no to u mnie pewnie będzie podobnie, że jak mu z przodu zamkne zawór na Tuza to bedzie działać normalnie 4 wyjście hydrauliki. Próbowałem już roznych sposobow żeby ten Tuz z przodu zadziałał... Na komputerze zablokowałem mu to wyjście hydrauliki na ktorym jest Tuz i myslalem ze wtedy zacznie działac EHR ale nic z tego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×