Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
sparta    0

Witam. mam problem z ogrzewaniem w mf 3095. odkąd kupiłem ciągnik nie było ogrzewania, rozkręciłęm u góry wszystko zeby posprawdzac i wiem ze wogole tam woda nie dochodzi, czy mogły ktos podać schemat lub informacje jak to ogarnąc aby było? bo za tydzien musze ze zbożem jeździć i nie chce zmarznąc ^^

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
slawek3220    593

za tydzień to będzie wiosna ; zobacz przewody od samego silnika może gdzieś zaślepiony jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
PawelS    42

U nas było coś podobnego el w samochodzie ;/

I to była wada nagrzewnicy ponieważ była cała zaje...... w smole ;/ Słyszałem też że trzeba zalać płynem chłodniczym pod sam korek .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

sparta    0

Chłodniczka itp jest wszystko ok, przewody sa tez ok bo odkrecałem je itp. i własnie nie wiem dlaczego nie ciśnie wody do góry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sparta    0

termostat wymieniłem na nowy i dalej lipa, a to pompa wodna cisnie do góry? nie ma jakies pomki wspomagającej czy cos ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawidg2    30

Pompa powinna pompować. a nie jest zawór gdzieś zakręcony? albo zatkane na kolanku jakimś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sparta    0

przeglądałem wszystkie przewody kolanka itp, są czyste, a gdzie jest ten "zawór" ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawidg2    30

przy nagrzewnicy. sprawdź tam gdzie przełączasz zimno/cieplo moze się coś urwało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sparta    0

chodzi ci pewnie o ten mały "Zbiorniczek";d sprawdzałem go i wszystko ok, rozkręciłem go, zobaczył i wszystko wydaje sie ze działa poprawnie a jak zimno bylo tak jest w kabinie ;d

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
michasko    1

może poprostu nie dziąła regulator chłodniczki albo linka jest źle wyregulowana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pablo21    26

Czytajcie dobrze poczatek tematu tam jest napisane ze płyn do nagrzewnicy wogóle NIE DOCHODZI wiec nie ma prawa grzac. A póbowałes odkrecic przedów wlotowy do nagrzewnicy na zapalonym silniku? Moze jest jakos zapowietrzone a jak odkecisz to pójdzie płyn do góry co?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stas    2

Odkręć górny przewód od nagrzewnicy i nalej tam płynu, aż się przeleje. Potem zakręć przewód z powrotem, zapal i zagrzej silnik i zobaczysz czy bedzie krążenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sparta    0

własnie dzięki za rady ale zrobiłem inaczen, poprostu odkręciłem przewód co wychodzi z silnika i dałem inny krótszy i dźwignąłem go troszke do góry i juz nie cisło do góry, na prosto sie leje, 30 cm do góry dałem przewód i nic, nie ciśnie, myśle ze cos tu jest winne przy pompie tylko co ?? :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stas    2

Pompa to ostateczność. Zrób tak jak ci wyżej pisałem , wtedy masz odpowietrzoną nagrzewnicę i pompa będze zasysać płyn, a nie powietrze tak jak teraz. U siebie jak spuszczałem płyn i nalałem nowy to też nie poszedł do góry, więc nalałem do nagrzewnicy i zaraz zaczął krążyć. Tylko płyn nalewaj powoli przez lejek i żebyś miał zakręcony korek od chłodnicy bo ci płyn ucieknie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
adam2010    0

Najlepiej zmień wodę na płyn, ale przedtem sprawdź czy rurki nie są zamulone - przedmuchaj instalację.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafik256    19

panowie odświeżam temat. Identyczne objawy jak w przypadku użytkownika @sparta. Płyn nie dociera do nagrzewnicy i całkowity brak ogrzewania. Wszystko sprawdzone i dalej nic. Czy tam przypadkiem nie powinno być dodatkowej pompki przy nagrzewnicy która ciągnie płyn na górę? Mógłby jakiś użytkownik MF to sprawdzić i napisać jak to jest.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eryko    19

Raczej pompa wody,ponieważ nie ma obiegu przez nagrzewnice.A nic wiecej nie przyczynia sie do pchania wody po silniku i węzach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafik256    19

no właśnie według katalogu powinna przy nagrzewnicy elektryczna pompa wody. Na szczęście wystarczyło pojeździć przez dwie godziny bez korka w chłodnicy tak żeby nie było podciśnienia w układzie i pompa sama sobie poradziła. Ogrzewanie już działa. dzięki za pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×