Skocz do zawartości
BLADE

Co sądzicie o John Deere 6534 Premium ?

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
john
kedziorek    79

Takie małe wyjaśnienie

Gdy pisałem o tym że ten JD 6530 nie schodzi poniżej 16-17 litrów w orce po rzepaku to miałem na myśli takie spalanie na hektar a nie na godzinę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lewar16    0

Ja myślę że ten ciągnik ma dużą wadę. Wstawienie silnika 4 cyl. w ramę 6 cyl. zmienia całkowicie rozkład mas, który w tym ciągniku na pewno będzie do d.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
brzozak2    236

wlasnie wstawia sie go w rame szostki by poprawic rozklad masy w porownaniu do zwyklej czworki.

 

za kilka lat juz sobie nie pojezdzimy 6 cylindrowymi ciagnikami o mocy 160 KM, ekologi tak wysrubuja normy, ze ciezkie maszyny beda pracowaly z ciagnikami 4, a nawet 3 cylindrowymi i wlasnie takie zabiegi pozwola na stabilna prace.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Andrzej24871    12

"Fendt ma/miał silniki Sisu??? W jakich modelach bo pierwsze słysze , to że miał silnik JD to wiem ale Sisu :huh:"-

to w jakich ciągnikach Fendt stosował silniki JD ?:D

Dokładnie Ci nie odpowiem , były testy w top agrarze Fendt 4 cyl skrzynia całkowicie mechaniczna synchronizowana bez pół biegów moc około 100 km , poszukam jak coś znajde to edytuje post.

Edit kurde nie dobrze , nic nie znalazłem ale może ktoś kojarzy ten artykuł skrzynie chwalili za łatwość zmiany biegów mimo że nie miała pół biegów pod obciążeniem i był jakiś taki tekst o tym fendzie "wilk w owczej skórze" między innymi były testowane w transporcie i nawet pronar był też testowany a jakie inne ciągniki to nie pamiętam . Ale możliwe żeby na tej stronie nie był wymieniony ten model? A tak nawiasem mówiąc co to jest za silnik KHD czy BF....?

Edytowano przez Andrzej24871

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez MarekZulawy
      witam. chcialem spytac jak zwiekszyc moc w ciagnikach johne deere? interesuja mnie 6 cylindrowe serii 6030. ponadto ile tej mocy bezpiecznie mozna dodac, ile bedzie to kosztowało, czy nie koliduje z gwarancja i czy trzeba do tego mocniejszej skrzyni bbiegów?
    • Przez dexter00
      Witam. Posiadam elektrozawory i mam problem w 2 parami wyjść hydraulicznych dokładniej to podłączone przewody wyskakuja. Kiedy bez przewodów poruszam przyciskami  otwierającymi zawory widzę że gniazda są wypychane co zapewne sprawia że przewody wyskakują, Nawet gdy uruchamiam 1 gniazdo to wypycha też to z drugiej pary. 3 para działa ok.Proszę o pomoc
    • Przez JohnDeere6610
      Witam. Potrzebuje informacji na temat błędu DSM 523533.10(widocznego na zdjęciu). Problem w tym że ciągnik po właczeniu świateł załącza zapłon bez przekręconego kluczyka, załącząją się zegary i CommandCenter, dodatkowo nie ma świateł krótkich, tylko długie(przełączając krótkie/długie nic się nie zmienia, cały czas pokazuje niebieską kontrolke na zegarach).
      Polska instrukcja tłumaczy to jako: 
      Układ elektryczny
      Zablokowany przycisk na module przełączającym.
      Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem, lub jest w stanie pomóc ?
       
       

    • Przez Kamil1804
      Witam. Od nie dawna jestem posiadaczem John Deere 6320 premium 2004 roku . Po odpaleniu i przejechaniu kilku metrów zapalają się kontrolki nr 8 i 3 po czym gasną . Nie mija chwila i zapala i zapala się kontrolka nr 2 . Ciągnik pracuje normalnie hydraulika tez . Olej i filtry wymieniłem , ikonki zapalają się po każdym odpaleniu . Może ktoś miał podobny problem ? Pozdrawiam .

    • Przez TheZielonyJohny
      Witam serdecznie. 
       
      Mam mały problem z zakupionym używanym JD 6930 premium. 
       
      Problem polega na tym, że po puszczeniu pedału hamulca słychać strzał w przedniej osi TLS. 
      Podejrzewam, iż wynika to z faktu załączania przedniego napędu podczas hamowania, a następnie jego wyłączanie po puszczeniu hamulca. Więc może to być kwestia różnicy prędkości pomiędzy przednią osią a tylną. 
      Dodam, że po zahamowania tylko jednym hamulcem ( nie ważne czy lewy czy prawy) nie zanotowałem ani razu takiego uderzenia. 
       
      Opony na ciągniku : 
      Przód 540/65 R28 - nowe 100 % protektora
      Tył 650/65 R38 - ok. 20% protektora
       
      Przednia oś zalana olejem Spirax. 
       
      Zastanawiam się czy te opony mogą razem ze sobą współpracować. 
      Sama oś TLS chodzi perfekcyjnie, nie jest jeszcze wybita. 
       
      W instrukcji spotkałem się tylko ze wzorem na procentowe wyprzedzenie w prędkości pomiędzy przodem  a tyłem. Nie ma jednak podane jakie konkretne rozmiary opon mogą ze sobą współgrać bądź też nie. 
       
      Jakieś sugestie, doświadczenia, podobne problemy ? Z góry dziękuję  
×