proxi7441

Polska Czerwona

Polecane posty

proxi7441    0

Piszcie wszystko co wiecie na temat tej rasy, oraz jak ją oceniacie. Jak ją oceniacie pod względem wydajności, zdrowotnym oraz opasowym na tle innych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość   
Gość

Rasa polska czerwona to typ użytkowy dwukierunkowy mięsno-mleczny, tzn ma lepsze warunki do produkcji mleka niż opasu. Bardzo dobrze przystosowana do niekorzystnych warunków klimatycznych. Rasa obecnie jest hodowana zachowawczo, jako ochrona ciągłości genetycznej rasy. Wydajność mleczna to 3000-3500 kg mleka przy zawartości tłuszczu 4,2-4,5% i białka 3,3-3,6%. Mleko ma bardzo dobrą wartość biologiczną. Krowy osiągają masę ok.500 kg a buhaje ok900 kg. Krowy te charakteryzują się długowiecznością, dobrą płodnością, łatwością wycieleń, bardzo dobrą zdrowotnością-odporne na choroby min. gruźlicę. Zwierzęta te nie mają dużych wymagań żywieniowych.

Bydło to 30-40 lat temu zaczęto krzyżować z innymi rasami, duńską czerwona i holenderską, aby poprawić różnorodność genetyczną zwierząt. Trwało to tak długo, aż rasa polska czerwona zaczęła zanikać. Postanowiono wówczas stworzyć hodowlę zachowawczą tych krów. W tym celu skupowane były wszystkie krowy, które w największym stopniu przypominały pierwotną rasę. Zwierzęta te umieszczono później w dwóch oborach po 100 sztuk, aby ochronić rasę. Obory znajdują się gdzieś w województwie Podlaskim, ale gdzie dokładnie to nie pamiętam, musiałbym się zapytać.

To tyle jeśli chodzi o tę rasę, więcej informacji z lekcji nie mam. Zajrzyj jeszcze do linku

Rasa polska czerwona

 

Myślałeś może nad programem rolnośrodowiskowym i ochroną zagrożonych gatunków zwierząt, pytając o tę rasę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
KarolT25    41

U mnie sąsiad ma kilka czerwonych krasul ocenia je na bardzo dobre i nie ma z nimi wiele kłopotów ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wacek21    35

Ja miałem jedna polska czerwona, strasznie zle sie zaciela, stawialem ja ponad 7 razy i nic ciagle sie zostawała cielna. Ogolnie mało mleka, ale za to tłuste ;)


Fendt 400tyś,John Deere 200tyś,Zetor 150 tyś,jazda 60tką, bezcenna!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
prezes644    0

jeżeli chodzi o rasę polską czerwoną są to mało wydajne krowy miałem taką to dawała tylko 10 litrów dziennie a jezeli chodzi o rasę polską czerwono białą jest to super mleczarnia moja oddawała ponad 40l ale niestety padła na nogi:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mattti    456

Witam, sory że odgrzewam starego kotleta, ale czy ktoś jeszcze wie coś o tej rasie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
case11    0

ja mam krzyżówke HO x RP to jestem zadowolony bo dawała w szczycie po 36 na dzień ,to jak na taką krzyżówke to chyba dobrze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kiler1982    2

czy ktos sie orientuje jak wygladaja doplaty do gatunkow zagrozonych jakie sa warunki tych pomocy czekam na odp.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ale wiecie co mleko od polskich czerwonych w związku ze składem , zawartością tzw. serowarskiej frakcji białka k kazeiny BB i w połączeniu z żywieniem pastwiskowym daje prozdrowotne mleko ,które wg mnie skoda zlewać w jeden zbiornik z mlekiem holsztyno fryza w mleczarni bo to lekko mówiąc marnotrawstwo potencjału mleka . Moim zdaniem koniecznym jest aby jakaś mleczarnia zajmowała się tylko przetwarzaniem mleka od polskiej czerwone żywionej runią pastwiskową , sianem i śrutami zbożowymi oczywiście cena mleka musiałaby być odpowiednio wyższa aby zrekompensować niższą wydajność . Choć i produkt tj ser , jogurt czy mleko powinno być droższe. I istotnym była by ochrona nazwy , pochodzenia poprzez mechanizmy Wspólnotowe . Tak produkuje się drogie sery we Francji od krów (po prostu ślicznych he he) rasy normandzkiej . A i w wołowinie od tej rodzimej rasy jest ogromny potencjał ale podkreślić chcę, że moim zdaniem najlepsze efekty były by w opasie ekstensywnym na wzór opasu angusów . Kiedyś byłem na wykładzie takiego polskiego profesora tylko nie pamiętam nazwiska i oni przeprowadzali badania nt. żywienia pastwiskowego i stwierdzili że mleko od pastwiskowanych krów cech*je się właśnie dobrą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i dobtym cholesterolem no i wiadomo witaminki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lukasz222    2883

Zarówno mięso jak i mleko z ekstensywnych hodowli jest o wiele lepszej jakości, ale na skalę przemysłową liczy się tylko ilość i byle nie truło. Pomysł jest dobry, ale żeby taka mleczarnia się utrzymała, trzeba by było stworzyć cały region gdzie rolnicy hodowali by czystorasowe polskie czerwone. A tu już byłby problem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kubaa21    3

ceny sa rozne zalezy od gospodarza wiem ze w popielnie krowy stoja po 6tys ale tam ciezko cos dobrego dostac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gregor1284    14108

Mi udało się kupić 2 cielaki po 350zł ,mam do nich jeden dokument potwierdzający pochodzenie matki ,drugiej matki kserokopię dokumentu i zaświadczenie o unasienieniu matek. Co muszę zrobić żeby otrzymać dokumenty potwierdzające pochodzenie tych? (w sensie te jakby dyplomy) Udało mi się je kupić bo kobieta nie wiedziała co sprzedaje ,a w tym czasie jej mąż był na wakacjach. Z tego co wiem to jakieś dwa tygodnie po ocieleniu jedna z matek tych cielaków poszła na ubój bo jakaś choroba ją wzięła. Matki pochodziły z Popielna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojciech89    0

Posiadam, ową krowę ale nie jestem zadowolony. Miała 1 cielaka, później dwa razy poroniła i pójdzie na mięso. Daje teraz po 5-10l na dzień. Weterynarz najpierw oferował, płukankę ale później odradził. Mleka nie miał za wiele, ale bardzo dobrej jakości, serek z niego był bardzo dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez rolnik~99
      Dzień dobry. Nawiąże stałą współpracę z hodowcą krów rasy ZB czyli polska czarno biała na odbiór małych byczków do dalszej hodowli na opasy.
    • Przez tycha
      Jakie najlepiej buhaje polecacie? Interesują mnie szczególnie HF czerwony.Piszcie jakimi buhajami zacielacie swoje hf .Wiem ,że każdy ma swojego już sprawdzonego i zaciela wszystkie nim.Dodawajcie fotki swoich nowo narodzonych eksperymentów.
    • Przez franec
      Witam. Czy ktoś z was ma krowy tej rasy? Lub mieszańce z HF? Co sądzicie o zacielani HF nasieniem NRF? Gdzie w woj. mazowieckim mógłbym takową zakupić i jaki byłby koszt 1 porcji. Z tego co się zorientowałem na stronie http://www.phkonrad.com.pl/www/pl/pokaz-34-rasa-czerwona-norweska-nrf-do-nbsp-krzyzowania.html jest to rasa znacznie odporniejsza na choroby niż hf a także ma niezłą wydajność przy założeniu że w Norwegi nie zadaje się kiszonki z kukurydzy.
    • Gość
      Przez Gość
      Jaką rasę wybrać do chowu ekstensywnego caly rok na pastwisku (pod wiatą) ??? Jak wasze doświadczenia ??? 
    • Gość
      Przez Gość
      Witam. Chciałbym zasięgnąć porady co do rasy cielaka, został zakupiony od handlarza ktory twierdzi że to pochodzenia mięsnego, cielak pochodzi z Austrii.

×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj