Skocz do zawartości
Jozeph

Problem z odpaleniem Ursus C-330.

Polecane posty

wb1402    0

 

>dodatkowo jakbym miał sam to robić to wyjołbym oba tłoki i sprawdził pierścienie czy sa całe i czy sie nie pozapiekały, Ty jak chcesz,

 

Trzeba spuścić olej i odkręcić miskę olejową.

Może ktoś podpowie jak to się dalej robi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mtracz    71

Jeśli będziesz robić w kolejności jaka podał kolega @Roki212 to głowicę będziesz miał już zdjętą, więc odkręcasz miskę i śruby na korbowodów na wale i wyciagasz tłoki do góry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Jak pierścienie bendą podejrzane to możesz wstawić nowe nominalne Primy i nie zapomnij o właściwym rozmiejscowieniu zamków pierścieni, poszukaj był taki temat poruszany odnośnie zamków ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Davidastra    0

tłumaczycie mu jak jakiemu kołkowi, a on dalej pyta o jedno i to samo, to chyba służy do nabijania postów, a poco się pytasz kolego skoro i tak sam tego nie robisz ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Zapytam tutaj chciałem odkręcić pompę wtryskową ale nie bardzo wiem jak to zrobić odkręciłem już wszystkie przewody paliwowe tylko nie wiem jak to jest z tym kołem zębatym tam są trzy śruby 8 i jedna duża co trzyma to koło wszystkie te śruby mam odkręcić? Proszę o jakieś wskazówki nie chce nic zepsuć :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

odkręcasz tylko te trzy małe śruby 8 i wyjmiesz koło zębate, reszta zostanie przy pompie (tylko zaznacz punktakiem w okienku obecne ustawienie zapłonu) potem odkręcasz cztery śruby tez 8 mocujące pompę do pokrywy rozrządu i powinna zejść (dla dokładności tez zrób znak na kołnierzu pompy i pokrywie rozrządu to ustawisz tak samo jak była)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Dobra już sobie sam poradziłem ale dzięki! :) Tylko teraz pytanie czy jak wszystko sobie zaznaczyłem na tym kole i jak założe tak jak było to będzie ok? Czy trzeba coś ustawiać jeszcze ? Zapłon?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

A to już przekonasz sie o tym jak wsadziś pompe na swoje miejsce, ale z praktyki wiem że mała korekta na plus lub minus napewno bedzie potrzebna ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Korekta tych trzech śrub tak? Czy całego koła? Czy pompę zawieść razem z pompką zasilającą czy ją odkręcić? I ile taka regeneracja może kosztować?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Koło zębate pompy ma swój znak który ma sie zgadzać ze znakiem koła pośredniego więc nim nic nie robisz, te 3 sruby luzujesz i kręcisz ośką pompy w prawo lub lewo i tak ustawiasz. Wieziesz ze wszystkim, a co do kosztów ja płaciłem 200 zł

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Wielkie dzięki kolego za pomoc :) Mam nadziej że po naprawie pompy będzie w końcu maszyna chodzić :D

Przy wyjmowaniu pompy zauważyłem że na tym kole pośrednim jest spory luz co z tym zrobić?

Edytowano przez pasiu66

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

to są dwie opcje albo wymiana całego koła pośredniego lub samej tulejki w tym kole ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Koledzy pomóżcie wymieniłem moją starą pompę wtryskową na regenerowaną założyłem wszystko ustawiłem ale pompa nie podaje wogole paliwa co jest nie tak?? Dodam że to jest już druga bo pierwsza dawała tylko na 1 sekcje więc zawiozłem i mi wymienił a ta w ogóle nie daje co mogłem zrobi nie tak? Czy ten gość to aż taki partacz czy mogłem zrobi coś nie tak..?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

jak pompka zasilająca podaje paliwo i układ odpowietrzony to pozostaje pompa, ale jak tak jest to podziękuj temu kolesiowi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Podaje bo jak odkręcę śrube odpowietrzającą pompy to paliwo się leje strumieniem... Jeśli dobrze myśle to nawet jeśli zle bym ustawił pompę na kole to i tak paliwo pompa powinna podawać paliwo? Dobrze myśle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Roki212    83

Tak jakbys nie ustawił pompy to powinna podawać paliwo z obu sekcji

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1357

naladuj lub wymien akumulator i sprawdz swiece zarowe tzw domowym sposobenm "na iskre" jeden konec przewodu do akumulatora na + a drugi koniec przyluz do swiecy zarowej do "łepka" jak zaiskrzy to znaczy ze nie spalona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
xXRedBullXx    0

akumulator naładowany jest dobry mój satry i wujo mówia ze cos z rozrzusznikiem on przekreci wał 2 razy i sie zatrzymuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Uziu92    1357

moze to tez byc wina elektro wlacznika lub samego rozrusznika wirnika w nim moze szczotek trzeba rozebrac i spprawdzic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×